ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Jandarma’dan düzensiz göçle mücadele
Jandarma’dan düzensiz göçle mücadele
Sarıkamış Şehitlerine vefa takvimi açıklandı
Sarıkamış Şehitlerine vefa takvimi açıklandı
Zehir tacirlerine darbe
Zehir tacirlerine darbe
Jandarmadan trafik denetimi
Jandarmadan trafik denetimi
Raci Alkır dualarla anıldı
Raci Alkır dualarla anıldı
HABERLER>EKONOMİ
6 Mayıs 2020 Çarşamba - 00:20

TİM: Erzurum’dan 4 ayda 8.6 milyonluk ihracat

DOSİAD - EKONOMİ - ÖZEL - Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Nisan ayı ihracat verilerini açıkladı. Erzurum’dan Nisan ayında 1,6 milyon dolar, bu yılın ilk dört ayında ise 8,6 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi.

TİM: Erzurum’dan 4 ayda 8.6 milyonluk ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Nisan ayı ihracat verilerini açıkladı. Erzurum’dan Nisan ayında 1,6 milyon dolar, bu yılın ilk dört ayında ise 8,6 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi. İlden üç ayda yapılan ihracat değeri geçen yılın aynı dönemine göre 7.8 milyon dolardan 8.6 milyon dolara yükselerek yüzde 9.19 oranında artış gösterdi.

ERZURUM 4 AYLIK DAĞILIM

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) verilerine göre, bu yılın ocak – nisan ayları kapsamında en yüksek değerde ihracat mart ayında gerçekleşti. İlden ocak ayında 2 milyon 356 bin dolar, şubat ayında 2 milyon 209 bin dolar, mart ayında 2 milyon 396 bin dolar, nisan ayında ise 1.6 milyon rolarlık ihracat yapıldı.

NİSAN AYI İHRACATI

DOSİAD araştırma Merkezinin TİM verileri üzerinden yaptığı değerlendirmeye göre, Nisan 2020 döneminde Erzurum’dan 1 milyon 690 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden toplam 3 milyon 982 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden toplam 9 milyon 904 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 45 milyon 307 bin dolarlık ihracat kaydedildi. Erzurum’un nisan ayı ihracat değerinin bölge payı yüzde 3,7 oldu.

ERZURUMUN 4 AYLIK PAYI

2020 yılının ilk dört ayında Erzurum’dan 8 milyon 652 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden toplam 17 milyon 139 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden toplam 49 milyon 396 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesinden 222 milyon 90 bin dolarlık ihracat kaydedildi. Erzurum’un dört aylık ölçekte ihracat payı KUDAKA İstatistik Bölgesi kaydında yüzde 50.49, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi bazında yüzde 17.51, Doğu Anadolu Bölgesi toplamında ise yüzde 3.89 olarak hesaplandı.

BÖLGE İLLERİ DAĞILIMI

Bu yılın ilk 4 ayında Malatya’dan 106,1 milyon, Elazığ’dan 52,2 milyon, Iğdır’dan 22.3 milyon, Ağrı’dan 8.8 milyon, Erzurum’dan 8,6 milyon, Van’dan 7,3 milyon, Erzincan’dan 8,4 milyon, Hakkari’den 3.6 milyon, Bitlis’ten 1.5 milyon, Ardahan’dan 763,8 bin, Muş’tan 1,1 milyon, Bingöl’den 566,9 bin, Kars’tan 243,4 bin ve Tunceli’den 48,4 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye’nin ihracatı 2020 yılı nisan ayında 8 milyar 993 milyon dolar oldu.

TİM AÇIKLAMA YAPTI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), nisan ayı geçici dış ticaret verilerini açıkladı. Nisan ayında ihracat, Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre yüzde 41,4 düşüşle 8 milyar 993 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 3,7 düşüşle 172 milyar 706 milyon dolara ulaştı.

