Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut Uçar, kızamık, grip, hepatit A, B, suçiçeği, AİDS, kuduz, tetanoz, kızamık gibi hastalıkların önleyici tedavisinde aşı yapılması gerektiğini belirtti. Aşının insan sağlığı açısından büyük önem taşıdığına vurgu yapan Uçar, ailelere çocuklarına düzenli olarak aşılatmaları konusunda uyardı.
Yetişkinlerinde aşılarını eksiksiz olarak takip etmelerini isteyen Uçar, “İleri yaş nüfusunun giderek artığı ülkemizde, kronik hastalıklarda ve kanserlerde artış eğilimi meydana gelmektedir. Bu durum erişkin bağışıklamasının daha ön plana çıkmasına neden olmaktadır. Bakanlığımız, erişkin bağışıklamasının artan öneminin farkındadır. Gerek çocukluk döneminde temel bağışıklaması yarım kalan gerekse bağışıklamanın pekiştirilmesi amacıyla ek aşılamalara ihtiyacı olanlar ile yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, immun yetmezliği bulunanlar ve diğer risk gruplarındaki kişilerin enfeksiyon hastalıklarından korunması hedefleri doğrultusunda aşılama çalışmalarını yürütmekte ve desteklemektedir. Aşılanmanın, aşılanan bireyin hastalıklardan ve onların yol açtığı sakatlık ve ölümden koruması gibi kişisel yararları yanında toplumsal yararları da vardır. Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerden oluşan toplumların, hastalıkların yayılmasına karşı direnç göstermeleri toplumsal yararın en büyük göstergesidir. Bu yolla, aşı uygulanma yaşından küçük olan bebek ve çocuklar, yeterli immun yanıt oluşturamayan immun yetmezlikliler, yaşlılar, aşı kontrendikasyonu olduğu için aşı yapılamayan bireyler, aşı yapılmış ancak bağışıklık düzeyi azalmış bireyler de korunmuş olurlar. Bu dolaylı etki, toplumsal bağışıklık olarak adlandırılır. Toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi için uygulanan aşının etkili olması yanı sıra gerekli aşı kapsayıcılık hızına da ulaşılmış olması gereklidir.” dedi.
AŞI YAPTIRMA ORANI ARTTI
Gerçekleştirilen çalışmalar ile aşı yaptırma oranlarının arttığını dile getiren Dr. Uçar, “Sağlık personelimizin başarılı çalışmaları, anne ve babaların çocuklarını aşılatmaları konusundaki duyarlılığın artması sonucunda yüksek aşılama yüzdelerine ulaşılmış ve bunun sonucunda ülkemizde aşı ile önlenebilir hastalıkların sayısı ve bu hastalıkların yol açtığı ölümler oldukça azalmıştır. Ülkemizde gerçekleştirilecek olan Avrupa Aşı Haftası etkinliklerinde öncelikle kızamık ve polio eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altı çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde de aşılanma talebinin artırılması çalışmaları yürütülecektir” diye konuştu.