Gıda Tarım ve Hayvancılık Erzurum İl Müdürlüğü, Hay-Koop Bölge Birliği ve Alman Kooperatifleri-Raiffeisen Konfederasyonu (DGRV) Türkiye Temsilciliği’nin işbirliğiyle 'Süt Çalıştay'ı düzenlendi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Erzurum İl Müdürü Osman Akar, büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı bakımından Türkiye'nin en önemli hayvan merkezlerinden birisi olmalarına rağmen süt üretiminde potansiyeli iyi kullanamadıklarını açıkladı. Akar, işletmelerin süt ihtiyaçlarını dışarıdan karşıladığını ifade etti.
Çalıştay açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, Erzurum'un çiğ süt üretiminde Türkiye'nin 4. büyük merkezi olduğunu söyledi. İl genelinde yıllık 700 bin ton süt üretildiğini ancak, bu üretimin yetersiz olduğunu ifade eden Akar, Erzurum'un hayvancılık potansiyelinin zengin olmasına rağmen süt üretiminde geri olmalarının üzüntü verici olduğunu kaydetti. Süt üretiminin artırılması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğine işaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, "670 bin büyükbaş, 800 bin küçükbaş hayvan varlığına ve geniş meralara sahibiz. Bütün bu potansiyele rağmen süt üretimini artırmalıyız. Maalesef endüstriyel işletmelerimiz süt bulamadıkları için dışarıdan süt getiriyor." dedi.
'İKİNCİLİK İÇİN KÜÇÜK BİR GAYRET'
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Zafer Yıldırım ise ülkede üretilen çiğ sütün yüzde 44'ün sanayiye aktarıldığını, kalan kısmının ise il içi tüketim, buzağı beslenmesine gittiğini anlattı. Süt üretiminde Konya'nın yıllık 962 bin tonla birinciliği elinde bulundurduğuna değinen Yıldırım, "Konya süt üretiminde önde. İzmir, Balıkesir ve Erzurum ise yıllık 750 bin ton civarındı üretim yapıyor. Küçük bir gayretle süt üretiminde ikinciliği ele geçirmek mümkün. İl genelinde maalesef o kadar çok süt üreticiler birliği olmasına rağmen örgütlenmede yeterli olmadığımız için süt üretiminde istenilen seviyeye gelemiyoruz." diye konuştu.
Erzurum'un hayvan potansiyeli olarak özellikle büyükbaş hayvancılıkta Türkiye'de liderliğe oynadığını ifade eden Yıldırım, "Çok az bir farkla şu anda Konya lider görünmektedir. Erzurum'da 670 bin büyükbaş hayvan varlığı ile başa oynayan bir ildir. Süt anlamında 300 bin civarında boğa altı inek diye tabir ettiğimiz büyükbaş varlığı mevcuttur. Süt üretimi açısından Türkiye'de Erzurum 4. sırada. Konya bu anlamda yıllık ortalama 962 bin tonla lider görünüyor. İzmir, Balıkesir ve Erzurum ise yıllık 750 bin ton civarındı üretim yapıyor" şeklinde konuştu.