12 Haziran’daki seçimleri için Ak Parti’den Erzurum Milletvekili adayı olan İbrahim Aydemir ile Adnan Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler’le birlikte, ziyaretlere başladı. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Okan Demir’i ziyaret eden Ak Parti Milletvekili adayları, projelerini anlattı.
ZMO’YU ZİYARET ETTİLER
24’üncü Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gidecek vekillerin oylanacağı 12 Haziran’daki genel seçimlerde Ak Parti’den Erzurum Milletvekili adayı olan İbrahim Aydemir ile Adnan Yılmaz, seçim gezilerine başladı. İki gün boyunca Sağlık Bakanı Recep Akdağ’la birlikte sivil toplum kuruluşlarını gezen Aydemir ve Yılmaz, bu kez Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler’le birlikte Ziraat Mühendisleri Odası’nı ziyaret etti.
Oda başkanı Okan Demir ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelen milletvekili adayları, 8.5 yıllık Ak Parti iktidarı döneminde Erzurum’a ve ülkeye yapılan hizmetleri anlatarak, yeni dönemde yapılacak çalışmaları anlattı. Ak Parti iktidarı döneminde eğitim, sağlık ve turizmde önemli bir aşama kaydedildiğini belirten Ak Parti Milletvekili adayı İbrahim Aydemir, 2011 Kış Oyunları’yla adını dünyaya duyuran Erzurum’un marka kent olması yönündeki çabanın artarak süreceğini söyledi.
TARIM ERZURUM’UN EKONOMİK DİNAMİĞİ
Erzurum ekonomisinin temel dinamikleri olarak tarım ve hizmetler sektörünü öncelikli olarak gördüklerini belirten Aydemir, “ Hizmetler sektöründe sağlık alanında Erzurum artık bir cazibe alanı olmuştur. Sağlık Kampüsünün kurulmasıyla birlikte Erzurum’u Doğu Anadolu’da sağlık merkezi üssü olma durumu güç kazanacak, Erzurum sağlıkta marka kent olma hüviyetine sahip olacaktır.Kış Turizmi ve sağlık alanındaki gelişmeler, tüm toplumunda üzerinde karar kıldığı gibi gıpta edici bir boyuttadır. Erzurum artık uluslar arası boyutta bu alanda bir marka kent haline gelmiştir.Ancak, biz nüfusun yaklaşık yüzde 40 lık bölümünü ilgilendiren Tarım sektörünü, Erzurum için hayati önemde görüyoruz.Üretime dayanan ve bunun sonucunda sanayisini de oluşturan bir tarım vizyonu hepimizin ortak talebidir. Sektörün dinamikleri harekete geçirildiğinde tarıma dayalı sanayinin de güç kazanacağına, bunun istihdama da önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.Yem bitkileri ve hayvancılık üzerine dayalı tarım sektöründe ciddi sorunlar bulunduğu, bunların AK Parti iktidarları döneminde aşılması için ciddi adımlar atıldığı bir gerçektir. Bizim bölgesel bazda tarımsal üretim için öngörümüz organik tarıma yoğunlaşılması ve bu tarım alanında Erzurum’un markalaşması yönündedir.”dedi
ORGANİK TARIMIN ÖNEMİ
Kuzey ilçeleri için organik tarımın önemine değinen Aydemir şunları kaydetti, “Özellikle kuzey ilçelerimizde organik tarım için her türlü imkan, kabiliyet ve potansiyel vardır. Bu dinamikler hükümetin hayata geçirdiği tarımsal desteklerle son yıllarda güç kazanmış, organik tarım ürünleri piyasasında Erzurum önemli bir konuma gelmiştir. Diğer tarım ürünlerinde de olduğu gibi organik tarımda da Pazar sorunlarının halledilmesine yönelik çabaları artırmak, bölge çiftçisini bu alanda rekabet gücüne eriştirmek görevimiz olacaktır.”
TARIM PLATFORMU
“Hayvancılık alanında ithal et sonucuna giden sorunların çözümünde üretimi artırıcı tedbirlere ihtiyaç vardır. DAP desteklerini bu bakımdan önemli görüyor ve hayvancılığın geliştirilmesi noktasında çok ciddi bir adım olarak kabul ediyoruz.” Diyen Aydemir şunları söyledi, “ Ancak, bu noktada kayıtlı çiftçi sayısını artırmak, Desteklerden tüm yetiştiricilerin yararlanmasını sağlamak adına özel bir gayretin de sarf edilmesini gerekli görüyoruz. BU desteklerin çiftçi tabanına yayılması ve katma değer üretir hale gelmesi için başta Ziraat Mühendisleri odası olmak üzere Ziraat Odaları ve üniversitemizle birlikte bir platform oluşturulması taraftarıyız.
