TARİH AYDINLANACAK
Atatürk Üniversitesi Atatürk ilkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünce gerçekleştirilecek olan II. Uluslararası Türk Ermeni İlişkileri Sempozyumu’nda tarihe ışık tutulacak. 21 ile 22 Haziran günlerinde yapılacak olan sempozyum’da 40 bildiri sunulacak.
2’inci Uluslar Arası Türk Ermeni İlişkileri Sempozyumu’nun 21 Haziran’da başlayacağı bildirildi. Atatürk Üniversitesi Atatürk ilkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Enver Konukçu, bu yıl ikincisi gerekleştirilecek olan Uluslar arası Türk Ermeni İlişkileri Sempozyumu’nun 21 ile 22 Haziran günlerinde yapılacağını duyurdu.
ÜNLÜ TARİHÇİLER ERZURUM’DA TOPLANACAK
Uluslar arası Türk Ermeni İlişkileri Sempozyumu’nun her iki günlük programı kapsamında dört oturum yapılacak. Sempozyuma Prof. Dr. Mehmet Saray, Prof. Dr. Tuncer Baykara, Prof. Dr. Alim Cöhce, Prof. Dr. Metin Hülagu, Prof. Dr. Abdulkadir Yuvalı, Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan, Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Prof. Dr. Adnan Şişman, Prof. Dr. Mustafa Keskin, Prof. Dr, Abdurrahman Çaycı, Prof. Dr. Osman Özsoy, Prof. Dr, Osman Metin Öztürk, Prof. Dr. Mehmet Alpargu, Prof. Dr. Mücteba İlgürel, Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu, Prof. Dr. Hasan Cicioğlu, Prof. Dr. Esat Arslan, Prof. Dr. Ahmet Uğur, Prof. Dr.Aygün Atar, Prof. Dr. Cebi Behramoğlu gibi ünlü tarihçi akademisyenler de katılacak.
TARİHİ GERÇEKLER ANLATILACAK
Uluslararası Türk Ermeni İlişkileri Sempozyumu’nun 21. Haziran günü yapılacak oturumuna
Prof. Dr. Mehmet Saray başkanlık edecek. Oturumda, Doç.Dr. İbrahim Tellioğlu "Ermeni ve Gürcülerin Selçuklu Hakimiyetine Bakışı Hakkında Bir Mukayese."; Prof.Dr. Tuncer Baykara "XIII-XX Yüzyıllar Arasında Anadolu Şehirlerindeki Türk-Ermeni ilişkileri Hakkında Küçük Notlar." Doç.Dr. Hikmet Öksüz "1895 Trabzon Olaylarının Yargıya intikali ve isyancı Ermeni/erin Mahkeme Kayıtlarına Geçen ifadelerinin Sosyal Psikoloji Açısından Yorumu.", Doç.Dr. Haluk Selvi "ABD' de Ermeni Faaliyetleri. (1896-1900)"; 2. oturumda Prof.Dr.ihsan Güneş’in başkanlığında, Prof.Dr. Salim Cöhçe "XVIIII. Yüzyıl'da Protestan Misyonerleri Hatıralarında Erzurum."Prof.Dr. Metin Hülagu "Ermeni Meselesinin Oluşum Sürecinde Misyonerlik Faaliyetlerinin Yeri.", Prof. Dr. Abdulkadir Yuvalı "Ermeni Kilisesine Yönelik Misyonerlik Faaliyetleri." Doç.Dr. Enis Şahin "Rus işgali Sırasında Erzurum ve çevresindeki Ermeni Faaliyetlerinin Batı Basınındaki Yansımaları." Prof.Dr. Temuçin Faik Ertan’ın başkanlığında gerçekleştirilecek üçüncü oturumda, Doç.Dr. Taha Niyazi Karaca"Meşveret Gazetesinde Ermeni Sorunu." Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe "1915 Ermeni Nüfusu ve Göçü Üzerine iddialar - Gerçekler.", Prof. Dr. Adnan Şişman "Osmanlı Devletinin Yıkılışında Yabancı Devletlerin Sosyal ve Kültürel Faaliyetler.", Prof. Dr. Mustafa Keskin "Batılı Güçlerle Yapılan Anlaşmalar ışığında Osmanlı Devleti'nin Paylaşımı ve Ermenilere Yapılan Atıflar.", Doç.Dr. Tülay Alim Baran "itilaf Devletlerinin jşgal Politikası içinde Ermeni Faktörü.", Doç.Dr. Osman Akandere,"(Artin) Cemal Bey'in Dahiliye Nazırlığı Esnasında Ermenilerle ilgili Yaptığı Açıklamalar." Em.Korg. Erdoğan Karakuş’un başkanlığında yürütülecek birinci gün dördüncü oturumunda ise Prof.Dr. Abdurrahman Çaycı "Türk-Ermeni ilişkilerine Genel Bir Bakış.", Prof.Dr. Osman Özsoy "Osmanlı Arşiv Belgelerine Göre Ermeni Mezalimine Karşı Anadolu insanının Tutumu.", Doç.Dr. Zekai Güner "Milli Mücadele Döneminde Ermeni Meselesi Hakkında Türk Kamuoyunun Görüşleri. ", Prof.Dr. Osman Metin Öztürk "Uluslararası Politikada Osmanlının Son Döneminden Günümüze Ermeniler", Prof. Dr. Mehmet Alpargu "Tarih Öğretimi Açısından Ermeni Meselesi."
Dr. Eziz Elekberli "Ermenistan' da Türk isimleri." Konulu bildirileri sunacaklar.
BİLİMSEL VERİLER IŞIĞINDA TÜRK ERMENİ İLİŞKİLERİ
22 Temmuz’da Uluslar arası Türk Ermeni İlişkileri Sempozyumu’nun ikinci gününde de dört oturum yapılacak
Prof. Dr. S. Esin Dayı’nın başkanlık edeceği birinci oturumda Timsal Karabekir "Kazım Karabekir Paşa ve Doğu.", Hayat Karabekir "Kazım Karabekir Paşa ve Doğu."
Prof.Dr. Müdeba İlgürel "Hınçak Cemiyeti ve Balıkesir.", Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu "Sivas'ta Ermeni Faaliyetleri", Prof. Dr. Hasan Cicioğlu(KKTC) "Pontus Soykırımı."
Prof. Dr. Enver Konukçunun başkanlık edeceği ikinci oturumda Prof. Dr. Esat Arslan
"ABD istihbarat Belgelerinde Ermeni Binbaşı Şekeryan ile Yapılan Görüşme 3 Ocak 1920.",emekli Büyükelçi Tansu Okandan "1915 Ermeni Sorununun Yeniden Canlandırılması ve Ermeni Terörü." Emekli Büyükelçi Bilal Şimşir "Türk Diplomatlarına Karşı Ermeni Terörü ve Avrupa Devletlerinin Tutumu.", emekli Orgeneral Halit Edip Başer "Türk-Ermeni ilişkilerinin Güvenlik Boyutu.", Prof. Dr. Mehmet Saray "Ermeni Meselesini Nasıl Halledebiliriz.", Em.Org. Şener Eruygur’un yöneteceği üçüncü oturumda Prof.Dr.Ahmet Ugur "Kayseri Yöresinde Türk-Ermeni ilişkilerine Ait Hatıralar.", Prof.Dr. Aygün Attar
"Ermeni Meselesine Ermenistan Devletinin ve Ermeni Aydınlarının Bakışı.",
Prof. Dr. Hacı Ali Necefoğlu "Ermenistan Dış Politikasında Komplementarizm.",
A. Nuru Guluyev "Ermeni Olayına Nahçivan' dan Bakış.", Doç.Dr. Cihat Göktepe
"Ermeni Propaganda Faaliyetlerinin Uluslararası Topluma Etkileri (Revan ve Karabağ Örnek Olaylarına Göre.)", Prof.Dr. Cebi Behramoğlu, "Ermeni Meselesi Perspektifinden Azerbaycan Petrol/eri ve Kafkasya da Tehlikesizlik.", Em.Org. Halit Edip Başer’in başkanlık edeceği ikinci günün son oturumunda ise Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut "Bakü’da 31 Mart Katliamı"
Prof. Dr. Genire Paşayeva "Azerbaycan Devleti'nin Karabağ Meselesi ile ilgili Uluslararası Platformda Yürüttüğü Mücadele", Hasan Sultanoğlu Zeynelof "Milletlerarası Gündemde Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye.", emekli Büyükelçi Ömer Engin Lütem "Türk-Ermeni ilişkilerinde Olası Gelişmeler." Konulu bildiler sunacaklar . Daha sonra Prof. Dr. Enver Konukçu , Prof. Dr. Mehmet Saray, Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut , Prof. Dr. Salim Çöhce,Prof.Dr. S.Esin Dayıdan oluşturulan kurul bir değerlendirme yapacak.
23 Haziran’da ise Erzurum ve çevresine gezi düzenlenecek.