ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Doğu Anadolu'da 'sis' şöleni
Doğu Anadolu'da 'sis' şöleni
Taş evler ilgi odağı oldu
Taş evler ilgi odağı oldu
Kişi başına 81.5 bin TL kredi kullandık
Kişi başına 81.5 bin TL kredi kullandık
ATAUNİV’de nanoteknoloji gündemi
ATAUNİV’de nanoteknoloji gündemi
ETÜ’den ilçeler bazında işbirliği köprüsü
ETÜ’den ilçeler bazında işbirliği köprüsü
HABERLER>EKONOMİ
13 Kasım 2017 Pazartesi - 03:32

Yıldırım tarımsal öngörülerini paylaştı

NESRİN ÇETİNKAYA-Vali Azizoğlu Başkanlığı’nda gerçekleşen Erzurum tarım ve hayvancılık sektörü zirvesinde Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, çiftçinin sesi oldu

Yıldırım tarımsal öngörülerini paylaştı

Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım çiftçinin sorunlarını Vali Azizoğlu’na taşıdı. Tarım ve hayvancılık sektörü üzerine tespitlerini ve taleplerini Vali Azizoğlu’na ileten Yıldırım, Et ve Süt Kurumu’nun işleyişinden duyduğu rahatsızlığı da aktardı.

Atatürk Üniversitesi Hayvan Hastanesi’nin çiftçinin sorunlarına tam anlamıyla karşılık veremediğini kaydeden Yıldırım, ilçelerde az maliyetlerle hayvan hastanelerinin oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Bu durumun hayvancılık için büyük eksiklik olduğunu dile getiren Yıldırım, hastanelerin bir an önce projelendirilip, her ilçede yapılması gerektiğini belirtti.

Et ve Süt Kurumu’nun piyasalara müdahil olmamasının çok ciddi manada sıkıntı yarattığına değinen Yıldırım, “Hayvancılıkta ki en önemli problem Et ve Sürt Kurumu’nun piyasadan hayvan alımı yapmamasıdır” dedi. ESK’nın her zaman çiftçinin arkasında durduğunu bildirmesinin ve piyasada ben de varım demesinin şart olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Eksiklikler giderilirse ben inanıyorum ki hayvancılık çok daha önemli seviyelere gelecektir” diye konuştu.

Toplantıda dile getirdikleri diğer bir talebin ise ekimine uygun olan arazilerde mısır silajının yaygınlaştırılması olduğunu aktaran Yıldırım, “Özellikle kuraklığın olduğu yıllarda, kaba yeme ihtiyaç olan dönemlerde mısır silajını devreye sokarsak, bunu her ilçede, her köyde yaygınlaştırırsak maliyet düşer, hem ette hem sütte verim artar” dedi.

VALİ AZİZİOĞLU’NA TEŞEKKÜR

Erzurum’da tarım ve hayvancılığın gelişmesi noktasında yaptığı çalışmalardan ve gayretlerinden ötürü Vali Seyfettin Azizoğlu’na teşekkürlerini sunan Yıldırım, “Geçtiğimiz hafta Valimiz Sayın Seyfettin Azizoğlu’nun başkanlığında Erzurum tarım ve hayvancılığını nasıl geliştirebiliriz, nasıl daha iyi yerlere getirilebiliriz konu başlığı altında bir toplantı gerçekleştirdik. Öncelikle bu toplantıyı düzenlemesinden dolayı Sayın Valimize çok teşekkür ediyoruz. Toplantı ilimiz tarım ve hayvancılığının gelişmesi için çok verimli geçti, önümüzde ki günlerde alınan kararlar uygulamaya geçerse tarım ve hayvancılık konusunda daha iyi seviyelere gelebileceğimizi düşünüyorum.  Toplantıda bahsettiğimiz konulardan ve alınan kararlardan bahsetmek istiyorum. Ziraat Odası Başkanlığı olarak bizimde orada bazı taleplerimiz oldu” ifadelerini kullandı.

İLÇELERE HAYVAN HASTAESİ TALEBİ

İlçelerde hayvan hastanesi eksikliğinin sektör için büyük sorun oluşturulduğuna değinen Yıldırım, bu hususta ki taleplerini sıralayarak, “Öncelikle hayvan hastanesinin bulunmaması, bu çok önemli bir nokta. Şöyle ki ilimizde yaklaşık 1 Milyon 300 bin büyük ve küçükbaş hayvan mevcut. Bu üzerinde durulması gereken ve projelendirilip her ilçede yapılması gereken bir şey. Atatürk Üniversitesinin bir hayvan hastanesi var fakat orası çok fazla verimli değil, vatandaşımız orayı çok fazla bilmiyor.  Bilse bile geçmiş dönemlerde insanlarımız üniversiteden uzaklaştırılmış. İnsanlarımız üniversiteye biraz daha yabancı. Bunu devlet eliyle, Tarım il ve İlçe müdürlükleri eliyle olması lazım. İnsanlar hayvanları hastalandığı zaman illa ki kestirmek zorunda kalıyorlar. Çünkü ilaç fiyatları pahalı, veteriner hekimlerin yapmış olduğu kontrollerde fazla bir şey alınamıyor, konulan yanlış teşhisler hayvanın kesimine neden oluyor. Her ilçede bir hayvan hastanesi olursa, insanlarımız hayvanını götürüp orada rahatlıkla tedavi ettirebilir. Bunun çok fazla bir maliyeti de yok. 50-100 metrekarelik bir alan oluşturulacak, bir veteriner hekim, bakıcı ve memur temin edilerek bu iş kolayca yapılabilir. Bu şekilde istihdam da sağlanacaktır. Bu hayvancılıkta büyük bir eksikliktir. Hayvancılığımızız geliştirilmesi için önemli bir şey” şeklinde konuştu.