Covid-19 pandemisinin küresel büyüme ve ticarete yönelik öngörüleri değiştirdiğine dikkat çeken TİM Başkanı İsmail Gülle, buna karşılık Türkiye’nin aldığı tedbirlerin ve mart ayının ikinci yarısına kadar kendisini koruyabilmesinin etkisiyle ilk çeyrekte yüzde 5-6 büyümesini öngördüklerini belirtti. Gülle, nisan ayı ihracat rakamlarının virüs salgınının küresel ticaret üzerinde beklenen negatif etkilerinin gözlemlendiği bir tabloya işaret ettiğini belirterek şunları kaydetti: “İhracat rakamlarımız, nisan ayında düşüşe işaret etse de bu rakamların ardındaki nice kahramanlıkları da öncelikle paylaşmak isteriz. Tüm zorluklara rağmen süregelen ihracatımız, ülkemizin bu zorlu dönemde sergilediği birlik ve beraberliği, ihracatçılarımızın ülkemize hizmet için gösterdikleri feraseti, sağlık çalışanlarımızın gecesini gündüzüne katarak ortaya koyduğu fedakarlığı, bu süreçten alnımızın akıyla çıktığımızda karşımıza çıkacak yeni fırsatları, böyle bir dönemde dahi devletimizin ortaya koyduğu gücü ve pek çok coğrafyaya uzattığı yardım elini ve aynı zamanda milletimizin nice milletlere ilham olmuş azmini temsil etmektedir. Gün umutsuzluk günü değil, yarınlardaki fırsatlara hazırlanma günüdür. Covid-19 sürecinde daralan uluslararası ticaretin etkilerini, ihracatta yaşanan kaybı telafi edecek başlıkları ve süreç sonunda oluşacak yeni dünya düzeninde daha güçlü bir şekilde yer almak için eylem planlarını devreye aldık. Unutulmayalım ki, ihracat hedeflerimiz Covid-19’dan büyük. Ülkemiz ihracatı bu zorlu süreçten güçlenerek alnının akıyla çıkacaktır. Biz hiç yılmadan ‘Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye’ hedefine doğru giden yolda kararlı yürüyüşümüzü sürdüreceğiz.”

SANAL TİCARET HEYETLERİ

Covid-19 sürecinde ihracatçılar için devreye aldıkları eylem planlarına değinen Gülle, bu kapsamda Çin, Hollanda ve ABD Büyükelçileriyle online ortamda yapılan “TİM Export Talks” panelleriyle salgın sonrası süreçte hangi ürün ve sektörlerde fırsatların gelişeceğini değerlendirmeyi sürdüreceklerini belirtti. İhracatçı birliklerinden TİM’e iletilen 40 sorun ve talebin Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinde hızlı bir şeklide karşılık bulduğunu ve Ticaret Bakanlığı’nın ‘Temazssız İhracat’ uygulamasıyla ihracatın önündeki engellerin kaldırıldığını hatırlatan Gülle,“Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak bizler de, ‘Yeni nesil ticaret diplomasisi’ faaliyetleri kapsamında ihracatçılarımızın bu süreçten daha fazla olumsuz etkilenmemesi adına sanal ticaret heyetleri düzenleme noktasında çalışmalara başladık. Yaptığımız analizlere dayanarak hedef ve öncelikli ülkelerin 28’inin ticaret müşavirleri ve ataşelikleriyle yapılan görüşmeler sonucu heyetleri gerçekleştireceğimiz ülkeleri belirledik. İlk etapta sanal ticaret heyetlerimize Mayıs ayının hemen başından itibaren, Kenya, Özbekistan, Güney Kore ve Hindistan’la başlıyoruz” dedi.

