Makine Mühendisliği Bölümü olarak yerli otomobil üretimine katkı sağlamak amacıyla çalışmalarını hız kesmeden sürdürdüklerini belirten Totik, ülkede satılan her otomobilin 4’te 3’ünün ithal olduğunu kaydetti. Bu durumun ülkeden nakit çıkışına ve bu alanda ki istihdam olanaklarının değerlendirilememesine neden olduğunu söyleyen Totik, yerli otomobil projesinin önemine dikkat çekti.
Yerli otomobil teknolojisi üretiminde Atatürk Üniversitesi olarak görev almaya hazır olduklarının vurgusunu yapan Totik, “Hükümetimizin desteklediği 2023 hedeflerine ulaşmak için Fakülte ve Bölüm olarak elimizden gelen desteği sonuna kadar sunmaktan geri kalmayacağımızı belirtmek isterim” diye konuştu.
ÇALIŞMALAR TAM GAZ DEVAM EDİYOR
Atatürk Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü olarak yerli araç üretimine katkı sağlamak için çalışmalarını artırdıklarının kaydını geçen Totik, “Ülkemizde teknoloji endeksi yüksek ürünlerin imalatına son yıllarda ciddi bir ağırlık verilmeye başlandı. Bu konuda ilk akla gelen ise ülkemiz gündeminde olan yerli araç üretimidir. Ülkemizde satılan her otomobilin 4’te 3’ünün ithal olması bizleri bu alana yoğunlaşmamızı kanalize etmektedir. Ekonomik açıdan bakıldığında ülkemizden nakit çıkışına ve bu alandaki istihdam olanaklarının değerlendirilememesine sebep olduğu için yerli araç projesi ciddi bir öneme sahiptir.” ifadelerini kulandı.
YERLİ OTOMOBİL ÜRETİMİNE TAM DESTEK
Yerli otomobilin ulusal bir marka ile otomotiv sektörüne güçlü bir giriş yapmasının beklentisi içerisinde olduklarını vurgulayan Totik, “Yerli aracımızın ulusal bir markayla bu sektöre güçlü bir giriş yapmasını bekliyoruz. Bunun ancak isim yapmış markalarla başa baş ürün ortaya koyma ile mümkün olacağının farkındayız. Böylece dünya pazarında adından söz ettirebilen bir marka üretmiş olacağız. Bu hedefler doğrultusunda ülkemizde çok sayıda Ar-Ge projesi yürütülmektedir. Bu bilinci sadece otomotiv sektöründe değil toplumun her kesiminde oluşturabilmek için TÜBİTAK üniversite öğrencileri arasında elektromobil yarışları düzenlemektedir. Biz de Atatürk Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü olarak bu yarışlarda en başından beri yer almaktayız. Tasarım ve üretimini makine mühendisliği bölümüzün üstlendiği, elektronik donanımlarının da yine elektronik bölümüzdeki öğretim elemanları ve öğrencilerin ortak emek verdiği disiplinler arası çalışma ürünü olarak Atakar isimli araçlarımızla bu yarışlarda adımızdan başarılı bir şekilde söz ettirdik. Ayrıca elektrikli araçların yanı sıra mevcut araçlarında daha verimli ve çevreye az zararlı hale getirilebilmesi adına içten yanmalı motorlar üzerinde enerji laboratuvarımızda hali hazırda devam eden ve TÜBİTAK tarafından desteklenen proje çalışmaları bulunmaktadır. Yine bu alanda üniversitemizin desteklediği BAP projeleri de mevcuttur. Yürütülen çalışmalarda mevcut sistemlerin iyileştirilmesi ve yakıt tüketimleri ve çevreye zararlı emisyon ürünlerinin azaltılması hedeflenmektedir.
Son olarak yerli araç teknolojisi üretiminde Atatürk Üniversitesi olarak görev almaya hazır olduğumuzu ve hükümetimizin desteklediği 2023 hedeflerine ulaşmak için Fakülte ve Bölüm olarak elimizden gelen desteği sonuna kadar sunmaktan geri kalmayacağımızı belirtmek isterim” diye konuştu.