Gazeteci-yazar Şakir Selim, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Akmescit'te kılınan cenaze namazından sonra binlerce seveni tarafından son yolculuğuna uğurlandı.
ŞAİR GERİDE UNUTULMAYACAK İZ VE ESERLER BIRAKTI
Ünlü şair, Türkiye'de de anılıyor. Bursa Kırım Tatar Kültür ve Dayanışma Derneğinde Şakir Selim için dua okunacak. Şakir Selim, 1944'te tüm Kırım Tatarları ile birlikte Özbekistan'a sürgün edildi. Sürgünden sonra birçok şair ve yazar geçim derdi yüzünden şiir yazmayı bırakırken ünlü şair, şiir bayrağını taşımaya devam etti. Şair Selim, kendini adadığı şiiri ile gençlere örnek oldu. Halkın tüm meselelerini yüreğinde taşıyan şair, şiirlerinde milletine tercüman oldu. Ünlü şair Türkiye'de katıldığı yarışmalarda da ödüller almıştı.
Ankara'da 1996 yılında düzenlenen "Kutlu Doğum Haftası Şiir Yarışması"nda birinciliği elde etti. Aynı yıl "Türk Dünyası Şairleri Şöleni"nde Arif Nihat Asya ödülünü de kazandı.
Şakir Selim, Ukrayna Yazarlar Birliği Kırım Tatar Edebiyatı Bölüm Başkanlığı ve Kırım Tatar Milli Meclisi üyeliği de yapmıştı.
ŞAKİR SELİM KİMDİR
Şakir Selim 1942 yılının Nisan ayının 10. günü Akşeyh bölgesinin Büyük - As köyünde doğmuştur. Küçük yaşta tüm halkıyla birlikte sürgün edildi. İlk önce Özbekistan'ın Canbay kasabasına yerleşti, daha sonra ise yine Özbekistan'ın Semerkant şehrine göçtü ve Kırım'a gelinceye dek orada yaşadı. Semerkant Pedegoji Enstitüsü ve Semerkant Devlet Üniversitesi Rus Filolojisi bölümünü bitirdi. İlk şiiri 1961 yılında "Lenin Bayrağı" gazetesinde çıktı. Bundan sonra "Akbardak", "Duygularım", "Sevgi Alevi", "Uyanuv", ve diğer şiir kitapları neşredildi. Bu zaman içerisinde Lenin Bayrağı gazetesinde çalıştı. Burada Şiirler ve makaleler yazmaya devam etti. 1989 yılında Şakir Selim iki yaşındayken sürgün edildiği vatanına 47 yaşında olgun bir şair, yazar ve gazeteci olarak döndü. Kırım'a döndükten sonra Dostluk gazetesinde çalıştı. Ev kurmak ve geçim derdinden onlarca Kırım Tatar şairi, yazarı, fikir adamı gerçek mesleklerini bırakmak zorunda kaldığı bir ortamda, Şakir Selim bütün olumsuz şartlara direnerek eser vermeye, eser verecek gençlerin önünden örnek bir şair, gazeteci ve insan olarak yürümeye devam etmiştir. YILDIZ dergisi başyazarı ve Kırım Tatar yazarlar birliği başkanı olarak vatanı ve milleti için çalışmaya devam etmekteydi. 1996 yılının Nisan ayında Ankara'da yapılan Peygamberimizin doğum yıldönümü nedeniyle düzenlenen kutlu doğum haftası şiir yarışmasında "Tüşünce" ve "Bahçesaray" şiirleri ile ödül almıştır. Yine aynı yıl Şakir Selim Türk Dünyası şiir festivali çerçevesinde düzenlenen şiir yarışmasında Arif Nihat Asya ödülüne layık görüldü. Allah mekanını cennet eylesin...