EN STRATEJİK SEKTÖRLER GIDA VE MEDİKAL

Gülle, salgının başladığı günden bu yana tarım sektörlerinin küresel salgının ortaya çıkardığı talep şoklarından en az etkilenen sektörler olduğunu belirterek ”Bu sektörlerden bazıları nisan ayı ihracatlarını artırmayı da başardı. Bu süreç özellikle gıda ve medikal ürünlerin ne kadar stratejik sektörler olduğunu bizlere tekrar hatırlatması bakımından mühim. Ülkemiz tedarik zincirinde ne kadar kritik bir konumda olduğunu ve bu sektörlerde kendine yetmekle kalmayıp birçok dünya ülkesine tıbbi malzeme yardımı yapabilecek güçte olduğu göstermiştir. Salgın sonrası dönemde, Türkiye salgının zirve yaptığı bu günlerde ülkelere uzattığı yardım elinin ve tedarik anlamında sağladığı güvenin meyvelerini toplayacaktır” şeklinde konuştu.

MASKE ÜRETİMİNDE AYLIK 1,5 MİLYAR HEDEFİNE YAKLAŞILDI

Başta sağlık çalışanları olmak üzere Türkiye’nin virüsle mücadelesine katkı sağlamak adına ‘Biz bize yeteriz’ diyerek ihracatın vazgeçilmez gücü fabrikaları seferber ettiklerini hatırlatan Gülle, şunları kaydetti: “Ülke sathındaki bütün ihracatçı birliklerimizle giriştiğimiz Üretim Seferberliği’nde günde 1 milyon maske üretimini ne mutlu bizlere ki, mevcut çalışmalarımızı genişleterek bugün 15 milyonun üzerinde bir kapasiteye ulaştırmayı başardık. Ancak bunu da yeterli görmüyoruz, imalatçı ihracatçılarımızın engin tecrübesi ve üretim kabiliyetleriyle ülkemiz için her zaman daha iyisine odaklanıyoruz. Üretim kapasitemizi, artık günde 50 milyon, aylık bazda 1,5 milyar seviyelerine çekebilme hedefimize yakınız. Elbette çalışmalarımız ulusal düzeyle sınırlı değil. Türkiye'nin tüm hijyen ürünler ve maske üretiminde küresel ölçekte önemli bir üretici ve tedarikçi olduğunu göstermek adına, Türkiye Tanıtım Grubu olarak yurtdışındaki büyük alıcı grupların CEO’larına, işbirliği içerisinde bulunduğumuz ülkelerin resmi kurumlarına, kanaat önderlerine ve basın mensuplarına Türk hijyen kiti gönderiyoruz.”

NİSAN’DA 919 FİRMA İHRACAT AİLESİNE KATILDI

Nisan ayı ihracatına ilişkin detaylara değinen TİM Başkanı Gülle, şu bilgileri verdi: “Türkiye ekonomisinin bugünü ve geleceği açısından vazgeçilmez bir sacayağı olduğu perçinlenmiş olan ihracatımıza yönelik farkındalık ve TİM olarak ülkemizin her noktasında yürüttüğümüz KOBİ ihracat Seferberliği eğitimlerimizin en net sonucu olarak; nisan ayında ihracat ailemize 919 firmamızın katıldığını bildirmekten memnuniyet duyuyorum. İhracata yeni başlayan bu firmalarımız nisan ayında 44,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Firma özelinde bakıldığında, nisan ayı içerisinde toplam 29.761 firmamız ihracat gerçekleştirdi.”

53 ÜLKEYE İHRACAT 163 MİLYON DOLAR ARTTI

Türkiye küresel ticaretteki olumsuz tabloya rağmen nisan ayında 53 ülkeye ihracatını 163 milyon dolar artırmayı başardı. Bu 53 ülkenin 46’sında artış yüzde 10’un, 32’sinde ise yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşti. Bu ülkeler arasında, geçtiğimiz yılın nisan ayına göre 41,1 milyon dolar ihracat artışıyla Güney Kore, 18 milyon dolar ihracat artışıyla Türkmenistan ve 14,8 milyon dolar ihracat artışıyla Hong Kong dikkat çekti.

