//YENİ ORTAMA ALIŞMA SÜRECİ
Okula yeni başlayan küçük çocukların, anne, baba ve ailenin diğer fertlerinden ayrı kalma nedeniyle anksiyete sorunu yaşayabilecekleri bildirildi. Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Psikolog Veysi Saçak, okul fobisinin, okul çağına gelmiş çocuğun yoğun bir endişe nedeniyle okula gitmeyi reddetmesi, bu konuda isteksiz olması ya da anne ve baba figürlerinden ayrılınca ortaya çıkan bir ayrılma anksiyetesi olduğunu söyledi. Okulun, çocuğun hayatındaki önemli bir başlangıç olduğunu anlatan Saçak, “Okul, çocuğun ev dışındaki dünyaya ilk adımıdır. Bu yeni başlangıcı hem çocuklar, hem de ebeveynleri büyük hevesle karşılarlar. Çünkü okul, çocuk için farklı olan birçok etkinliği gerçekleştiği, birçok konuda merakını giderdiği yerdir. Aynı zamanda yeni arkadaşlar edinme, farklı şeyler öğrenmek, farklı çevreye girmektir. Anne baba için ise, çocuklarının büyüyor olması nedeni ile gurur verici bir olaydır.” diye konuştu.
//ÇOCUĞUNUZUN RUH HALİNİ ÖNEMSEYİN
Psikolog Veysi Saçak, okula başlamış olan çocukların, birdenbire okula gitmek istememe gibi bir ruh hali yaşayabileceklerine vurgu yaparak, “Çocuk, zorlamalar karşısında kaygı duyar, panik içine girer, midesi bulanır, kusar, ağlar, gitmemekte direnir. Bazıları zorlamalara dayanamayıp yola çıkar, yarı yoldan döner ya da sınıftan çıkar eve gelir. Bu durumu yaşayan çocuk neşesizdir, uykuya dalmakta güçlük çeker. İştahı kesilir, ödevlere karşı ilgisi azalır. Her sabah somatik bir belirti ile uyanır. Başı, karnı ağrır, midesi bulanır. Çocuk sabah uyandığında bir gün okula gitmeyeceğini bildirir. Neden olduğunu sorduğunuzda, öğretmenden korktuğunu ya da arkadaşının kendisini rahatsız ettiğini söyleyebilir. Bazı çocuklar da, tanımlayamadıkları bir korkudan söz ederler. Okul fobisi olan çocuklar çoğu zaman evde rahat olurlar. Bazı dönemlerde huzursuzluk yaratabilirler.” diye konuştu.
//ANNE VE BABALARA UYARILAR
Bu durumun giderek anne babalar için bir kabus halini almaya başlayacağını dile getiren Veysi Saçak, ailenin böyle bir durum karşısında ne yapacağını şaşırıp bocalayabileceğini ifade etti. Psikolog Saçak, ailelerin bu süreçte dikkat etmeleri gereken bazı hususlar bulunduğuna işaret ederek, “Hastalığın tedavisinde okula gitmediğinden dolayı çocuğu suçlamaktan kaçınılmalıdır. Şiddet, korkutma, tehdit ve yargılamalardan uzak durulmalıdır. Çocukla empati kurmak, onu anlamaya çalışmak ve duyguları üzerinde konuşmak; hem sıkıntısının paylaşıldığını hem de anlaşıldığını hissettirecektir. Bu durum çocukta giderek rahatlamaya sebep olup, zamanla kendisini daha iyi hissettirecektir. Ayrıca şunu unutmamak gerekir; bu durumu sadece onun yaşamadığını diğer çocuklarında yaşadıkları belirtilmelidir. Çocuğun güvenini kazandıktan sonra her ne şekilde olursa olsun okula gitmesi gerektiğini, zaman geçerse bu korkuya, derslerden geri kalma korkusunun ekleneceği söylenir.” dedi.
Çocuğu tam olarak neyin mutsuz ettiğinin mutlaka öğrenilmesi gerektiğini kaydeden Saçak, şunları kaydetti: “Bu tür durumlarda çocuğunuza, olabilecek en kötü şeyin ne olabileceğini sorun ve bu konuyu çözmeye çalışın. Mümkün oldukça ilk günlerde okula çocuğunuzla beraber gidin, öğretmenleriyle devamlı diyalog halinde olun. Bu durum bir kaç haftayı geçmedikçe normal olarak kabul edelim, ancak evde bu yöntemleri uygulamamıza rağmen bu sorunlar devam ediyorsa, bir uzmandan destek alınmalıdır.”