Hayvancılığın çağdaş gereklerle yapılmasını sağlayacak gerekli destek ve enstrümanları sağlamanın da görevimiz olduğu bilincindeyiz. Hükümetin bu alanda verdiği destekleri, üretime dönüştürmek mecburiyetimiz vardır.
TARIMDA YOL HARİTASI İHTİYACI
Tarımda hükümetin sağladığı desteklerin tabana yayılması için bir yol haritası oluşturulması gereğine değinen Aydemir, “Doğu Anadolu’nun bölgelerarası kalınmışlık farkından sıyrılması ve Erzurum’un bölgede tarım ve hayvancılık alanında cazibe merkezi olabilmesi için gerek ilgili meslek teşekkülleri, gerek üniversite ve gerekse besici ve çiftçimizin üzerinde mutabık kalacağı bir yol haritası oluşturulması gereğine inanıyoruz. Böylesi bir adım hem üretimi tetikleyecek hem istihdam oluşturacak hem de kırsaldan kente göçü de azaltacaktır.Başka bir deyişle söyleyelim, çiftçimiz toprağıyla barışacaktır.”
ZMO’YA ÖVGÜ
Görüşmede Ziraat Mühendisleri Odası’nın Erzurum’a yönelik çabalarını ilgi ve takdirle izlediklerini ifade eden Aydemir şöyle konuştu, “ Ben gerek bir siyasetçi, gerek gazeteci ve gerekse DOSİAD yöneticisi olarak Erzurum Ziraat Mühendisleri Odası’nın çalışmalarını büyük bir ilgi ve teveccühle izlediğimi kaydetmeliyim. Odanızın zaman zaman yaptığı çıkışları dikkatle izliyor ve hemen hepsinde yer alan hassasiyetleri paylaşıyoruz. Bunlardan biri odanız tarafından seslendirilen, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunuyla oluşan süreçtir. Geçen yıl yürürlüğü giren bu yasa ile ziraat mühendislerinin istihdamı noktasında çıkabilecek sorunların giderilmesi için her türlü işbirliği ve önerilere açık olduğumuzu belirteyim. Gıda üretim sektöründe çalışan ziraat mühendisi sayısının artırılması için bu kesimin sesi olacağımızı da kaydedelim. Yine odanız tarafından sıkça dillendirilen Nişasta Bazlı Şeker üretimi konusunda da aynı hassasiyeti paylaşıyoruz. Pancar üreticilerini korumak, şeker üretiminde pancar yoğunlaşmasını dillendirmek görevimiz olacaktır. Zira pancar üreticiliği ilimiz tarla tarımında önemli bir yere sahiptir. Bu ürünün üretim zincirinde önemli oranda istihdam oluştuğunun da bilincindeyiz. ZMO’nun bu konudaki hassasiyeti bizim de hassasiyetimiz olacaktır.
Odanız tarafından yürütülen eğitim çalışmaları kamuoyu tarafından ilgi, destek bulmaktadır. Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Eğitimi,Proje Eğitimi gibi konularda odanızca yürütülen faaliyetleri benimsiyor, bu faaliyetlere her türlü katkıyı sağlamak adına hazır olduğumuzu da bildirmek istiyorum.
Benim burada üzerinde çok kısa da olsa durmak istediğim bir konuda ziraat mühendislerinin ekonomimizde yeterince değerlendirilemediği ve bu kesimde işsizlik sorunun arttığıdır. Bin küsur köyü ve mezrası bulunan, ekonomisi tarıma dayalı olan bir ilde ve bölgede ziraat mühendislerine istihdam alanı oluşturmak ve bunlar sayesinde tarım alanında bir diriliş hareketi başlatmak hepimizin görevi olmalıdır.
Hükümetimizin tarım danışmanı uygulaması bu noktada fevkalade mühimdir. Biz zirat mühendisi kardeşlerimizin tamamının tarım ekonomisine kazandırılması ve istihdam sorunlarının giderilmesi için özel bir çaba içinde olacağız.”