LİDER KİMYEVİ MADDELER OLDU

Nisan ayının lideri, 1 milyar 285 milyon dolarlık ihracat ile Kimyevi Maddeler sektörü oldu. Onu 903 milyon 166 bin dolar ihracat ile Çelik ve 620 milyon 608 bin dolar ile Elektrik Elektronik sektörleri takip etti. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre Kimyevi Maddeler sektöründe yüzde 27,3, Çelik sektöründe yüzde 26,9, Elektrik Elektronik sektöründe yüzde 33,8 oranında düşüş gerçekleşti.Nisan ayının en güçlü performansına imza atanlar ise yüzde 46,5 artışla 198 milyon dolar ihracata ulaşan Fındık ve Mamulleri, yüzde 15,2 artışla 144 milyon dolara ulaşan Meyve Sebze Mamulleri ve yüzde 5,1 artışla 119 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Yaş Meyve ve Sebze sektörleri oldu.

AB’nin ihracattaki payı yüzde 41,6’ya geriledi

Nisan ayında ihracatçılar, ülkemizin bayrağını 205 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardı. En çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke ise 862 milyon dolar ile Almanya, 606 milyon dolar ile ABD ve 564 milyon dolar ile Irak oldu. İlk 10 ülkenin ihracattaki payı yüzde 45,7 olurken, ilk 20 ülkede bu pay yüzde 65,5’e yükseldi. Aralarında ABD, Almanya, İtalya ve Irak’ın da yer aldığı tam 12 ülkeye her sektör ihracat gerçekleştirmeyi başardı. En büyük pazar olan Avrupa Birliği’nin ihracattaki payı 3,7 milyar dolarlık bir hacim ile yüzde 41,6 seviyesine düştü.

EN DİKKAT ÇEKİCİ İHRACAT ARTIŞI KIRIKKALE’DE YAŞANDI

İllerin ihracatına bakıldığında; nisan ayında 17 il ihracatını artırdı. En çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 il sırasıyla; 3 milyar 662 milyon dolarla İstanbul, 583,4 milyon dolarla İzmir ve 551,9 milyon Ankara oldu. En dikkat çekici artışlar ise; yüzde 76 artışla 1,3 milyon dolar ihracata imza atan Kırıkkale, yüzde 61 artışla 11,6 milyon dolara ulaşan Kastamonu ve yüzde 38 artışla 2,3 milyon dolar ihracat yapan Erzincan’da yaşandı. Zonguldak’ta Hazırgiyim sektörü ihracatını 77 kat artırırken, Düzce’de Fındık sektörü ihracatını 32 katına çıkarttı. Kastamonu’da Demir Demir-Dışı Metaller sektörünün ihracatını 23 katına, Mardin’de ise Makina sektörünün ihracatını 15 katına çıkardığı görüldü.

168 ÜLKEYE 3 MİLYAR TL İLE İHRACAT YAPILDI

Ay boyunca 168 ülkeye ihracatta 3 milyar TL tutarında ihracat gerçekleştirildi. 4152 firma ihracat işlemlerinde Türk Lirasını tercih etti.

PARİTENİN OLUMSUZ ETKİSİ 149,4 MİLYON DOLAR OLDU

Miktar bazında ihracat ise nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,5 düşüşle 11 milyon ton olarak gerçekleşti. Son olarak, nisan ayında Euro dolar paritesinin etkisi negatif yönlü 149,4 milyon dolar oldu.

TİCARET BAKANLIĞI DEĞERLENDİRMESİ

Dış Ticarette corona-19 yansıması

Bakanlığı Nisan ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 41,38 oranında azalan ihracat 8 milyar 993 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracattaki düşüşün ana nedeni salgın nedeniyle başta AB ülkeleri olmak üzere, önemli ihraç ülkelerinde pazar ve talep daralmaları ile sınırlardaki karantina önlemleri olarak görüldü.
Ticaret Bakanlığı 2020 yılı Nisan ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre, Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 41,38 oranında azalan ihracat 8 milyar 993 milyon dolar olarak gerçekleşti. Mart ayından itibaren tüm dünyayı hem sosyal hem de ekonomik anlamda çok büyük oranda olumsuz etkileyen Covid-19 salgınının ekonomik yansımalarının Nisan ayında çok daha sert ve keskin görülmeye başlanması, ihracatımızı negatif yönde etkilemeye devam etti.
Nitekim salgın nedeniyle başta AB ülkeleri olmak üzere, önemli ihraç ülkelerimizde görülen eşi görülmemiş boyuttaki pazar ve talep daralmaları ve sınırlardaki karantina önlemleri Nisan ayı ihracatımızda görülen düşüşün de ana nedeni oldu.
AB ülkelerinin GSYİH’sı ilk çeyrekte yüzde 3,5 oranında daralmış olup, bu rakam çeyreklik bazda verinin açıklandığı 1995 yılından bu yana görülen en yüksek oranlı küçülmeye tekabül ediyor. Benzer şekilde ABD ekonomisinin de aynı dönemde beklentilerin de ötesinde yüzde 4,8 oranında daraldığı açıklandı.
Mart ve Nisan aylarında görülen bu düşüş, yılın ilk 2 ayında yüzde 4,0 oranında artış gösteren ihracat da 4 aylık dönem itibariyle negatif büyüme göstermesine neden oldu.
Nisan ayında ithalatımız da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28,31 azalarak 12 milyar 957 milyon dolar oldu.
DIŞ TİCARET AÇIĞI NİSAN AYINDA 3,9 MİLYAR DOLAR OLDU
Nisan ayında dış ticaret açığı 3 milyar 965 milyon dolar olarak gerçekleşirken dış ticaret hacmi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34,31 azalarak 21 milyar 950 milyon dolar oldu.
2020 yılı Nisan ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 69,4; Ocak-Nisan döneminde ise yüzde 75,4 olarak gerçekleşti.
EN FAZLA İHRACATI GERÇEKLEŞTİRİLEN FASIL ‘KAZANLAR VE MAKİNELER’ OLDU
‘Kazanlar ve Makineler’ faslında ihracat Nisan ayında yüzde 39,28 azalışla 918 milyon dolar olarak gerçekleşti. Nisan ayında en fazla ihracat yapılan diğer fasıllar ise sırasıyla ‘Demir ve Çelik’ (654 milyon dolar) ve ‘Elektrikli makina ve cihazlar’ (531 milyon dolar) oldu.
En fazla ihracat yapılan ülke Almanya
Nisan ayında en fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Almanya, ABD ve Irak olurken ithalatta ise ilk üç sırayı Çin, Almanya ve Rusya almıştır. Nisan ayında ihracatçılarımız 205 farklı ihracat pazarına ulaşmayı başardı.
Ancak salgın nedeniyle başta AB ülkeleri olmak üzere, önemli ihraç ülkelerimizde görülen eşi görülmemiş boyuttaki pazar ve talep daralmaları ve sınırlardaki karantina önlemleri nedeniyle Nisan ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre;
Fransa’ya yüzde 66; İspanya’ya yüzde 59; İngiltere’ye yüzde 57,7; İtalya’ya yüzde 51; Belçika’ya yüzde 48,8; Almanya’ya yüzde 35,9; Irak’a yüzde 34,4 ve ABD’ye yüzde 25,1 oranında azalış gösterdi.
En büyük ilk 3 ihracat pazarımız toplam ihracatın yüzde 22,6’sını oluşturdu
GTS’ye göre en fazla ihracat yapılan ilk üç ülke Nisan ayı itibarıyla toplam ihracatın yüzde 22,6’sını oluştururken, en fazla ithalat yapılan ilk üç ülkenin toplam ithalattan aldığı pay ise yüzde 30,5 olarak gerçekleşti.
Diğer taraftan, Covid-19 salgını nedeniyle bir önceki yılın aynı dönemine göre değer bazında Nisan ayında ihracatında en fazla düşüş gösteren ilk 5 ülke İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya oldu. Bu ülkelerin toplam ihracat içindeki payı 2019 yılı Nisan ayında yüzde 29,05 iken, 2020 yılı Nisan ayında 5,0 puan düşerek yüzde 24,07’ye geriledi. Diğer taraftan, bu ülkelere yönelik ihracatta görülen azalış, Nisan ayında ihracatında değer bazında görülen 6 milyar 348 milyon dolarlık toplam düşüşün yüzde 36,10’una tekabül ediyor.
Benzer şekilde Nisan ayında Avrupa Birliği ülkelerine yapmış olduğumuz ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49 azalışla 3 milyar 739 milyon dolar olurken söz konusu ülkelere yapmış olduğumuz ihracat toplam ihracatımızın yüzde 41,9’unu oluşturdu.
2020 yılı Nisan ayında görülen Azerbaycan’a yüzde 7,88’lik, Hong Kong’a yüzde 28,8’lik ve Güney Kore’ye yüzde 51,0’lık ihracat artışları ise dikkat çekti.
