ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
21 Mayıs 2011 Cumartesi - 08:17

Şair Hilmi Yavuz’a vefa

Türkiye’nin yetiştirdiği değerli bilim ve sanat adamı, şair ve yazar Hilmi Yavuz düzenlenen sempozyumda geniş bir açıdan ele alındı

Şair Hilmi Yavuz’a vefa

ERZURUM gazetesi
 Türkiye’nin yetiştirdiği değerli bilim ve sanat adamı, şair ve yazar Hilmi Yavuz düzenlenen sempozyumda geniş bir açıdan ele alındı.
Edebiyat Fakültesi tarafından “Hilmi Yavuz Sempozyumu/ Hilmi Yavuz 75 yaşında” başlığı altında düzenlenen sempozyum Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Hilmi Yavuz’un onur konuğu olarak katıldığı sempozyumun Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Erdoğan Erbay, katıldığı için Hilmi Yavuz’a ve konuşmacılara teşekkür etti.
SOSYAL BİLİMLERE ÖNEM VERMİYORUZ
Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Özbek ise konuşmasında, toplumun genelinde fen ve sağlık bilimlerine daha çok teveccüh edildiğini, sosyal bilimlerin ise ihmal edildiğini ileri sürerek, “Gelişmiş toplumlarda sosyal bilimlere daha çok önem veriliyor. Sanatın bütün dalları bu ülkelerde itibar görüyor. İnsanın kendisini, toplumu ve varlığı anlamasının en önemli kaynağı sanattır, edebiyattır. Bu konuda toplumsal farkındalığı daha da artırmamız gerekiyor” dedi.
“Sanat, edebiyat, bizim kendimizi ve varlığı düşünmemizi, sorgulamamızı ve anlamamızı sağlar. Bu konuda özgün yazarların, edebiyat adamlarının bir öncülüğü var. Hilmi Yavuz’da bu isimlerden biri” diye konuşan Özbek, yazarların yüreklerini ortaya koyarak yazdıklarının daha etkili ve kalıcı olduklarını anlattı.
OSMANLI MODERNİZASYONU
Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ise, konuşmasında, Osmanlı modernizasyonundan söz ederek, Batı toplumlarında ortaya çıkan gelişmeleri zamanında yakalayamadığımızı, bunun sonucu olarak da, özellikle aydın kesimlerin arasında, bir Batı karşısında bir eziklik ve kompleksin ortaya çıktığını savundu.
Panislamizm ve Pantürkizm gibi kavramları da Osmanlı’yı ve onun yarattığı medeniyeti yok etmek için Batı’nın ürettiğini ve topluma dayattığını anımsatan Korkmaz, bir şair ve sanat adamı olarak Hilmi Yavuz’un, ürettiği eserlerle, Batı’nın yok etmeye çalıştığı kendi değerlerimizi yeniden ürettiğini ve kültürümüzü günümüze taşımayı başaran örnek bir şahsiyet olduğunu anlattı.
“Hilmi Yavuz şiirleri ve yazılarıyla bir okula dönüştü” saptamasını yapan Korkmaz, Yavuz’un, edebiyat eserleriyle tarihsel kimliğimize karşı titremeden ayakta durmamızı, Batı karşısında bir kimlik kurmamızı sağlayan Türk edebiyat ve Türk düşünce tarihinin önemli aydınlarından biri olduğunu kaydetti.
MEDENİYET KRİZİ
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay da, Hilmi Yavuz’un sanat eserleriyle, topluma kendi mefhumlarıyla düşünmeyi öğrettiğini söyledi.
Omay, Yavuz’un Doğu’yu ve Batı’yı çok iyi bilen bir aydın olduğunu hatırlatarak, “Hilmi Yavuz, eserleri ve konuşmalarıyla medeniyet krizinden çıkmamızda bize yol gösteriyor” değerlendirmesini yaptı.
SAHİH SANATKAR
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise, konuşmasında, “Değerli şair, mütefekkir, gönül adamı Sayın Hilmi Yavuz`u Üniversitemizde akademik bir şiir ikliminde karşılamaktan mutluluk” duyduklarını söyledi.
Koçak, “Medeniyetimiz, şiir medeniyetidir. Bir medeniyet için "şiir medeniyeti" olmaktan söz ediliyorsa, estetikten, zarafetten ve nezaketten de dem vuruluyor dernektir. Başlangıçta bütün fertleri biraz şair olan cemiyetimiz, "sahih sanatkârı", cemiyetin kimliğini oluşturma, zenginleştirmeye devam ettirme vazifesini ifaya memurdurlar. Söz konusu vazifeyi ifa hususunda üzerine düşeni hakkıyla verine getirenlerden birisi de Sayın Hilmi Yavuz`dur” dedi. “Bütün güzel şeylerin Batı`ya ait olmadığını bizzat bilen değerli şair, ‘Batılılaşmadığımızı, aksine Oryantalistleştiğimizi’ ifade ederek, bu cemiyet için çok önemli bir kompleksi de ortadan