Bayram öncesinde sanayici, KOBİ ve girişimciler için 16 maddelik destek ve önlem paketini açıklayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Yeni ekonomi modelimizdeki tasarruf ilkeleri çerçevesinde bütçemize ilave yük getirmeksizin, sanayicilerimizi ve girişimcilerimizi 16 maddelik yeni bir paketle destekliyoruz" dedi.
DESTEK VE ÖNLEM PAKETİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye’ye yönelik ekonomik saldırılar karşısında sanayiciler, KOBİ’ler ve teknoloji girişimcilerinin üzerindeki yükü hafifletmek ve bu süreçten güçlenerek çıkmalarını sağlamak amacıyla harekete geçti. Bakan Varank başkanlığında hafta başından itibaren bakanlık bünyesinde yürütülen "Destek ve Önlem Paketi" çalışmaları tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da sunulan paket, parasal genişlemeye yol açmadan ve sıkı maliye politikalarına uyumlu şekilde hazırlandı. Kurban Bayramı öncesinde 16 maddelik paketi kamuoyu ile paylaşan Varank, "Ülkemize karşı yapılan ekonomik saldırılardan sanayicilerimizin ve teknoloji girişimcilerimizin olumsuz etkilenmemeleri için yerlileştirme adımlarımızı ve milli teknoloji hamlemizi hızlandırıyoruz. Sektörün taleplerini de dikkate alarak, yeni ekonomi modelimizdeki tasarruf ilkeleri çerçevesinde bütçemize ilave yük getirmeksizin, sanayicilerimizi ve girişimcilerimizi 16 maddelik yeni bir paketle destekliyoruz" ifadelerini kullandı.
16 MADDELİK PAKET
16 maddelik Destek ve Önlem Paketinde; KOSGEB alacaklarına 2019'a kadar erteleme, Ar-Ge desteklerine kur farkı ayarı, 2 bin 739 ithal üründe yerlileştirme atağı, OBS'lerde bedelsiz arsa tahsisinin kapsamının genişlemesi, yatırım teşvik belgesi başvuru ücretlerinin kaldırılması, temel bilimler mezunlarına istihdam desteği, tekno girişimcilere desteğin üst sınırının 200 bin TL'ye yükseltilmesi, dış pazarlara açılan KOBİ'lere 300 bin TL ihracat desteği, TSE hizmet bedellerinde yüzde 25 indirim, vadesi geçmiş ve icra takibi başlatılan TSE alacaklarının yeniden yapılandırılması, patent, marka, tasarım başvuru ve tescil ücretlerinde yüzde 25 indirim, patent, marka ve tasarımla ilgili gecikme cezalarının affedilmesi, kalkına ajansları aracılığıyla bin 500 projeye 500 milyon TL'lik destek sağlanması ve teknoloji geliştirme bölgelerine 100 milyon TL'lik destek sağlanacağı açıklandı.