DIŞ TİCARETTE EN ÇOK KULLANILAN TAŞIMA ŞEKLİ DENİZ YOLU TAŞIMACILIĞI OLDU
2020 yılı Nisan ayında gerçekleştirilen ihracatın taşıma şekillerine bakıldığında en çok ihracat 5 milyar 689 milyon dolar ile ‘Deniz Yolu’ndan yapılırken, bu taşıma şeklini sırasıyla 2 milyar 662 milyon dolar ile “Kara Yolu” ve 489 milyon dolar ile “Hava Yolu” izledi.
İthalatın taşıma şekillerine bakıldığında ise, en çok ithalat 8 milyar 703 milyon dolar ile “Deniz Yolu”ndan yapılırken, bu taşıma şeklini sırasıyla ulaşımı 2 milyar 263 milyon dolar ile “Kara Yolu” ve 1 milyar 791 milyon dolar ile “Hava Yolu” takip etti.
İHRACATTA EN ÇOK TERCİH EDİLEN ÖDEME ŞEKLİ MAL MUKABİLİ OLDU
2020 yılı Nisan ayında ihracatta tercih edilen ödeme şekillerine bakıldığında; en çok ihracat 5 milyar 424 milyon dolar ile “Mal Mukabili Ödeme”yle apılırken, bu ödeme şeklini 1 milyar 536 milyon dolar “Peşin Ödeme” ve 736 milyon dolar “Vesaik Mukabili Ödeme” takip etti.
İthalatta tercih edilen ödeme şekillerine bakıldığında; en çok ithalat 7 milyar 330 milyon dolar “Mal Mukabili Ödeme” ile yapılırken, bu ödeme şeklini 2 milyar 918 milyon dolar “Peşin Ödeme” ve 823 milyon dolar “Vadeli Akreditif” izledi.
“Ticaretin en kolay ve güvenli yapıldığı ülke olma yolunda çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz”
Bakanlığın açıklamasında “Bakanlık olarak ülkemizin en kolay ve en güvenli ticaretin yapıldığı ülke olma amacı doğrultusunda geliştirmiş olduğumuz “Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması” başarıyla devam ediyor” denilerek “Söz konusu uygulama kapsamında birçok kolaylıktan faydalanarak rekabet güçlerini artırmayı başaran 501 firma, 2020 yılı Nisan ayında toplam ihracatımızın yüzde 22,57’sini, toplam ithalatımızın ise yüzde 29,42’sini oluşturmuştur.
Bakanlığımızın sunduğu kolaylaştırıcı dış ticaret uygulamalarından faydalanan firmalarımızın toplam dış ticaret hacmi 2020 yılında 5 milyar 841 milyon Dolar olarak gerçekleşti. (2 milyar 29 milyon dolar ihracat, 3 milyar 812 milyon dolar ithalat)” şeklinde bilgiler verildi.
“DIŞ TİCARETİMİZİ MİLLİ PARA BİRİMİMİZLE GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
Açıklamada, “Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla yerli ve milli para birimimizin dış ticaretteki kullanımını artırmaya devam ediyoruz. Nisan ayında milli paramızla ihracat işlemlerimizi gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı 168 olurken aynı dönemde 103 ülkeyle ithalat işlemlerimizi Türk Lirası ile gerçekleştirilmiştir.
2020 yılının Nisan ayında Türk Lirası ile yapmış olduğumuz dış ticaretin toplamı 8 milyar 922 milyon TL olarak gerçekleşmiş olup, bunun 2 milyar 952 milyon TL’lik kısmı ihracat, 5 milyar 970 milyon TL’lik kısmı ithalat oldu.
HKS BİLDİRİM SAYISI 12.8 MİLYONA ULAŞTI
Ülkemizde faaliyet gösteren aktif firma sayısı 2020 yılı Nisan ayı itibariyle bir önceki aya göre sadece 146 azalışla 1 milyon 936 bin 554 olurken, limited şirketler toplam aktif firmaların yüzde 44,5’ini oluşturmuştur. Bakanlık olarak tüketici fiyatlarındaki istikrarı sağlamak ve tüketicilerimize güven sağlamak için geliştirdiğimiz ve başarıyla uyguladığımız Hal Kayıt Sistemi’ne kayıtlı kişi sayısında bir önceki yıla kıyasla yüzde 6,64 yükseliş kaydedilirken sistemdeki bildirim sayısı ise 12 milyon 776 bin olarak gerçekleşti.
Gümrük idarelerince tahsil edilen vergilerin toplam içerisindeki payı yüzde 22,41
Gümrük idareleri tarafından tahsil edilen vergi tutarı Nisan ayında 10 milyar 690 milyon TL oldu. 2020 yılı Ocak-Mart döneminde ülkemiz vergi gelirleri toplamı 176 milyar 100 milyon TL iken Gümrük İdarelerince tahsil edilen vergilerin toplam vergi gelirleri içerisindeki payı ise yüzde 22,41 olarak gerçekleşti. 2020 yılında Gümrük İdarelerince tahsil edilen vergiler toplamı ise 50 milyar 149 milyon TL olarak gerçekleşti.
KADIN ESNAF SAYISI ARTTI
Nisan ayı sonunda ülkemizde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkâr sayısı işyeri sayısı 2 milyon 20 bin 150 oldu. 2020 yılının başından beri esnaf ve sanatkâr sayımızda yaklaşık 79 binlik artış kaydedilmiştir. Kadınlarımızın ekonomideki yerlerinin çok daha güçlenmesi için adımlarımızı atmaya devam ediyoruz.
Nisan ayı sonu itibarıyla kadın esnaf ve sanatkâr sayısı 309 bin 810’a yükselirken kadın esnaf sayımız son bir yılda yaklaşık 18 bin artmıştır.” İfadeleri yer aldı.

 
‘Mücadelemizi zafere ulaştıracağız’
 
Diyanet’ten “Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Nisan TÜFE’si açıklandı
DOSİAD - EKONOMİ - ÖZEL - TÜİK Nisan 2020 dönemi Erzurum İstatistik Bölgesi ...
TOKİ’den indirim açıklaması
TOKİ tarafından borcunu erken ödeyip tapusunu hemen almak isteyen konut ...
25 sulama projesi hayata geçiriliyor
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sulamada yeni bir adım daha attıklarını ...
 
ESOB Esnafın beklentilerini paylaştı
Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Rasim Fırat, ...
FİNTÜRK 2020 Erzurum verileri açıklandı
DOSİAD - EKONOMİ - ÖZEL - BDDK, Finansal Türkiye Haritası (FİN-TÜRK) ...
Erzurum’da Mart’ta 3 bin 743 araç devredildi
DOSİAD - EKONOMİ - ÖZEL - TÜİK Mart dönemi motorlu kara taşıtları devir verilerini paylaştı.
 
Bakan Selçuk’tan uyarı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, başta Kısa ...
Albayrak’tan destek mesajı
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Üretmekten ve istihdamını sürdürmekten ...
Tarıma bahar bereketi
Erzurum’da Tarım sektöründe bahar bereketi yaşanıyor.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva