ANKARA (İHA) - Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kayseri'de kaçırılan 3 çocuğun öldürülmesiyle ilgili olarak, "Anadolu'nun bağrından böyle bir zulüm, böyle bir cinayet, böyle bir cani ruh nasıl çıkar diye hepimiz kara kara düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.
KUTLU DOĞUM HAFTASI
Diyanet İşleri Başkanlığı, Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında belirlenen 'Hazreti Peygamber ve Merhamet Eğitimi' konusunda bir tanıtım toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya ünlü sanatçılar Özdemir Erdoğan ve Sebahat Akkiraz, TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca ve çok sayıda davetli katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Hazreti Muhammed'in doğumunun 1980'li yıllara kadar mevlitler okunarak, 1989 yılından itibaren ise çeşitli etkinliklerle kutlandığını hatırlatarak, geçen yıl bir yönetmelikle Kutlu Doğum Haftası'nın kanuni bir temele oturtulduğunu söyledi. Bu yıl Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri konusunu 'Merhamet Eğitimi' olarak belirlediklerini kaydeden Görmez, merhamet kavramının etimolojisinde bile bir zayıflamanın görüldüğünü, gazetelerin üçüncü sayfalarında yer alan haberlerin artık birinci sayfaya taşındığını anlattı.
ANADOLU’NUN BAĞRINDAN BÖYLE BİR ZULÜM NASIL ÇIKAR?
Kayseri'de kaybolan 3 çocuğun akıbetiyle ilgili gelişmeleri herkesin tüyleri ürpererek izlediğini ifade eden Görmez, "Bu toplumda Anadolu'nun bağrından böyle bir zulüm, böyle bir cinayet, böyle bir cani ruh nasıl çıkar diye hepimiz kara kara düşünüyoruz. Bir de bilmediklerimiz var" şeklinde konuştu.
Son dönemde annesini öldüren ya da çocuğunu doğrayan annelerin haberlerinin sık sık basında yer aldığına işaret eden Görmez, "Kur'an-ı Kerim'de bir benzetme vardır. 'Kalpleri kaskatı kesildi, kaskatı oldu'. Sonra da 'Öyle taşlar vardır ki buradan pınarlar fışkırır'. Dolayısıyla insanoğlu, merhametsiz olduğu zaman gerçekten kalbi taştan da katı olabiliyor ve bu katılık bütün insanlığa şiddet olarak yönelebiliyor. İşte bunu dikkate alarak bir nebze de olsa Yüce Paygamberimizin 'yürürken karıncaya basılmaz' hassasiyetini yeniden nasıl kazandırabiliriz diye bu başlığı seçmiş bulunuyoruz" dedi.
Görmez, bilgisayarda çocukların oynadıkları oyunların da şiddet içerdiğini belirterek, bilgisayar oyunlarının neredeyse yüzde 90'ının çocuklara eğitim yoluyla şiddeti bulaştırdığını söyledi. Görmez, "Oyunlara bakıyorsunuz çocuğa kaç adam öldürürse o kadar puan kazandırıyor. Ne kadar kan fışkırırsa o kadar puan kazandırıyor. Böyle bir şey olamaz. Modern zamanlarda eğitim yoluyla çocuklara ulaştırılmak istenen bir şiddetle karşı karşıyayız" diye konuştu.
DİB ETKİNLİĞİ
Amaçlarının sadece sıradan bir acıma duygusunu harekete geçirmek olmadığını dile getiren Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Fiili bir merhamet seferberliği başlatarak merhamete muhtaç bütün kesimlere yönelik toplumda bir farkındalık oluşturmak en büyük hedeflerimizden biri" şeklinde konuştu. Görmez, bütün basın kuruluşlarına bugün itibarıyla merhamet mektupları gönderdiklerini ve bu konuda bir farkındalık yaratmalarını istediklerini söyledi.