ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Muşlu ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
 Muşlu ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
Çayırdüzü, barajını bekliyor
Çayırdüzü, barajını bekliyor
ATAUNİ’den tarımsal kalkınmaya destek
ATAUNİ’den tarımsal kalkınmaya destek
Jandarmadan öğrencilere trafik eğitimi
Jandarmadan öğrencilere trafik eğitimi
3 kilo 786 gram uyuşturucu geçirildi
3 kilo 786 gram uyuşturucu geçirildi
HABERLER>GUNCEL
10 Şubat 2010 Çarşamba - 01:31

Tarih bilincine muhtacız

GHA/GSF Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aktemur, “Tarihi eserleri korumak, onların kapılarına kilit vurarak değil, onlara işlev kazandırmakla mümkün olur.” dedi.

Tarih bilincine muhtacız

 Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Aktemur, “Tarihi eserleri korumak, onların kapılarına kilit vurarak değil, onlara işlev kazandırmakla mümkün olur.” dedi.
//TARİHİ MİRASI KORUMAK BOYUN BORCU
Tarihi ve kültürel geçmişin, gelecek kuşaklara aktarılmasının, kültür bilinci ve koruma kültürüyle ilgili olduğu bildirildi. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Aktemur, Anadolu’daki kültür varlıklarının eski yerleşim merkezleri ve buralardan elde edilen buluntuların, ülkenin, son derece zengin bir kültür coğrafyasına sahip olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Böylesine önemli ve zengin mirası korumanın ve yaşatmanın, gelecek kuşaklara karşı boyun borcu olduğunu kaydeden Aktemur, gelecek nesillerin, tarihi geçmişlerini ve kültürel kimliklerini bu eserlere dayandırarak bulabileceklerini ifade etti.
//TARİHİ KORUMA KÜLTÜRÜ
Tüm bu faktörlerin, tarihi zenginlikleri koruma kültürünün oluşması gerektiğini açıkça ortaya koyduğunu anlatan Aktemur, “Tarihi eserleri korumaktan kasıt, onların kapılarına kilit vurmak şeklinde algılanmamalı. Onlara asli kimliklerini bozmayacak işlevler kazandırıp yaşatma yoluna gitmeliyiz. Bunun yanında eğitim yoluyla daha ortaöğretimdeyken genç dimağlara kültür bilincini aşılayarak yaygın bir koruma kültür oluşturmalıyız.” diye konuştu.
//AKTEMUR: AVRUPA KÜÇÜK BİR TAŞ BİLE YERİNDE KORUNUYOR
Avrupa ülkelerinde, kendi kültürlerine ait olsun ya da olmasın, kültür varlıklarına karşı büyük bir saygı ve koruma anlayışının söz konusu olduğunu dile getiren Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Aktemur, “Onlarda tarihi değer taşıyan küçük bir taş bile yerinde koruma altına alınmaktadırlar. İşte bu zenginlikler gelecek kuşaklara aktarılıyor. Böylece kültürel kimliklerini de yaşatmış oluyorlar.” dedi. Türkiye’de ise durumun tam tersi bir seyir içerisinde olduğunu anlatan Aktemur, “Bizde, ‘kültür karın doyurmaz’ mantığı hüküm sürüyor ve bu mantıkta insanlar yetişiyor. Bu tip özelliklere sahip bir toplum, bırakın tarihi ve kültürel geçmişi korumayı adeta yok etme yolunda emin adımlarla ilerliyorlar. Tarihi Türk konut mimarisin en eşsiz örnekleri olan Erzurum Evleri’nin, sırf arsa temini adına yok edilmeleri, işte bu kültür bilinci eksikliğinin bir göstergesidir.” ifadelerini kullandı.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
vatandaş 11 Şubat 2010 Perşembe 14:36

