ERZURUM gazetesi
İnternet Medyası Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ünal Tanık, "Bireyin öne çıkmasıyla birlikte yereldeki haberin Anadolu'dan çıkıp, Yaygın medyaya taşınması çok daha kolay bir hale geldi" dedi.
Tanık, "Türk Yerel Medyası AB Yolunda Projesi"nin, 3. Bölgesel Değerlendirme Semineri kapsamında "Türk Yerel Medyasının AB Sürecinde Daha Etkin Rol Alması" konulu panelde yaptığı konuşmada, internetin basın organları için yarattığı önemden bahsetti.
DİJİTAL ÇAĞ VURGUSU
Son 10 yıldır dijital bir çağın yaşandığını belirten Tanık, "Bu süreci yaşamaktan mutluluk duydum. Teknolojiyi sonradan öğrenenlere, hayatına teknolojiyi sonradan katanlara göçmenler deniyor. Bir de teknolojinin yerlileri vardır. Son dönemdeki gençler bu teknolojinin içerisinde doğup büyümeye başladılar" diye konuştu.
YEREL MEDYANIN GÜÇLENDİRİLMESİ
Tanık, yerel medyayı güçlendirme anlamında yapılması gerekenlere de değinerek şunları söyledi:
"Yerelde ilişkilerin güçlendirilmesi gerekiyor. Bu ilişkilerin güçlendirilmesi denildiğinde; birileriyle iyi ilişkiler kurmak demek, onun söylediğini yazmak, onun söylediklerini alkışlamak demek değildir. Burada doğru olanı yazmak önemli. Onun yaptığını, söylediğini anlatmak yerine doğruyu anlatmak gerekiyor. Onun söylediğini yazmamak iyi ilişkiye engel değildir. Mutlaka onun söylediğini yapmak değil, bazen doğruyu söylemek adına onun söylediğinin tersini yapmaktır. "
YAYGIN MEDYA
Yaygın medyayla iyi ilişkilerin kurulmasının da önemli olduğunu belirten Tanık, "Bu sanıldığı kadar zor değil. Anadolu'dan bakıldığında bunun o kadar zor olmadığını görüyorum. Doğru kişiler belirleyip doğru ilişkilerin kurulması gerektiğine inanıyorum. Herkesin bunu başarabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.
ANADOLU’DAN YAYGIN MEDYAYA
Yaygın medyada haberlerin yer alması konusunda ise Anadolu'dan yaşam haberlerinin önde olmadığına değinen Tanık, şunları kaydetti: "Bireyin öne çıktığı bir dünyaya doğru gidiyoruz. 'Birey mi toplum mu?' diye baktığımızda, eskiden 'birey toplum için feda edilir' denilirdi. Şimdi bireyin toplum için feda edilmediğini, bireyin hukukunun korunması gerektiğini görüyoruz. Eskiden yerel medyadaki bir haberin, ulusal medyaya taşınması daha zordu. Bireyin öne çıkmasıyla birlikte bu haberciliğin yani yereldeki haberin, Anadolu'dan çıkıp, Yaygın medyaya taşınması çok daha kolay bir hale geldi. "
"HER HABER ORGANININ MUTLAKA İNTERNET SİTESİ OLMALI"
Artık internet sitesi sahibi olmanın da eskisi kadar zor olmadığını vurgulayan Tanık, "Anadolu medyasında görev alan insanların mutlaka kendi sitelerinin olması gerekiyor. Artık haber organlarının mutlaka internet sitesi olmalı. Siteleri oluşturmak artık çok kolay. Buradan kendi yaptığımız özel haberlerin bir şekilde internet dünyasında yer alması gerekiyor" diye konuştu.
KAYA’NIN YORUMU
Ekonomi Muhabirleri Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Kaya da büyük ölçekte yayın yapan gazetelerin kendi bölgesinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, "Ulusal çapta yayın yapan gazeteler, Erzurum'da kendi yerel gazetesinden daha fazla tiraj yapıyorsa burada sorun var dermektir. Bunun irdelenmesi gerekiyor" diye konuştu.
Zaman Gazetesi Diploması Muhabiri Servet Yanatma ise AB'nin kendi gözünde bir değerler bütünü olduğunu ifade ederek, amacın AB üyeliği değil, AB'nin getirdiği iyi imkanlardan yararlanmak olduğunu söyledi.
AB'ye üye olan ülkelerin insanlarının da sıkıntıları olduğunu, onların sabahtan akşama kadar mutluluk şarkıları söylemediğini belirten Yanatma, "Amaç AB'ye üye olup olmamak değil, şu andaki AB'deki yaşam standartlarını, değerler bütününü benimsiyor muyuz, benimsemiyor muyuz? Eğer benimsiyorsak neden bir kısmını örnek almayalım? AB'ye üye olmanın kendi adıma doğru olduğuna inanıyorum" diye konuştu. Yanatma, teknolojinin gelişmesiyle, internetle birlikte yerel basının artık dünyanın her köşesine ulaştığını, bunun güzel bir gelişme olduğunu sözlerine ekledi.