kaldırmanın peşinde olmuştur” diyen Rektör Koçak, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Sayın Yavuz, Batı`nın değer yargılarını peşinen üstün kabul ederek, kendisine ait olanları da, Batılı değerler terazisinde tartan kompleksli bir aydın olmak yerine, kendi medeniyet değerlerini, kendi değerler manzumesi içerisinde tartıp hakkını teslim eden, bu yüzden de hakikî münevver sıfatına da sonuna kadar sahipliğe talip olmuş nadir sanatkârlarımızdandır. İdrak ettiği asrın ölçülerini göz ardı etmeden, kendi çağının ifade imkânlarını, kendi medeniyet ve şiirinin içinden konuşarak, yoktan var olmadığını, bir geçmişle şereflenerek ve bu geçmişi bulunduğu an`da şuurlaştırıp, geleceğe taşıma mesuliyetini sonuna kadar götürmek arzusunda olan sahih bir şair, kadirşinas ve vefakâr bir münevver, bu medeniyetin içinden Batı`yı okuyan bir entelektüel, her şeyden ve hepsinden önemlisi de, daima mütevazı ve daima insanî erdemler çerçevesinde ‘bize hüznü en güzel yakıştıran’ aşina sanatkârlarımızdandır.”
SEMPOZYUM
Daha sonra Oturum Başkanlığını Doç. Dr. Mukadder Erkan’ın yaptığı sempozyumun ilk oturumuna geçildi. Prof. Dr. Şaban Sağlık “Bir şiir vardır şiirden içeru: Hilmi Yavuz ve ‘Temellük Etme’ kavramı”; Doç. Dr. Alaattin Karaca “Hilmi Yavuz’un Poetikasında ve Şiirinde Yahya Kemal”; Yrd. Doç. Dr. Alphan Akgül “Bir eleştirmen, iki kuramcı: Hilmi Yavuz, Erwin Panofsky, Michael Riffaterre” ve Dr. Hayrettin Orhanoğlu “Hilmi Yavuz şiirinde imge problemi” konularındaki bildirilerini sundular.
Başkanlığını Prof. Dr. Yurdagül Mehmedoğlu’nun yaptığı ikinci oturumda ise Prof. Dr. Burhanettin Tatar “Hilmi Yavuz felsefesinde İslam düşüncesinin sürekliliği sorunu”; Prof. Dr. Adnan Arslan “Hilmi Yavuz’un felsefesi”; Prof. Dr. Hakan Poyraz “Hilmi Yavuz: Şair ve Mütefekkir”; Doç. Dr. Vefa Taşdelen “Bir inşa biçimi olarak şiir: Rainer Maria Rilke ve Hilmi Yavuz örneği”, Yrd. Doç. Dr. Ali Utku “Rıza Tevfik’in Nakşî-i Akkirmânî ve Hilmi Yavuz’un Şeyh Galip okumaları üzerinden kültürümüzde şiir-felsefe ilişkisi üzerine bir sorunlaştırma” konulu bildirilerini sundular.
Son oturumun Başkanlığını ise Prof. Dr. Mehmet Törenek yaptı. Doç. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu “Hilmi Yavuz şiirinde beden ve bilinç gerilimi”; Yrd. Doç. Dr. Dursun Ali Tökel “Batarak kendisini yenileyen Doğu’nun şairi: Temerküz-Temellük ve Tezemmül’de Hilmi Yavuz Yazarı/Okuru”; Yrd. Doç. Dr. Fatih Kanter “Doğu’yu içeriden okumak: Doğu şiirleri üzerine” ve Vural Bahadır Bayrıl ise “Bir şair, Halmi Yavuz’dan ne öğrenir?” konulu sunumları yaptılar. Sempozmunu değerlendirme oturumunu ise Prof. Dr. Yılmaz Özbek ile Doç. Dr. Sebahattin Çevikbaş yaptı. Sempozyumun kapanış konuşmasını ise Hilmi Yavuz yaptı.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Narman HEM Sergisi açıldı
Erzurum Narman’da Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğü’nce düzenlenen kurslara ...
Duman, öğrencileri coşturdu
Iğdır Üniversitesi tarafından düzenlenen 3. Bahar Şenlikleri kapsamında ...
Geleceğin fotoğraf sanatçılarına destek
Pazaryolu Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından ...
 
Erzurum Milli Coşku'da buluştu
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramının 92. yıldönümü Erzurum’da dcoşkulu ...
Erzurum'dan Haliç'e Universiade 2011
Erzurum’da 27 Ocak - 6 Şubat günleri arasında düzenlenen 25’inci Dünya ...
Bumin Şehit Ailelerinin gönlünü aldı
Sosyal Güvenlik Haftası etkinlikleri, tüm yurtta olduğu gibi, Erzurum’da ...
 
Şiirlerle gönüllerini arıttılar
Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesindeki Türkoloji ...
Mevlana’yı “Dönüşüm Mucizesi”yle andılar
Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi ve diğer fakülte ve Yüksekokullardan ...
AK Gençlerden “Gözyaşı Gecesi” daveti
Ak Parti Yakutiye Gençlik Kolları Başkanı Eren Akın, düzenlenecek olan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva