ERZURUM/CİHAN
Kuzey Doğu Kalkınma Ajansı(KUDAKA), Erzurum- Erzincan ve Bayburt'un bölgesel turizm potansiyelinin belirlenmesi, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılması amacıyla inovasyon firmasından profesyonel destek alacak.
KUDAKA tarafından, 'İnovasyona Dayalı Bölgesel Turizm Stratejisi-Bölgesel Mutabakat ve Vizyon Çalıştayı' Palan Otel'de başladı. Gün boyu sürecek çalıştayda Erzurum- Erzincan ve Bayburt'un turizm potansiyelini ortaya çıkartacak stratejiler belirlenecek.
KUDAKA bölgenin kış sporları başta olmak üzere diğer turizm potansiyellerinin çıkartılıp dünyaya pazarlanması için Türkiye'nin önde gelen inovasyon strateji uzmanlarından Şirin Elçi'nin sahibi olduğu Technopolis şirketiyle anlaştı. Technopolis şirketi 9 ay süreli olarak Erzurum- Erzincan ve Bayburt'un turizm potansiyellerini belirleyip bunların ulusal ve uluslararası alanda tanıtım ve pazarlanması stratejilerini geliştirip uygulamaya sokacak.
ÖNCELİK KIŞ TURİZMİNİN TANITIMI
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, kendi önceliklerinin kış ve kayak turizminin Türkiye'ye ve dünyaya tanıtılması olduğunu söyledi. Vali Öztürk, KUDAKA'dan ayrı olarak kendilerinin de Erzurum'un kış turizminin tanıtılması amacıyla profesyonel şirketlerle çalıştıklarını anlattı.
Ulusal ve uluslararası yatırımcıların Erzurum'a çekilebilmesi ve şehrin cazibe merkezi haline getirilebilmesi için beyin fırtınaları yaptıklarını dile getiren Vali Öztürk, "İşin başı inovasyon yani yenilikçilik. Erzurum'u ve bölge illerini kış turizmi merkezi haline getirmemiz birinci önceliğimiz. Kış turizminde zirveye ulaşmak istiyorsak sık sık inovasyon çalışmaları yapmalıyız. Bir bisikletçi gibi pedal çevirmeye başladık. Pedal çevirmeyi bırakırsak yavaşlarız ya da bisikletten düşeriz." dedi.
TURİZM POTANSİYELİ PROFESYONELLERCE BELİRLENECEK
KUDAKA Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan, Erzurum- Erzincan ve Bayburt'un turizmdeki güçlü ve zayıf yönlerinin belirlenmesinin birinci hedefleri olduğunu söyledi.
Technopolis şirketinin önümüzdeki Aralık ayına kadar söz konusu illerin turizm hatirasını çıkartacağına vurgu yapan Dr. Altan, "Hazırlanacak turizm stratejisi; mevcut potansiyelimizin harekete geçilmesi, mevcut yatırımların atıl halde kalmaması için gerekli olan tamamlayıcı yatırımların da bölgemize kazandırılmasına katkı sağlayacaktır. Bölgemizin turizm potansiyelleri profesyonel inovasyoncular tarafından belirlenecek. Ardında da uygulamaya geçilecek." diye konuştu.
FARKINDALIK TURİZMİ
İnovasyon ve inovasyon stratejileri üzerine yaptığı çalışmalarla Türkiye'nin ismini uluslararası alanda tanıtan Şirin Elçi, turizmin farkındalık gerektiren sektör olduğunu belirtti. Elçi, modern zaman insanın kent yaşamından bıktığını ve farklı turizm mekanları ve zamanını geçirebileceği farklı uğraş alanları aradığını dile getirdi.
Turizm sektöründe inovasyonun kavramının da önemli yer tuttuğuna dikkat çeken Elçi, "Günümüz insanı farklılık arıyor ve bunun için de araştırıyor. Bölgemizin turizm zenginliklerini sunabilmek için güçlü bir eylem planı ve inovasyon programı başlatıyoruz. Bunun için sivil toplum örgütleriyle, kamu kurum ve kuruluşları ve basınla inovasyon programları geliştirip, 9 ay sonunda uygulamaya sokacağız." şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından üç ayrı komisyon oluşturularak, turizm potansiyellerinin ortayı konulması için çalışmalar başlatıldı.