Son yıllarda ülkemizde sanata ve sanatla ilgili araştırmalara önem verilmeye başlandığını kaydeden Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, “Ancak sanat eserlerine yönelik koruma ve onları yaşatma çabaları yeterli düzeyde değil” dedi. Sanat Tarihi araştırmalarının insanın geçmişine ışık tuttuğunu belirten Prof. Dr. Yurttaş, “Bu konuda insanlarımızın yeterli bilgiye sahip olması açısından ve onların sanat eserleri konusunda bilinçlendirilmesi yönünde eğitimin yanı sıra medyaya da önemli görevler düşmektedir” diye konuştu. “Bulunduğunuz bölgede sanat eserleri yeterince ilgi göremiyorsa sanatla uğraşan insanların da ilgisi o nispette olacaktır” diyen Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, “Bu durumun aşılabilmesi ekonomiyle olduğu kadar insanların sanata olan ilgisiyle de değerlendirilmelidir. Sanat özellikle geçim derdinin olmadığı yerlerde yani ekonominin iyi olduğu çevrelerde daha fazla rağbet görmektedir” dedi.
Son 6 yıldır Gümüşhane-Bayburt çevresinde yapılan yüzey araştırmalarına Atatürk Üniversitesi’nin de katıldığını ifade eden Yurttaş şunları kaydetti:
“Gümüşhane’de yaptığımız çalışmalar sonuncunda 400’ün üzerinde kültür varlığı tespit edilmiştir. Bunların içerisinde kaleler, gözetleme kuleleri, camiler, kiliseler, türbeler, medreseler, köprüler gibi pek çok kültür varlığı yer almaktadır. Bu eserlerin çizimleri yapıldı, fotoğrafları çekildi ve tanıtımları gerçekleştirildi. Bizans Dönemi’ne kadarki evreyi kapsayan kültür varlıkları Süleyman Çiğdem tarafından yayınlandı. Bizans Dönemi’nden Cumhuriyet Dönemi’ne kadar olan kültür varlıkları da Haldun Özkan ve benim tarafından hazırlanarak yayınlanmak üzere Gümüşhane Valiliği’ne teslim edildi. Yüzey araştırmaları her sene gerçekleştirilmektedir. Atatürk Üniversitesi her sene katılım göstermektedir.”