ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
24 Ağustos 2018 Cuma - 11:03

Yarım asırdır geçmişi parlatıyor

Yarım asırlık kalaycı ustası, ailesiyle birlikte şehir şehir gezerek kalaycılık yapıyor, geçmişi parlatıyor.

Yarım asırdır geçmişi parlatıyor

Yarım asırlık kalaycı ustası, ailesiyle birlikte şehir şehir gezerek kalaycılık yapıyor, geçmişi parlatıyor.
Son yıllarda plastik, alüminyum ve diğer metallerin mutfak eşyası olarak kullanılmasıyla birlikte, bakırcılık ve kalaycılık da son demlerini yaşıyor.
Yalova’dan, Türkiye’yi karış karış gezerek kaybolmaya yüz tutan mesleğini sürdüren kalay ustası, iş için gittiği şehirlerde ilerleyen yaşına rağmen boş arazilerde tezgah açarak çalışıyor.
Yaşar Tokgöz isimli yarım asırlık kalay ustası yok olmaya yüz tutmuş mesleklerden kalaycılığı, aldığı siparişler üzerine yurt genelini gezerek sürdürmeye devam ediyor. Ömrü ve sağlığı yettikçe mesleğini sürdürmekte kararlı olduğunu söyleyen Tokgöz, gittiği kentlerde tezgahını boş bulduğu arazilerde açıyor.
Çoluk, çocuğunun rızkını ölmüş olan bir meslekten çıkarmaya çalıştığını ifade eden Tokgöz, "bakır kullanın" çağrısında bulunmayı da ihmal etmiyor. 65 yaşında olan ve 15 yaşından bu yana kalaycılık yaptığını ifade eden Tokgöz, Türkiye’nin bütün illerini gezdiğini söyleyerek, "Meslek unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri ve biz bunu ayağa hizmet götürerek yaşatmaya çalışıyoruz. Yapacak başka işimiz yok, bakırcılık ve kalaycılık baba mesleği, ata mesleği. Memleketim Yalova’dan ta buralara kadar geliyorum. Neden? Çoluğumun, çocuğumun rızkını ölmüş olan bir meslekten çıkarmaya çalışıyoruz. Bu meslek artık bitti fakat bakırın sağlıklı olması nedeniyle eskiye dönüş var. Büyük yerlerde, güzel restoranlarda? Artık bunu çelik olsun, alüminyum olsun diğer ürünleri millet denedi ve bunun sağlıklı olduğunu anladı ama moda olarak diğer porselen olsun ve diğer şeylere ayak uyduruyoruz. Bakır çok sağlıklı, fakat maalesef bizi öldüren kalay malzemesi, diğer malzemelerimiz ucuz, Pamuğumuz Çukurova’dan geliyor, Nişadır kalayın tineridir. 120 derecede kalay yapıyoruz ve 120 derecede mikrop barınır mı, steril arındırılmış olarak bir mısır unuyla yıkatır ve hazır. Ama alüminyum öyle değil? Alüminyum oksittir ve insan vücuduna girince kanserojendir. Alüminyumu devlet sektöründe kamu kuruluşları yasakladı. Yine bizim Anadolu kesiminde bu işler var. Peynir yapan kazanlar var ve bunları kalaylıyoruz. Artık mesleği icra eden buralarda yok, Erzurum yada Trabzon gibi büyük şehirlerde var fakat onlarda mesleğin öldüğünden dolayı işi bırakmış ve işi bitirmişler." şeklinde konuştu.

 
Meteorolojiden yağmur uyarısı
 
Ayvalı da festival coşkusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rizekent köylüleri şenlikte buluşuyor
Erzurum'un birbirinden güzel köylerinden biri olan Rizekent Köyü, bu yıl ...
Barlak: ‘Birlikte rahmet vardır’
Erzurum Gazeteciler Cemiyeti (EGC) Başkanı Metin Barlak, “Bayramlar bizler ...
Türk Tarih Kurumu'ndan yeni bir eser daha
Mübahat Kütükoğlu’nun ''Osmanlı’nın Sosyo-Kültürel ve İktisadi Yapısı'' ...
 
Anadolu’da kutlu başlangıç
Selçukluların Kars’tan Anadolu’ya girişlerinin 953’üncü yıldönümü etkinlikleri ...
Güneş Vakfından Türk Oyunları teşekkürü
Ceylan, 10-12 Ağustos 2018 tarihleri arasında Erzurum Büyükşehir Belediyesi ...
"Dolarını sat vatanı satma"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dolardaki artış ve spekülasyonlara ...
 
Tatar Edebiyatı mercek altında
Avrasya Yazarlar Birliği tarafından çıkarılan Kardeş Kalemler Aylık Avrasya ...
Kısır Gecesi geleneği sürdürülüyor
Oltu’da gençlerin korkulu rüyası haline gelen kısır geceleri, izleyenleri ...
Erdoğan, Türk Oyunları coşkusunu paylaştı
Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Erzurum’da düzenlenen ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva