Erzurum’da lokanta işletmeciliği yapan Adem Erpolat isimli esnaf, yaz mevsiminde şehirde ekonomik bakımdan bir durgunluk yaşandığını, fakat sünnet ve düğün sezonu sayesinde işlerin hareketlilik kazandığını söyledi.
//2009’A GÖRE DEĞERLENDİRME
Geçen yılın yaz sezonuna göre işlerin düşük olmasına rağmen durumdan yine de memnun olduklarını ifade eden Erpolat, “Erzurum’daki lokantaların büyük bir bölümü, Eylül ve Ekim ayları sonuna kadar hem sünnet merasimleri, hem de evlilik için organize edilen düğünler sayesinde ayakta duruyor. Hemen her lokantanın hafta içi ve hafta sonlarına bir düğün rezervasyonları mutlaka vardır. Öğrenci gittiği için işlerin zaten durgun olduğu yaz günlerinde, yüzümüz düğünler sayesinde güldü.” diye konuştu. Düğün yemeklerinin kişi başına ortalama 10 TL olduğunu ve her düğünün de, yaklaşık 100 ile 150 kişilik bir yemek faturası çıktığını dile getiren Erpolat, bir düğün organizasyondan lokantaların elde ettiği gelirin ortalama bin ile bin 500 lira arasında olduğunu kaydetti.
//LOKANTACILIK SEKTÖRÜ ESKİ CAZİBESİNİ KAYBETTİ…
İşletmeci Adem Erpolat, sektörün içinde bulunduğu sıkıntılara ilişkin olarak bilgiler de verdi. Erzurum’da lokantacılığın bir dönemler en fazla para kazandıran mesleklerin başında geldiğine işaret eden Erpolat, son dönemlerde açılan lokanta sayısının artması nedeniyle sektöre bir istikrarsızlığın hakim olduğunu ifade etti. Erpolat, “Lokantacılık esasen basit bir meslek koluymuş gibi görünse de, bu sektörde başarılı olmak ve ayakta kalabilmek çok zordur. Bazen mesleğe ilgisi olmayan esnaf arkadaşların girdiği de olabiliyor. Bu gibi durumlar nedeniyle istikrarsızlığın hakim olmaya başladığı lokantacılık sektöründe, hem hizmet kalitesi, hem de işlerin hareketliliği düşüyor.” dedi.
İşini düzgün yapan ve layıkıyla çalışan meslek mensuplarının korunması, sektöre darbe vuran ve özellikle de hjiyen şartlarından uzak durumdaki işletmelerle mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Erpolat, bu hususta belediyelere çok büyük görevler düştüğünü sözlerine ekledi.