Erzurum’daki organik tarım potansiyeli, nihayet dünya vitrinine çıkıyor. Meyve ve çeşitli yemişleriyle ünlü Erzurum’un Uzundere ilçesi, organik tarım için verdiği mücadelenin meyvelerini sonunda toplamaya başladı. İlçede yetiştirilen ve halk arasında ‘ağaç dibi’ olarak tabir edilen elmalar, Avrupa ülkelerine ihraç edilmeye başlandı. Başta Almanya ve Hollanda olmak üzere AB’ye çeşitli ülkelere satılan elmalar, bu ülkelerde bebek mamasına dönüştürülüyor.
MEYVE İHRACAATI BAŞLADI
Uzundere Belediye Başkanı M. Halis Özsoy, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, ilçenin, meyve üreticiliğinde artık dünya pazarlarına açıldığını söyledi. İlçede uzun yıllardan beri yetiştirilen elmaların, bölgede bir marka haline geldiğine dikkati çeken Özsoy, “Halkımızın tabiriyle ağaç dibine düşen elmalar, önceleri çürümeye terk edilirdi. Ama şimdi durum değişti. Bu elmalar bugün Avrupa ülkelerinde kapış kapış ediliyor. Çünkü tamamen doğal ve organik olan bu elmalar, bebek maması yapımında kullanılıyor. Bu nedenle ilçemiz, AB’ye meyve ihracatı yapan çok sayıda şirketin gözdesi haline geldi” dedi.
2 YILDA 3 BİN 800 TON ELMA İHRACAATI
Uzundere’de yetiştirilen elmaların, Avrupa ülkelerine meyve ihracatı yapan firmalar tarafından üreticiden satın alındığını ve Mersin Limanı’na götürülerek ihraç edildiğini anlatan Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, son iki yılda ilçeden gerçekleştirilen elma ihracatının 3 bin 800 tonu bulduğunu vurguladı. Özsoy, kilosu 75 Ykr’den satılan elmanın, üreticiye de kazandırdığını ifade ederek, yöredeki üreticinin yüzünün gülmeye başladığını belirtti.
ÖZSOY DEĞERLENDİRDİ
Bu durumun çok sevindirici bir gelişme olduğunu, aynı zamanda şehir ekonomisine de katkı anlamına geldiğini dile getiren Özsoy, “Erzurum’un sahip olduğu organik tarım potansiyeli her platformda dile getirildi. Belki de ilçemiz, bu potansiyelin değerlendirilmesi anlamında en güzel örnekleri veriyor. Bugün ilçemizde sadece meyve değil, organik sebze üretimi de yapılıyor. Yavaş yavaş keşfedilmeye başladık. Bundan sonrası çorap söküğü gibi gelecektir” şeklinde konuştu.
Uzundere ilçesinde yetiştirilen elmaların, sanayi ürünü olarak işlenmesinin yanında, doğal şekliyle de tüketildiğini aktaran Özsoy, “Bizim kimi zaman yemekten imtina ettiğimiz meyveler, Avrupa ülkelerinde yüksek fiyatlardan alıcı bulabiliyor. Bizim elmamız, bu nedenle bir marka niteliğinde” dedi.