ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Bayburt’taki hayvan pazarlarında şap karantinası
Bayburt’taki hayvan pazarlarında şap karantinası
Yılın son kuzuları besicilerin yüzünü güldürdü
Yılın son kuzuları besicilerin yüzünü güldürdü
Uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
Uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
Erzurumspor Sakarya maçını Yılmaz yönetecek
Erzurumspor Sakarya maçını Yılmaz yönetecek
Futsal A Millî Takımı Erzurum'da Polonya’yla karşılaşacak
Futsal A Millî Takımı Erzurum'da Polonya’yla karşılaşacak
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
21 Ağustos 2021 Cumartesi - 00:12

Türkiye’nin yapay zeka stratejisi belirlendi

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi hedefleri arasında, yapay zeka alanının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya katkısının yüzde 5’e çıkarılması, yapay zekâ alanındaki istihdamın 50 bin kişiye yükseltilmesi, lisansüstü mezun sayısının 10 bin kişiye çıkarılması yer alıyor

Türkiye’nin yapay zeka stratejisi belirlendi

Türkiye’de yapay zeka alanında bugüne dek yürütülen çalışmaları daha da ileriye taşımak, bu alanda stratejik öncelik, amaç, ve tedbirlerimizi belirlemek ve bunları hayata geçirmek üzere Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler İle İş birliği içinde "Ulusal Yapay Zeka Stratejisi” hazırlandı.
Türkiye’nin zeki canlılara özgü dinamik ortamlarda karar verme, anlam keşfetme ve öğrenme gibi eylemlerin, bilgisayar veya bilgisayar kontrolündeki bir makine tarafından gerçekleştirilmesi olarak tanımlanabilecek yapay zekâ alanında stratejisi belirlendi. Yapay zekanın yol haritası niteliğindeki, Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi (2021-2025) ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı.
Ulusal Yapay Zeka Stratejisi hedefleri arasında, yapay zeka alanının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya katkısının yüzde 5’e çıkarılması, yapay zekâ alanındaki istihdamın 50 bin kişiye yükseltilmesi, lisansüstü mezun sayısının 10 bin kişiye çıkarılması yer alıyor. Yerli ve milli yapay zeka uygulamalarının kamu alımlarında önceliklendirilmesi, uluslararası yapay zeka endekslerindeki sıralamalarda Türkiye’nin ilk 20 ülke arasında yer alması da stratejinin hedefleri arasında yer alıyor.
Stratejiye önsöz yazan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapay zekâ teknolojilerinin, küresel ekonomik yapı üzerinde internet devriminden daha büyük bir etki yaratmasının beklendiğini kaydetti. Yapay zeka sistemlerinin ortak değerlere uygun olarak geliştirilmesinin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Köklü medeniyet tecrübemizle harmanlanmış yeni bir tekno-ekonomik atılım yaparak, topyekûn insanlığa değer katma imkanımız var” ifadelerini kullandı.
Stratejinin öncelikleri, amaç ve tedbirler, Dijital Türkiye ve Millî Teknoloji Hamlesi vizyonları çerçevesinde belirlendi. Dijital Türkiye; toplumsal, ekonomik ve kamusal faaliyetlerinde; dijital teknoloji, ürün ve hizmetleri kullanarak sağladığı üretkenlik artışı ve veriden ürettiği değerle küresel ölçekte rekabetçi bir Türkiye’yi hedefliyor. Türkiye’nin yüksek teknoloji ürünlerini milli ve özgün olarak üretebilecek insan ve altyapı kapasitesinin geliştirilmesini hedefleyen Milli Teknoloji Hamlesi; ekonomik ve teknolojik bağımsızlığı güçlendirmeyi, kritik teknolojilerde atılım sağlayacak politika ve uygulamaları hayata geçirmeyi amaçlıyor.
Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi 6 stratejik öncelik etrafında tasarlandı. Öncelikler; yapay zeka uzmanı yetiştirmek ve alanda istihdamı artırmak; araştırma, girişimcilik ve yenilikçiliği desteklemek; kaliteli veriye ve teknik altyapıya erişim, sosyo-ekonomik uyumu hızlandıracak düzenlemeler yapmak, uluslararası iş birliklerini güçlendirmek ve yapısal ve işgücü dönüşümünü hızlandırmak olarak belirlendi.
Stratejide 24 amaç ve 119 tedbir bulunuyor. Stratejide belirlenen 2025 hedefleri arasında, GSYİH’ya katkısı yüzde 5’e yükseltilecek. İstihdam en az 50 bin kişiye çıkarılacak. Merkezi ve yerel yönetim kamu kurum ve kuruluşlarında yapay zeka alanındaki istihdam en az bin kişi olacak. Lisansüstü düzeyde mezun sayısı en az 10 bin kişiye ulaşacak. Yerel ekosistemin geliştirdiği uygulamaların kamu alımlarında önceliklendirilerek ticarileştirilmesi desteklenecek. Uluslararası kuruluşların güvenilir ve sorumlu yapay zeka ile sınır ötesi veri paylaşımı alanındaki düzenleme çalışmalarına ve standartlaşma süreçlerine aktif olarak katkı verilecek. Uluslararası yapay zekâ endekslerindeki sıralamalarda Türkiye ilk 20 ülke arasında yer alması gibi maddeler yer alıyor.

 

 
Özer’den yüz yüze eğitim açıklaması
 
Elvan: 'Yüzde 8’in üzerinde bir büyüme bekliyoruz'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ETÜ’den IDEF 2021’de iş birliği adımı
15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF 2021’i ziyaret eden Erzurum Teknik ...
Deprem haberleri son 3 yılda yüzde 148 arttı
Yapılan bir araştırmaya göre; son 3 yılda yansımada yer alan deprem haberlerinde ...
Erzurum’da 160 milyon yıllık fosil bulundu
Erzurum’da tarihi 160 milyon yıla dayanan fosilleşmiş ağaç kalıntıları ...
 
ETÜ Projesi patent aldı
Prof. Dr. Ali Fatih Yetim ile ETÜ Akademisyeni Kerem Turalıoğlu’nun geliştirdiği ...
Ermenistan’ın yeni terör örgütü: Poga
Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Savaş ...
İmalat Sanayi performansı açıklandı
Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında hızlı ...
 
Bayram dönemi ulaşım verileri açıklandı
Karaismailoğlu, “Bayram tatili süresi boyunca 5 milyon 794 bin kişi havalimanlarımızdan, ...
ETÜ Projesine TÜBİTAK'tan Destek
ETÜ Fen Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Güven Turgut’un yürütücülüğünü ...
Anadolu’nun Cansuyu Fırat 3 ülkeye hayat veriyor
Başlangıç noktaları Ağrı Diyadin'den kaynayan Murat Nehri Hınıs'tan Aras ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva