Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şengül, “Yoğurt tüketiminde Avrupa standartlarına uymak zorunda değiliz” dedi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, yoğurtta süt protein oranını yüzde 4’ten yüzde 3’e düşüren ‘Fermente Süt Ürünleri Tebliği’ üretici ve sanayiciler gibi, bilim adamlarının da tepkisini topluyor. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şengül, AB’ye uyum kapsamında hazırlanan ‘Fermente Süt Ürünleri Tebliği’nin geleneksel Türk yoğurdunun lezzetini ve kıvamını yok edeceğini belirterek, tebliğin yeniden düzenlenmesi çağrısında bulundu.
ŞENGÜL’DEN UYARI
Uygulamanın Türk yoğurdunun kalitesini, lezzetini ve besleyici değerini düşüreceğini, bu nedenle tebliğ değişikliğine karşı olduklarını kaydeden Şengül, yoğurdun ana vatanının Türkiye olduğu vurgulayarak, “Yoğurdumuzun standartları için biz Avrupa’ya değil, Avrupa bize uymalıdır. Eğer dünya yoğurdu ‘yogurt’ olarak tanıyorsa, Türk yoğurdunun fayda ve lezzeti korunmalı ve yaygınlaştırılmalıdır” dedi.
“YOĞURDU YENİ TANIYAN AVRUPA’NIN STANDARTI BİLE YOK!”
Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği’nin 16 Şubat tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlatan Mustafa Şengül, tebliğle, sanayi yoğurdunun içinde insan sağlığına yararlı protein miktarının yüzde 4’ten yüzde 3’e indirildiğini bildirdi. Türkiye’de yoğurdun teknolojik olarak en az yüzde 12 yağsız kuru madde ve yüzde 4 protein içerecek şekilde üretildiğini, bu sayede ülkede geleneksel yoğurdun özelliklerinin korunmasının sağlandığını kaydeden Doç. Dr. Mustafa Şengül, “Avrupa yoğurdu son yüzyıl içinde tanımaya, Amerika ise henüz son yıllarda yoğurdun beslenmedeki önemini anlamaya başladı. Bu ülkeler, topraklarına göç eden Türkler ve Balkan halkları aracılığı ile yoğurdun farkına vardı. Ancak doğal ve sade Türk yoğurdunun keskin ve asidik tadı, mutfak kültürlerinde böyle bir ürün olmayan Batı Avrupa ve Amerikalılar’a yabancı gelmesi nedeniyle bu ülkelerde yeterince popüler olamadı. AB’nin henüz yoğurt temel kriterlerini içeren bir standardı bulunmuyor. Hal bu iken onlar bize uymuyor da, biz niye onlara uyuyoruz, anlamış değiliz” diye konuştu.
ŞENGÜL: YOĞURDUN İNSAN SAĞLIĞINA FAYDALARI
Doç. Dr. Mustafa Şengül, yoğurdun insan sağlığı üzerindeki faydalarını da sıraladı. Beslenme profili açısından yoğurdun mükemmel bir protein, kalsiyum ve vitamin kaynağı olduğuna dikkati çeken Şengül, “Yoğurtta bulunan protein yüksek biyolojik değeri ve vitamin ile mineral maddeler de yüksek biyoyararlılığı nedeniyle vazgeçilmez besin öğeleri arasındadır.
Yoğurdun kalsiyum açısından zengin bir kaynak olduğu bilinmektedir. Özellikle laktoz fermantasyonuna bağlı olarak vücut tarafından kalsiyum emiliminin hızı artış göstermektedir. Bu durum, çocuklarda kemik gelişiminde ve yetişkinlerde kemik erimesinin engellenmesinde yoğurdu değerli kılmaktadır. Yoğurt bakterileri inkübasyon sırasında değişen düzeylerde B grubu vitamini sentezleme yeteneğine de sahiptir. Yoğurdun beslenmenin ötesinde insan sağlığı üzerinde birçok yararı bulunmaktadır. Bu yararlar esas olarak bazı kanser türlerinde yoğurdun olumlu etkileri, mide-bağırsak hastalıklarında yoğurdun iyileştirici etkisi ve kan kolesterol seviyesini düşürücü özellikleri gibi alanlarda ortaya çıkmaktadır. Yoğurt proteinlerinin fermantasyon sırasında hidrolizasyonu ile yoğurdun immunolojik özelliğinin artış gösterdiği bildirilmektedir. Ayrıca günümüzün en ciddi sağlık problemleri arasında yer alan obezite ile ilgili olarak kalsiyumca zengin yoğurt ve benzeri süt ürünleri tüketiminin vücut ağırlığı artışındaki olumlu etkileri ortaya konmuştur” şeklinde konuştu.
“YENİ TEBLİĞLE TÜRK YOĞURDU, YOĞURT OLMAKTAN ÇIKACAK”
Yoğurdun protein oranının düşürülerek, yağsız kuru madde ile ilgili düzenlemenin, yenisiyle değiştirilmesinin, gevşek ve su salan bir yapıda ürün oluşmasına neden olacağını dile getiren Şengül, bu durumda yoğurdun albenisinin azalacağını ve raf ömrünün de kısalacağını ifade etti. Ayrıca ürünün tat ve aromasında kayıpların meydana geleceğini dile getiren Şengül, yeni düzenlemenin, yoğurda işlenecek süte katkı maddesi ilavesi gibi hileli durumların önünü kesmek yerine, katı kıvamlı yoğurt üretmek için başka bazı maddelerin kullanılması gibi tehlikelere kapı açacağını vurguladı.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na, ‘Fermente Süt Ürünleri Tebliği’ni yeniden gözden geçirme, Erzurum halkına da, Erzurum dışından getirilen yoğurtları tüketmeme çağrısında bulunan Şengül, “Avrupa öyle istiyor diye, Türk yoğurdunun geleneksel tadından vazgeçecek değiliz. Bu düzenlemenin behemehal değiştirilmesini talep ediyoruz” dedi.