UNİCEF TAKİPTE
"HAYDİ KIZLAR OKULA KAMPANYASI'' DEĞERLENDİRİLDİ
Erzurum Valiliği Toplantı Salonu'nda düzenlenen ''Haydi Kızlar Okula Kampanyası''nın bilgilendirme toplantısında, kampanya süresince sağlanan başarı ve hedefler ele alındı.
UNICEF Türkiye Temsilcisi Edmond McLoughney, mazeretlerin sadece kız çocuklarına yönelik olduğunu, erkek çocukların okula gönderilmesi için herhangi bir sorun bulunmadığını söyledi.
McLoughney, Erzurum'da kayıtlı erkek öğrenci sayısı ile kız öğrenci sayısı arasında 21 bin fark olduğunu, bu farkın en büyük sorun olarak görülüp, kısa sürede giderilmeye çalışılması gerektiğini belirtti. Eğitime başlanmasına kadar bu sorunun giderilemeyeceğini ifade eden McLoughney, kampanyada başarı sağlanmasında yaratıcılık ve hayal gücünün kullanılmasının ve deneyimli güçlü bir liderliğin önemine değindi.
SADECE KIZ ÇOÇUKLARI İÇİN MAZERET ÜRETİLİYOR
Türkiye'de kız çocuklarının okula gönderilmemesine neden olarak birçok mazeretlerin ileri sürüldüğünü belirten McLoughney, mazeretlerin, kız çocuklarını okula göndermeye engel olmadığını söyledi.
''Mazeretler, sadece kız çocuklarına var'' diyen McLoughney, şöyle devam etti:
''Derslik, öğretmen ihtiyacı, ekonomik sıkıntılar gibi birçok mazeretler ileri sürülüyor. Ama, bu mazeretleri ileri sürenler erkek çocuklarını okula gönderiyor. Erkek öğrenciler için yeterince derslik var da kız çocukları için mi yok? Erkek öğrenciyi okula gönderen ailenin maddi durumu buna yetiyor da kız çocuğunu göndermeye mi yetmiyor? Bunu, anlamış değilim. Aileleri ziyaret ederek, kız çocuklarını okula göndermelerine ikna etmek en etkili çözümdür.''
DEVAMSIZLIKLARIN NEDENLERİ
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İlköğretim Genel Müdür Yardımcısı Kamil Zengin, kız çocuklarını okula göndermeyen ailelerle yapılan bire bir görüşmelerde devamsızlıkların başlıca nedenlerinin tespit edilerek, giderilmesi yönünde çalışma başlattıklarını bildirdi.
Zengin, kampanyanın sürdürüldüğü 33 ildeki araştırmalarda tespit edilen, kız çocuklarının okula gönderilmemesi ve devamsızlıkların başlıca nedenlerini şöyle sıraladı:
''Bölge halkının sürdürdüğü töreler, öğretilen yanlış inanışlar, ekonomik nedenler, kız çocuklarına 2. veya 3. sınıf insan muamelesi yapılması, kızların küçük kardeşlerine bakarak ikinci annelik görevini sürdürmesi, ev ve tarım işlerinde çalıştırılması ve erken yaşlarda evlendirilmemeleri başlıca nedenler.''
PREFABRİK DERSLİKLER
Kız çocuklarının okullaştırılması çalışmaları kapsamında, derslik ihtiyacının karşılanması için çalışma yaptıklarını belirten Zengin, ihtiyacı olan köylere prefabrik derslikler yapılacağını bildirdi.
Kırsal kesimde eğitim gören öğrenci sayısını ve ihtiyaç duyulan ek derslik sayısını tespit etmeye başladıklarını söyleyen Zengin, ''Kırsaldaki 59 bin ilköğretim okulundan 24 bini kapalı. Göç ve bazı köylerin yerleşim alanının değişmesi nedeniyle bu okullar kapalı. Göç olmasaydı, yani bu okullarımız açık olsaydı, ek dersliğe ihtiyacımız olmayacaktı. Mevsim şartları da göz önünde bulundurularak, kısa sürede prefabrik derslikler yapılacak'' diye konuştu.
Zengin, yatılı okullara önem verdiklerini, 200 olan yatılı okul sayısını 575'e çıkardıklarını ifade etti.
'VATANDAŞLAR BİLİNÇLENDİRİLMELİ'
Kız çocuklarını okula göndermeyen ailelerle görüştüğünü anlatan Zengin, ''eşini erkek doktora muayene ettirmek istemediğini'' söyleyen bir babaya, ''kızını okutup doktor olmasını sağlamasını ve kadınları muayene etmesi'' tavsiyesinde bulunduğunu söyledi.
Zengin, ''Toplumun her kesiminin kız çocuklarının okula gönderilmesi konusunda bilinçlendirilmesi gerekir. Her okuldaki 2 öğretmenin 5 aileyle görüşmesi halinde, ulaşamadığımız aile kalmayacaktır'' diye konuştu.