//TARİHİ KİLİSEYE TURİST İLGİSİ
Erzurum'un Uzundere ilçesi Çamlıyamaç köyünde bulunan tarihi Öşvank Manastırı, Gürcüler tarafından kutsal kabul ediliyor. Her yıl binlerce Gürcü'nün ziyaret ederek hacı olduğu Öşvank Manastırı’nı restore ettirmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçti. Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürü Suat Bakır, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Öşvank Manastırı'nın restorasyon çalışmasını program kapsamına aldığını açıklayarak, projelerin ihale edilmesinin ardından restorasyon çalışmalarının başlatılacağını söyledi. Projelerin ihale aşamasında olması nedeniyle maliyet ve ödenekle ilgili olarak bilgi veremeyeceğini kaydeden Bakır, “Öşvank Manastırı’nda restitüsyon ve restorasyon çalışması yapılabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gerekli izinler çıktı. Şu anda ihale aşamasında olan proje çerçevesinde; yapının yeniden kurulması değil, bugünkü şekliyle dondurulması sağlanacak. Konservasyon denilen bu işlem sayesinde, çok uzun bir geçmişe sahip olan yapı koruma altına alınmış olunacak.” diye konuştu.
//PROJE TEMİNİ
Öşvank Manastırı’nın statik sorunları bulunduğunu belirten Suat Bakır, bu sorunların çözümüne ilişkin olarak proje temin edeceklerini kaydederek, proje ihalesi yapıldıktan sonra inşaat ve restorasyon uygulamalarına başlanacağını bildirdi. Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürü Suat Bakır, Kurumumuzun denetiminde Öşvank Manastırı'nın restorasyon çalışmalarına başlanacak. Hıristiyan Gürcüler için kutsal kabul edilen Manastırın restorasyon çalışmasının tamamlanmasıyla birlikte inanç turizmi kapsamında bölgemize turist patlaması yaşanacak.” diye konuştu.
Öte yandan bölgedeki en büyük manastır olma özelliğine sahip Öşvank Manastırı, haç planına uygun mimarisiyle dikkat çekerken, eserin geçmişiyle ilgili olarak, kaynaklarda şu bilgiler veriliyor: “963 ile 973 yılları arasında Gürcü Kralı Kuropalat Adarnese'nin oğulları David ve Prens Bagrat tarafından inşa ettirilen ve haç planına göre yapılan bölgedeki en büyük manastır. Manastırdan günümüze üç şapel, yemekhane ve dini içerikli metinlerin el yazması ile kopya edilip korunduğu kütüphane binası bulunuyor. Tarihi manastırın içi, çevresi ve duvarları ise definecilerin kaçak kazıları sonucu önemli ölçüde yağmalanmış durumda bulunuyor.”