ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>EKONOMİ
6 Ağustos 2020 Perşembe - 03:18

Türkiye Yenilenebilir enerjide dünya üçüncüsü

Elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını her geçen yıl biraz daha artıran Türkiye, çatılarda ayrıca güneş enerjisi kollektörleri ile sıcak su üretiminde dünya üçüncülüğüne yükseldi

Türkiye Yenilenebilir enerjide dünya üçüncüsü

Elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını her geçen yıl biraz daha artıran Türkiye, çatılarda ayrıca güneş enerjisi kollektörleri ile sıcak su üretiminde dünya üçüncülüğüne yükseldi. Çin ve ABD’nin ardından sıcak su eldesin de güneşten en fazla yararlanan ülke olan Türkiye, yıllık 200 milyon dolarlık enerji tasarrufu sağladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yapmış olduğu düzenlemeler ile ekonomik yapılabilirliği daha cazip hale getirilen çatı ve cephelerde Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulumu sayesinde kendi elektriğini güneşten üreten haneler, sanayi tesisleri, tarımsal faaliyetler her geçen gün artıyor. Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında fotovoltaik güneş panellerinin yerli üretiminin ve yerliliğinin de her geçen gün arttığı Türkiye’de, çatılarda kurulan fotovoltaik güneş enerjisi panellerinin kapasitesi 270 megawatt’ı (MW) geçti.
TÜRKİYE DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ
Türkiye, güneşten elektrik üretmenin yanı sıra, termal güneş enerjisi kollektörleri (gün ısısı) ile sıcak su üretiminde ise Çin ve ABD’nin ardından dünya üçüncülüğüne yerleşti. Türkiye’yi ise sırasıyla Almanya, Brezilya, Hindistan, Avusturalya, Avusturya, İsrail ve İtalya takip ediyor. Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlasına göre, yıllık toplam güneşlenme süresi 2 bin 741 saat (günlük ortalama 7,5 saat) yıllık ortalama gelen güneş enerjisi bin 527 kilowattsaat (kWh)/metrekareyıl ile Türkiye’nin güneş enerjisine dayalı kurulu güç kapasitesini artırma potansiyeli oldukça yüksek.
900 bin ton petrol tasarrufu gerçekleşti
Türkiye’de güneş enerjisinden sıcak su üretimine yönelik olarak halihazırda 22 milyon metrekare panel alanı kurulmuş durumda, bu alana karşılık yıllık 900 bin ton eşdeğer petrol (TEP) değerinde enerji güneşten üretilirken, Türkiye bugünkü rakamlarla güneşi sıcak suya dönüştürerek yıllık yaklaşık 200 milyon dolar enerji tasarrufu sağlıyor.
VATANDAŞIN YARISI HABERDAR DEĞİL
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Verimliliği (ENVER) Derneği’nin ortaklaşa yapmış olduğu “Enerji Verimliliği Bilinç Endeksi” çalışması kapsamında, hane halkının güneş kolektörü kullanım eğilimi de ölçüldü. Bu kapsamda güneş enerjisi kolektörü kullanmayan hane halkının yüzde 53,3’ünün haberdar olmadığı ve faydasını bilmediği, 4 yıla kadar kurmayı düşünenler ile güneş enerjisi kollektör pazarının yüzde 25 daha büyüyeceği öngörülüyor.
“GÜNEŞ ENERJİSİ KURULU GÜCÜMÜZ 6 BİN MW’Yİ AŞTI”
Konuya ilişkin gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Güneş enerjisi kurulu gücü ve güneşten elektrik üretimi konusunda son yıllarda ciddi bir atak yaptık. Özellikle lisanssız üretimin bugün yüzde 90’ından fazlasını güneş enerjisi santralleri oluşturuyor. Esasında Anadolu’da güneş enerjisinden sıcak su elde etmek için çatılara kurulan güneş kolektörleri oldukça yaygın. Bu kültürün bir sonucu olarak Türkiye’nin bu konuda dünya üçüncüsü olması şaşırtıcı bir sonuç değil. Amacımız bunu bir sonraki aşamaya taşıyarak çatı ve cephe uygulamalarıyla kendi elektriğini üreten bir yatırımcı profili ortaya çıkarmak. Hanelerde otellerde, hastanelerde, kamu kurumlarında, okullarda, tarlalarda, sanayi kuruluşlarında çatıların güneş panelleriyle parlamasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
DÖNMEZ’İN AÇIKLAMASI

Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücünün 6 bin MW’yi aştığını kaydeden Bakan Dönmez, şunları kaydetti: “Her yıl yapmayı hedeflediğimiz bin MW’lık YEKA-GES yarışmalarıyla güneşin toplam enerji portföyü içerisindeki payını da artıracağız. Son iki yılda yapılan toplam kurulu güç yatırımlarına baktığımızda güneş bin 547 MW ile ilk sırada geliyor. Bunda özellikle lisanssız üretimdeki üst limitin 5 MW’a çıkarılması, vergiden muaf bir sistemin getirilmesi ve üretilen elektriğin öz tüketiminin fazlasının satılması önemli bir yer tutuyor. Şimdi önümüzde Mini YEKA-GES yarışmalarımız olacak. Mini YEKA’larla yerli ve yenilenebilir enerjide yeni bir sayfa açacağız. 36 ilimiz için güneş enerjisine dayalı 10, 15, 20 MW arasında değişen 74 yarışma düzenleyeceğiz. Böylece ülkemizin dört bir yanındaki küçük ve orta ölçekli daha fazla yatırımcının yenilenebilir enerji üretimine dâhil olmasını sağlayacağız.”

 
Demir DAP’a veda etti
 
Destici’den İstanbul Sözleşmesi açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Demir DAP’a veda etti
Demir, 2012 yılından bu yana, gece gündüz demeden, kısıtlı sayıda personelle ...
Demirdöğen DAP Başkanlığına atandı
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri (KUDAKA) Prof. Dr. Osman ...
Erzurum FİNTÜRK-6 yayımlandı
DOSİAD - EKONOMİ - ÖZEL - Erzurum’da ekonomik istikrar ve güven süreci ...
 
Erzurum araç sayısında yüzde 0.13’lük artış
DOSİAD - EKONOMİ - ÖZEL - TÜİK Haziran 2020 İller Trafiğe kayıtlı Motorlu ...
Erzurum araç devir verileri açıklandı
DOSİAD - EKONOMİ - ÖZEL - TÜİK Haziran 2020 dönemi motorlu kara taşıtları ...
Haberleşme altyapısına 3,5 milyar lira yatırım
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bilgi Teknolojileri ve ...
 
Erzurum’da vatandaşlara 955 TL kira yardımı
Erzurum’da kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşlara aylık 955. TL kira yardımı yapıldığı açıklandı.
Kırsal kalkınmaya 10,5 milyar liralık hibe
Tarım ve Orman Bakanlığı kırsalda yaşayan vatandaşların kalkınmasına yönelik ...
Erzurum Temmuz TÜFE’si açıklandı
DOSİAD - EKONOMİ - ÖZEL - TÜİK Temmuz 2020 dönemi Erzurum İstatistik Bölgesi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva