ERZURUM(GHA) – Et fiyatlarının yükselişine rağmen yerinde sayan süt fiyatları, Erzurum’da hayvancılık sektörünü darboğazın eşiğine getirdi. Süt üretiminden yeterli kazanç elde edemeyen yetiştiriciler, et fiyatlarındaki yükselişi fırsat bilerek ineklerini kestirmeye başladılar.
SÜT İNEKLERİNİ KESTİRİYORLAR
Erzurum İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Emrullah Akpınar, Erzurum’da hayvansal üretimin çok büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Erzurum’da süt üretiminin giderek düştüğünü vurgulayan Akpınar, buna karşın et fiyatlarının ise, yükselişe geçtiğini belirterek, “Et fiyatlarındaki yükselişin azalan canlı hayvan varlığından olduğunu herkes biliyor. Ama yetkili makamlar, canlı hayvan varlığının neden azaldığını hiç mi merak etmiyor?” diye sordu.
Başkan Akpınar, 2004, 2005 ve 2006 yıllarında çok ciddi bir düşüş yaşayan süt fiyatlarının, süt üretimini cazip olmaktan çıkardığını ve üreticileri başka alanlara yönlendirdiğini dile getirerek, “Süt fiyatları düştükçe, üretimden elde edilen kazanç azaldı. Kazanç azaldığı için de, yetiştirici sütü bıraktı, ete yöneldi. Sonunda süt sığırları kestirildi ve dişi hayvan mevcudu tükenmeye başladı. Dişi hayvanların sayısındaki azalma yüzünden buzağı alınamadı. Sonuç olarak canlı hayvan varlığı bu yüzden azalırken, et fiyatlarındaki yükselişe de, bu durum sebep oldu.” şeklinde konuştu.
“SÜT ÜRETİMİ TEŞVİK EDİLMELİ, DİŞİ HAYVANLARIN SAYISI ARTIRILMALI!”
Erzurum’da canlı hayvan varlığının artırılmasına yönelik olarak atılacak en ciddi adımlardan birisinin, süt üretimini kazançlı hale getirmek olacağını anlatan Erzurum İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Emrullah Akpınar, “Erzurum’da bugün olmuş sütün litresi 65 kuruştan satılıyor. Bu şartlarda kim süt üretecek, ürettiğinden kim kazanacak?” ifadesini kullandı. Et fiyatlarına çekidüzen vermek amacıyla yurt dışından canlı hayvan ithalatına başlayan hükümetin, süt fiyatlarına da müdahale etmesi gerektiğini vurgulayan Emrullah Akpınar, “Et fiyatları dengelendi diyebiliriz, fakat süt fiyatları halen daha yerinde sayıyor. Yem fiyatları arttı; maliyetler yükseldi, ama sütten elde edilen gelir bu maliyetler karşısında eridi ve bitti. Bu denklemi tahlil edememek için ancak cahil olmak lazım.” şeklinde konuştu. Erzurum’da hayvancılığın yeniden canlanması ve eski günlerine geri dönebilmesi için süt üretiminin çok ciddi bir biçimde teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Akpınar, taşıma suyla değirmenin dönmeyeceğine vurgu yaparak, “Et fiyatlarını bugün dengede tutabilirsiniz, ancak bu böyle devam etmez. Erzurum’da süt üretimi desteklenmeli, dişi hayvanların sayısı artırılmalı ve üretime taze kan takviyesinde bulunulmalıdır.” dedi.