ET VE SÜT KURUMU PİYASALARA MÜDAHİL OLMALI!

Et ve Süt Kurumu’nun işleyişinden duyduğu rahatsızlığı dile getiren Yıldırım, kurumun daha aktif ve daha etkin çalışmasını istediklerini kaydederek, “Bir diğer konumuz ise Et ve Süt Kurumu’nun piyasaya her zaman müdahil olması lazım. Her zaman köylünün, çiftçinin arkasında durduğunu bildirmesi, bunu belli etmesi ve piyasada ben de varım demesi şart. Şuanda Et ve Süt Kurumu’nun piyasaya müdahil olmamasından dolayı piyasada çok ciddi sıkıntılar var. Hayvancılıkta ki en önemli problem Et ve Sürt Kurumu’nun piyasadan hayvan alımı yapmamasıdır. Bu besiciyi köylüyü çok ciddi manda zarar uğratıyor. Çünkü burası devlet kurumu, devletin de her zaman bu piyasada olduğunu belli etmesi gerekir. Hayvanlar kesim aşamasına geldiği zaman köylü çaresizce hayvanını nereye kestireceğini düşünüyor. Et ve Süt Kurumu piyasada olursa, insanların hayvanını değerinde alırsa çiftçilerimizde, köylülerimizde hayvancılığı daha iyi, bir şekilde yapmaya şevk duyarlar. Ama şuansa binlerce insan Et ve Süt Kurumu’nun piyasadan hayvan almamasından dolayı hayvancılık yapmak istemiyor. Bunu da biz orada özellikle belirttik.

Ayrıca belirttiğimiz bir hususta yine köylerde, ahırlarda, meralarda insanların hayvanları bir şekilde rahatsızlanabiliyor. Bir şekilde, insanlarımız hayvanını kestirmek mecburiyetinde kalabiliyor.  Bunu da köylere gelen kasaplar çok düşük fiyattan alıyorlar. Örnek vermek gerekirse şuanda kasaplarda kıymanın kilogramı 35 TL ortalama. Kasap normal hayvanı 24-25 TL’den alırken, ahırda ayağı kırılmış veya başka bir rahatsızlığı olan hayvanı 15’TL’den alıyorlar. İnsanımız hayvanını kestirme mecburiyetinde kaldı diye, otomatikman yarı yarıya fiyat düşürüyorlar.  Bu noktada da Et ve Süt Kurumu’nun bir ekip oluşturarak köylerden gidip insanların hayvanlarını getirip değerinde satması gerekir. Çünkü kasap köylüden düşük fiyata aldığı hayvanı reyonda ucuza satmıyor. Burada mağdur olan hem üretici, hem tüketici. Yine burada da devletimizin Et ve Süt Kurumu’nun bir çalışma yapması önem arz ediyor. Bu eksiklikler giderilirse ben inanıyorum ki hayvancılık çok daha önemli seviyelere gelecektir” ifadelerine yer verdi.

MISIR SİLAJININ YAYGINLAŞTIRILMASI ÖNERİSİ

Ekimine uygun olan arazilerde mısır silajının yaygınlaştırılması önerisinde bulunan Yıldırım, bu noktada hem ette, hem de sütte verimin artacağına dikkat çekerek, “Öte yandan diğer bir talebimiz ise ekimine uygun olan arazilerde mısır silajının yaygınlaştırılması. Bunu da çok beğendiler ve kabul gördü. Şöyle ki mısır silajı maliyeti ucuz, protein ve besin değerleri yüksek, aynı zamanda düşük maliyetle yüksek verim alınabiliyor. Özellikle kuraklığın olduğu yıllarda, kaba yeme ihtiyaç olan dönemlerde mısır silajını devreye sokarsak, bunu her ilçede, her köyde yaygınlaştırırsak maliyet düşer, verim artar. Hem ette, hem sütte verim artar, piyasada bir hareketlilik oluşur” diye konuştu.

 
Erzurum’da Genç Çiftçi destekleri sürüyor
 
Anadolu Jet Erzurum’u tanıttı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sobacıların yüzü gülüyor
NESRİN ÇETİNKAYA-Havaların giderek soğuması soba satıcılarının yüzünü ...
ATA Teknokent Erzurum patentlerini tanıttı
ORHAN DURMUŞ-ATA Teknoloji Transfer Ofisi’nin de stant açtığı, 2017 yılı ...
TKDK'dan örnek destek
Kırsal alanda önemli faaliyetleri destekleyen Tarım ve Kırsal Kalkınmayı ...
 
'Buna kimse razı değil'
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Bu gün yüz liralık verginin 10 lirası ...
Gümrük ve Ticarette Erzurum gündemi
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ...
Doğu Anadolu ekonomisi için işbirliği
DAP İdaresi, bölgede etkili ve doğru kamu yatırımlarını hayata geçirmek ...
 
İstanbul’da son sözü anneler, Erzurum’da babalar söylüyor
MNG Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aydoğan Süer; “Doğu’nun Taşı Toprağı Altın” dedi
Karaca'dan sicil affı değerlendirmesi
NESRİN ÇETİNKAYA-Uzun zamandır sicil affı yasasının bankalar tarafından ...
179 başvurunun tümü onaylandı
NESRİN ÇETİNKAYA-Yüzde 30 hibeli düve alım desteği başvuruları sonuçlandı. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva