SAMET ÖZÜNAL(GHA) - Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi (KKEF) Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek, Dünya Tiyatrolar Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
Tiyatronun insan hayatındaki yeri ve önemi üzerinde ısrarla durmak gerektiğini kaydeden Şimşek, ilköğretim çağından itibaren çocuklarla tiyatro faaliyetleri yürütmenin, onların özgüveninin gelişmesinde etkili olacağını söyledi. Bu yolla çocuklarda Türkçeyi kullanma becerilerinin üst düzeye çıkacağını anlatan Tacettin Şimşek, bunun yanı sıra metin ezberleyerek tiyatro yapmanın ise, zekâyı ve hafızayı geliştireceğinin de bilinmesi gerektiğini vurguladı.
AİLELERE TAVSİYE
İlköğretimden itibaren bütün eğitim basamaklarında öğrencilerin tiyatro faaliyetlerine katılmasının, anne babalar ve öğretmenler tarafından teşvik edilmesi tavsiyesinde bulunan Şimşek, öğrencilerin derslerden geri kalacağı, daha az test çözeceği ve kendisi için belirlenmiş hedeften uzak kalacağı gibi endişelere kapılmanın gereksiz olacağını dile getirdi. Şimşek, “Çünkü tiyatro ile uğraşan öğrencilerin gerilimden kurtulacağı, derslere daha iyi motive olacağı, dolayısıyla daha başarılı olacakları düşünülmelidir.” dedi.
İlk ve ortaöğretim kurumlarında “tiyatro” adı altında bir dersin konulmasının bile teklif edilebileceğini kaydeden Şimşek, müfredatta tiyatroya yer vermenin, eğitim ve öğretimi daha verimli hâle getireceğini savundu.
ÖZGÜVEN, BİR SAATLİK OYUNLA KAZANDIRILABİLİNİR
Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi (KKEF) Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek, “Elbette herhangi bir ders gibi, yalnızca teorik bilgilerin aktarıldığı, anlatım yönteminin kullanıldığı bir ders olarak düşünülmemeli. Uygulamalarla zenginleştirilen, her dönem sonunda bir temsil faaliyetinin gerçekleştirildiği bir ders olarak böyle bir yönteme başvurulabilinir.” ifadelerini kullandı.
Anne babalara, erken yaştan itibaren çocuklarını alıp birlikte tiyatroya gitmeleri ve seyredilen oyunlar üzerinde çocuklarıyla konuşmalarını tavsiye eden Şimşek, “Öğretmenler, belli periyotlarla öğrencilerini alıp toplu olarak tiyatro izlemeli, izlenen oyun üzerine tartışma, beyin fırtınası gibi teknikler uygulamalıdır. Özellikle özgüven eksikliği duyan, içe kapanık öğrencileri tiyatro faaliyetlerine katmak için çaba göstermelidir. Sonunda görülecektir ki, o kendine güvensiz, o içe kapanık öğrenci, içinde saklı cevheri keşfetmiştir. Artık daha dik yürüyen, soru sorulduğunda parmağı sürekli havada kalan bir öğrenci haline gelmiştir.” diye konuştu.
Yüzlerce saat derste verilemeyen özgüvenin sadece bir saatlik tiyatro oyunuyla rahatlıkla verilebileceğini anlatan Şimşek, “Dünya tiyatronun gücünü yüzyıllar önce keşfetmiştir. Biz de aynı yolda yürümek ve tiyatronun kazanımlarıyla çocuklarımızı tanıştırmak durumundayız. Bütün öğretmenlerimize, öğrencilerimize tiyatro ile dolu bir gelecek diliyoruz.” dedi.