Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıtkı Aras, hayvancılığa sağlanan teşviğin memnuniyet verici olduğunu belirterek, büyük bir potansiyeli olan alabalık yetiştiriciliğinin de bu teşvik kapsamına alınması gerektiğini söyledi.
Geçtiğimiz hafta Erzurum'a gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, bilinçli ve coğrafik değerler göz önünde bulundurarak ihracata dayalı üretim yapanları destekleyeceklerini, 50 baş üzeri hayvancılık işletmesi kuranlara ciddi teşvikler sunacakları müjdesini vermişti.
//ARAS’TAN ÇAĞRI
Hayvancılığa sağlanan teşviklerin sevindirici olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sıtkı Aras, hayvancılığın sadece keçi, koyun, sığırdan ibaret olmadığını kaydetti.
Erzurum'da yılda 30 ila 40 bin ton arasında alabalık üretim potansiyeli bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Aras, bunun katma değere dönüşmesi durumunda 15 bin kişiye istihdam sağlanabileceğini vurguladı.
//ALABALIK ÜRETİMİ DESTEKLENMELİ
Hayvancılığa sağlanan desteğin alabalık üretimi de kapsaması gerektiğine dikkat çeken Aras, şöyle konuştu: "Doğuda ekonominin bel kemiği hayvancılıktır ancak hayvancılık sadece inek, koyun, keçi olarak anlaşılmaması gerekir. Balıkçılıkta bir hayvancılıktır ve iyi bir potansiyeli vardır. Sadece Erzurum sularında 30-40 bin ton balık üretim potansiyeli var. Balıkçılığa teşvik gelirse bu ciddi bir gelire ve istihdam potansiyele dönüşebilir. Erzincan, Bayburt, Kars, Ağrı da alabalıkçılık için önemlidir. Erzurum merkez olmak üzere Doğu'da ciddi bir alabalık üretim potansiyeli bulunuyor. Bu nedenle tesisleşme ve üretim geçme noktasında alabalık yetiştiriciliği de teşvik kapsamında değerlendirilmelidir."