Hoca efendi diye giriş yapan bilinçsiz vatandaşa sesleniyorum.Bu konularda konferans ve seminer verilmediğini hatta makakleler ,kitaplar yazılmadığını nerden biliyor. Demekki haberin seslendiği bilinçsiz ve kültürsüz vatandaş ta kendisi.Haberi anlamamış bile orada, kitap, makale , konferans ve seminerler yetmiyor, orta öğretime sanat tarihi eğitimi konarak,ağaç yaşken eğilir misali, Avrupadakigibi daha genç yaşta zorunlu eğitim yoluyla kültür bilinci oluşturmalı diyor. Ayrıyeten hocamı da tanırım, bu konularla ilgili 100 lerce konferansı semineri, kitabı makalesi , koruma ve kültür bilincine yönelik yüzlerce bilimsel aktivitesi var. Öyyle bilmeden tanımadan cahilce ahkam kesmek hocama haksızlık olur

Yorumu oyla      6      4  
vatandaş 11 Şubat 2010 Perşembe 11:45

Hoca Efendi,bu bilinci verecek sizsiniz.Bu sizin işiniz.Harvard,Oxford,Columbia nasıl yapıyorsa öyle yapacaksınız.Yoksa amfilerden nutuk atmakla,ahkam kesmekle,bu şehir halkından ayrı, kendi dünyanızda yaşamakla, o kapılarınızı halka kapatmakla,o kapılar arkasında saltanat sürmekle olmuyor.Siz hiç lafla, peynir gemisi yürütüldüğünü,gördünüz mü? Realist olmak lazım.Radikal kararlar alıp bunları hayata geçirmek lazım.Heyhat! Ya o saltanatı kim yaşayacak?

Yorumu oyla      6      4  
HAN DADAŞ 10 Şubat 2010 Çarşamba 23:45

HER YARARLI KONUDA SEMİNERLER GÖSTERİLER YAPMAK MÜMKÜN OLABİLDİĞİ GİBİ BU KONUDA DA YAPILABİLİR.. DİZİLER FİLMLERDE İŞLENEBİLİR. GEZİLER DÜZENLENEBİLİR. BİZDE MEZAR TAŞLARI BİLE DEFİNE BULMAK İÇİN TARİHİ ESER DİYE PARÇALANIYOR..NE YAZIKKİ BİLİNÇSİZ BİR HALKIMIZ VAR.OSMANLICA BİLENİMİZ YOK DENECEK KADAR AZ.BATILILAR HABBEYİ KUBBE YAPARKEN ,GİTTİKLERİ YERDEN TARİHİ ESER ÇALARKEN TALAN EDRKEN BİZ İSE SATARIZ VEYA KIRIP YOK EDER KORUYAMAYIZ NE ACI. YENİ NESİLLER BEDDUA EDER BİZE. ONLARA NE BIRAKILMALI? BIRAKIN ORJİNALİ VE ASLI GİBİ KALSIN ..

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akıllı kart’ta vize şaşkınlığı
GHA/ Şehir içi toplu ulaşım hizmetlerinde kullanılan, ancak vizeleri yaptırılmayan ...
Yaşlılardan Diyanet’e teşekkür
DURSUN MURAT AYDIN(İHA) – Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talimatı üzerine ...
Meteoroloji'den sürücülere uyarı
ERZURUM(CİHAN)- Hava sıcaklıklarının düşmesi beraberinde buzlanmaları ...
 
Hak ihlalinde öndeyiz..
CİHAN/ Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, 2009 Yılı 'İnsan Hakları ...
Snowtrack'lı eğitim yolculuğu
İHA/Ağır kış şartlarının hüküm sürdüğü ve kardan dolayı köy ve mezra yollarının ...
Fedakar annenin, iç acıtan dramı
A.TÜRKEZ/ Erzurum’da kan davasına karşı çıkarak evden kaçan 46 yaşındaki ...
 
Otobüsçüler “Özkan” dedi
S.ÖZÜNAL/GHA/Erzurum Halk Otobüsleri Derneği, Erzurum’u şaşırtmaya devam ...
Engeliler meslek sahibi olacak
GHA/Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şubesi, açtığı mesleki eğitim kurslarına, ...
Kar, tatilcilere sefa, belediyelere cefa
AYHAN TÜRKEZ(İHA) - Sömestr tatilinde Palandöken'i tercih edenleri sevindiren ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Ne diyor bu adam ya?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çizginin Kırmızısı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva