ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tüketici etiket denetimi istiyor
Tüketici etiket denetimi istiyor
Sürat pateninde Kupa heyecanı
Sürat pateninde Kupa heyecanı
561 gıda işletmesi denetlendi
561 gıda işletmesi denetlendi
Tazegüllü girişimciden ata tohumu üretimi
Tazegüllü girişimciden ata tohumu üretimi
‘Temiz Bir Erzurum İçin Çöp Atma’
‘Temiz Bir Erzurum İçin Çöp Atma’
HABERLER>EKONOMİ
5 Nisan 2018 Perşembe - 09:21

TÜFE’de Erzurum farkı

MAHMUT AKDAĞ-Erzurum, Doğu Anadolu illerini kapsayan 4 istatistik bölge içinde aylık ve 4 aylık TÜFE artışının en düşük çıktığı bölge olarak belirlendi. Erzurum bölgesinde aylık fiyat artış oranı Türkiye ortalamasının yüzde 0.56 oranında altında çıktı.

TÜFE’de Erzurum farkı

Erzurum, Doğu Anadolu illerini kapsayan 4 istatistik bölge içinde aylık ve 4 aylık TÜFE artışının en düşük çıktığı bölge olarak belirlendi. Erzurum bölgesinde aylık fiyat artış  oranı Türkiye ortalamasının yüzde 0.56 oranında altında çıktı.

TÜİK VERİLERİ

TÜİK Mart ayı Erzurum İstatistik Bölgesi TÜFE sonuçlarını açıkladı. Erzurum İstatistik Bölgesi’nde, fiyatlar Şubat ayına göre yüzde 0,43 oranında artış kaydetti. Yıllık fiyat artış oranının yüzde 10,16 olarak belirtildiği Erzurum Bölgesi’nde, fiyatlar 2017 aralık ayına göre de yüzde 2,30 oranında arttı, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 11,37 olarak hesaplandı.

MART 2018 DÖNEMİ TÜRKİYE ORTALAMASI VE ERZURUM

 TÜFE Mart 2018 dönemi verileri bazında, Erzurum İstatistik Bölgesi’nde enflasyon, Türkiye ortalamasına göre, aylık bazda yüzde 0,56, yıllıkta yüzde 0.07, 2017 yılı aralık ayına göre de yüzde 0.47 oranında düşük çıktı. 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise Türkiye ortalamasının  yüzde 0.23 oranında üstünde belirlendi.

AĞRI BÖLGESİ MART AYI TÜFE’Sİ

TRA2 Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan istatistik çevresinde aylık bazda fiyatlar yüzde 0,47 oranında artış kaydetti.  Bu bölgede fiyatlar aralık 2016’ya göre yüzde 2,70 oranında artarken, bölgenin yıllık enflasyon oranı yüzde 8,80 olarak bildirildi. Ağrı bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 11,30 oldu.

MALATYA BÖLGESİ MART AYI TÜFESİ

Malatya istatistik Bölgesi’nde fiyatlar şubat ayına göre yüzde 0,88 oranında arttı. TÜİK verilerine göre TRB1 Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli İstatistik Bölgesi’nde 4 aylık ölçekte yüzde 2,70, yıllık bazda ise yüzde 11,08 oranında fiyat artışı tespit edildi. Malatya bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 11,63 olarak tespit edildi.

VAN BÖLGESİ MART AYI TÜFESİ

Mart 2018 döneminde, TRB2 Van, Muş, Bitlis, Hakkari Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda yüzde 0,83 oranında artış gösterdi. Van bölgesinde 4 aylık enflasyon yüzde 2,07, yıllık enflasyon yüzde 10,35 ölçeğinde belirlendi. Van Bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 12,12 düzeyinde belirlendi.

MART AYI TÜFE’SİNDE BÖLGENİN ENLERİ

 DOSİAD analizlerine göre, Doğu Anadolu Bölgesi illerini içeren 4 istatistik bölgede Mart 2018 dönemi bazlı TÜFE’nin en yüksek olduğu bölgeler aylıkta yüzde 0.88’lik artışla ile Malatya Bölgesi, 2017 yılı aralık ayına göre fiyat artışında yüzde 2.70 ile Malatya ve Ağrı bölgesi, Yıllıkta yüzde 11,08 ile Malatya Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranında da yüzde 12.12 ile Van bölgesi olarak kaydedildi

TÜFE’NİN EN DÜŞÜK ÇIKTIĞI İSTATİSTİK  BÖLGELER

DOSİAD Araştırma Merkezi Analizlerine göre Bölgedeki 4 istatistik alan içinde Mart bazlı aylık TÜFE’sinin en düşük olduğu Bölge aylıkta yüzde 0.43’lük fiyat artış oranı  ile Erzurum Bölgesi, 4 aylık TÜFE’nin en düşük olduğu bölge yüzde 2.30 ile Erzurum Bölgesi, yıllık TÜFE’nin en düşük olduğu istatistik bölge yüzde 8,80 ile Ağrı Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranının en düşük olduğu bölge yüzde 11,30 ile Ağrı Bölgesi oldu

TÜFE MART'TA AYLIK YÜZDE 0,99 ARTTI

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) 2018 yılı Mart döneminde aylık yüzde 0,99, yurt içi üretici fiyat endeksi de aylık yüzde 1,54 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı Mart dönemi tüketici ve yurtiçi üretici fiyat endekslerini açıkladı. Buna göre; TÜFE’de (2003=100) 2018 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,99, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 2,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,23 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 11,14 artış gerçekleşti.

AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ

Aylık en yüksek artış yüzde 2,03 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu

Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Mart ayında endekste yer alan gruplardan, sağlıkta yüzde 1,90, giyim ve ayakkabıda yüzde 1,05, eğitimde yüzde 0,94 ve lokanta ve otellerde yüzde 0,83 artış gerçekleşti. Alkollü içecekler ve tütün grubunda aylık değişim gerçekleşmedi

Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Mart ayında endekste düşüş gösteren bir grup olmadı.

YILLIK EN FAZLA ARTIŞ

Yıllık en fazla artış yüzde 15,41 ile ev eşyası grubunda gerçekleşti

TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre ulaştırma yüzde 13,41, lokanta ve oteller yüzde 11,67, eğitim ve çeşitli mal ve hizmetler yüzde 10,87 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

Aylık en yüksek artış yüzde 1,32 ile TR61 (Antalya, Isparta, Burdur)’da oldu

BÖLGELER

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2'nci düzeyde bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 3,56 ile TR61 (Antalya, Isparta, Burdur) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 11,36 ile TR31 (İzmir) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 12,40 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgesinde gerçekleşti.

Mart 2018’de endekste kapsanan 407 maddeden; 34 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 297 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 76 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,54, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,29, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,28 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,35 artış gösterdi.

SANAYİNİN 4 SEKTÖRÜ

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,23, imalat sanayi sektöründe yüzde 1,79, su sektöründe yüzde 0,76 artış, elektrik ve gaz sektöründe ise yüzde 0,84 düşüş olarak gerçekleşti.

AYLIK EN FAZLA ARTIŞ

Aylık en fazla artış temel eczacılık ürünleri ve müstahzarlarında gerçekleşti

Bir önceki aya göre en fazla artış; yüzde 5,91 ile temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları, yüzde 3,60 ile ana metaller, yüzde 2,85 ile motorlu kara taşıtları, römork ve yarı römork olarak gerçekleşti. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz yüzde 5,00, elektrik ve gaz yüzde 0,84, deri ve ilgili ürünler yüzde 0,78 ile bir önceki aya göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler oldu.

Ana sanayi gruplarında aylık en fazla artış sermaye malında gerçekleşti

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2018 yılı Mart ayında aylık en fazla artış sermaye malında ve yıllık en fazla artış ara malında gerçekleşti.

 
Merhum Türkeş dualarla anıldı
 
Erzurum’dan 24 ülkeye ihracat
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ETB’de Oral dönemi
ETB ’da hafta sonu yapılan seçimle 13 meslek grubunda üyeler 36 kişilik Borsa Meclisini belirledi.
Çoruh Havzası Projesi’nde 2018 gündemi
Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi kapsamında 2017-2019 yılları ...
Bankalara POS cihaz ücreti çağrısı
Bankaların esnaf üzerinden çifte kazanç sağlamaması gerektiğini vurgulayan ...
 
Alim İş Zirvesini değerlendirdi
Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu’nun (TUGİK) düzenlemiş olduğu ...
Erzurum’dan Karesi’ye talep
Yılmaz, "Samsun’dan, Diyarbakır’dan, Erzurum’dan, Türkiye’nin her yerinden ...
Erzurum mart ayını rekorla kapattı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum ihracatta mart ayını rekorlarla kapattı.
 
Erzurum araç varlığında yüzde 0.54’lük artış
MAHMUT AKDAĞ-TÜİK İller bazlı Trafiğe kayıtlı araç sayısı şubat ayı verilerini paylaştı
ETSO’da Yeni Nefes kredisi gündemi
Düşük faiz oranlarıyla geçtiğimiz yıl KOBİ’lere can suyu olan TOBB Nefes ...
Yücelik: “Daima itibar gören bir kurum olduk”
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclisi, Oda organ seçimleri öncesinde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva