Atatürk Üniversitesi’nin kurucuları arasında bulunduğu, 20 Mayıs 2016 tarihinde Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) VI. Olağan Kongresi Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te düzenlendi. Gerçekleştirilen kongreye Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ile bazı YÖK üyeleri ve KÜNİB üyesi üniversitelerin rektörleri ve temsilcileri katıldı.
BİŞKEK’TE KONGRE
VI. kongre öncesinde Bişkek’e giden heyet bir dizi ziyarette bulundu. İlk olarak Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ)’ni ziyaret eden heyet daha sonra Türkiye Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç’ın konuğu oldu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç ve KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve beraberinde ki heyet son olarak Kırgızistan Eğitim ve Bilim Bakanı Elvira Sariyeva Kubanyçbekovna ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Ziyaretlerin ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve beraberindeki heyet, KÜNİB tarafından düzenlenecek olan kongreye katılan rektörlerle bir araya geldi.
EĞİTİMDE TÜRK DANYASI VİZYONU
20 Mayıs 2016 Cuma günü Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen "Transkafkasya’da Tarihi İpek Yolu’nun Yeniden İnşası: Düşünceler ve Öneriler" konulu KÜNİB VI. Olağan Kongresi’ne, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, T.C. Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, Ukrayna Bişkek Büyükelçisi Nikolay Doroşenko, Azerbaycan Büyükelçilik temsilcileri, YÖK üyeleri, KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı, KTMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Asılbek Kulmırzayev, KÜNİB üyesi üniversitelerin rektörleri ve diğer temsilcileri ile çok sayıda basın mensubu katıldı.
SARAÇ’IN SUNUMU
YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç yaptığı açış konuşmasına, "Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin Bişkek’te yapılan 6. Olağan Kongresine katılan siz değerli üniversite rektörlerini ve bütün katılımcıları saygıyla selamlıyorum. Sadece Orta Asya’da ve Kafkasya Bölgesinde değil, bütün dünyada yükseköğretimin gelişmesi konusunda yapacağınız olumlu katkılar için şimdiden hepinize teşekkür ediyorum. Bugün burada, Kırgızistan’da bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bizi ve sizleri burada konuk eden Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitemizin başta rektör ve rektör vekili olmak üzere bütün öğretim elemanlarına ve çalışanlarına teşekkür ediyorum." diyerek başladı. Prof. Dr. Yekta Saraç, dünyada ülkeler ve yükseköğretim kurumları arasındaki uluslararası ilişkilerin ve işbirliklerinin arttığını, KÜNİB’in de de muhtemelen böyle bir ihtiyaçtan doğduğunu söyledi ve KÜNİB’in kurulmasında katkısı olan başta Ardahan Üniversitesi Rektörü ve KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ı ve üyelerini tebrik etti.
BALCI7NIN KONUŞMASI
KTMÜ Rektörü ve Türk Dünyası Üniversiteler Birliği Başkanı Prof. Dr. Sebahattin Balcı da, açılış konuşmasında, bölgesel işbirlikleri ve ortaklıkların büyük bir sinerji oluşturarak, uluslararası alanda büyük etki yaratacağını söyledi. Prof. Dr. Sebahattin Balcı; bunlardan biri olan ve iki ülkenin ortak kurduğu Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin, iki ülkenin desteğiyle bugün Türk dünyasına hizmet eden ve Türk dünyası gençlerinin yetiştiği güçlü bir üniversite olduğunu ifade etti. KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı, Türk Keneşi çatısı altında kurulan ve dönem başkanlığını kendisinin üstlendiği Türk Dünyası Üniversiteler Birliği’nin ve Kafkasya Üniversiteler Birliği gibi değerli oluşumların, bölgesel işbirlikleri çerçevesinde hızla büyüyerek gelişeceğini ve uluslararası alanda etkili kurumlara dönüşeceğini söyledi.
KORKMAZ’IN DEĞERLENDİRMESİ
KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, günümüz dünyasında içe kapanarak, dış dünyayla etkileşimden yoksun olunmasının büyük kayıplarla sonuçlanacağını, KÜNİB gibi birliklerin yapacağı çalışmaların insanlığa çok şey katacağını söyledi. Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, "Biz, birbirimizle KÜNİB üyesi rektörler olarak tanıştık. Oysaki ümidimiz, gençlerimizin üniversite yıllarında birbirlerini tanımaları, kardeşliklerini pekiştirmeleri, dost olmaları ve uluslararası platformlarda güç birliğiyle ülkelerimizi, halklarımızı temsil etmeleridir." dedi. Prof. Dr. Korkmaz, KÜNİB gibi oluşumların bu ümidi gerçekleştirecek çalışmalar yaptığını söyledi.
Toplantıda konuşan diğer üniversite rektörleri, eğitimdeki işbirliklerinin artmasına ve halkların kardeşliklerinin pekiştirilmesine yönelik temennilerini dile getirdiler.