YUSUF ZİYA ERARSLAN (İHA) –
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hükümetleri döneminde uygulanmaya başlayan Sağlıkta Dönüşüm Programı (SDP) öncesi hastaların 'köle' durumunda olduğunu söyleyerek, "Paranız olsa bile sistem karşısında boynunuzu bükmek zorundaydınız. Hasta aldığı sağlık hizmetine karşılık doktor veya diğer sağlık çalışanlarına karşı kendini müteşekkir hissederdi. Biz insan odaklı bir sistem oluşturduk" dedi.
AKDAĞ KONFERANS VERDİ
Bakan Akdağ, Bilkent Otel'de düzenlenen "Özel Sağlık Kuruluşlarının Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri" konulu konferansa katıldı. Toplantıda sektör temsilcilerinin sıkıntılara ilişkin görüş ve eleştirilerini dinleyen Bakan Akdağ, Sağlıkta Dönüşüm Programı (SDP) öncesi ve sonrasını karşılaştırırken, geleceğe ilişkin projelerinden de söz etti.
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM
SDP öncesi sağlık hizmetlerinin sunumunda halkın yaşadığı sorunları dile getiren Akdağ, "Ben uzun yıllar Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptım. Öğrencilerime ders anlatırken tahtaya önce 'hasta' sonra 'köle' diye iki anahtar kelime yazardım. Hasta ve köle birbirinden çok farklı, hiçbir benzer yanları olmayan iki kelimedir aslında. Ama Türkiye'de Sağlıkta Dönüşüm Programı öncesi hasta köle gibiydi. Paranız olsa bile sistem karşısında boynunuzu bükmeniz gerekirdi. Hasta aldığı sağlık hizmetine karşılık doktor veya diğer sağlık çalışanlarına karşı kendini müteşekkir hissederdi. Hediye vermek ve sürekli dua etme zorunluluğu hissederdi" diye konuştu.
İNSAN ODAKLI SAĞLIK SİSTEMİ
Kendi dönemlerinde insan odaklı bir sağlık sistemi oluşturduklarını anlatan Akdağ, insanlarda da 'param olsa da olmasa da sağlık benim hakkım' mantığının yerleştiğini kaydetti. Sağlık hizmetlerinin erişilebilir, kaliteli ve tatminkar olmasının yanı sıra sürdürülebilir olmasının da önemine vurgu yapan Bakan Akdağ, "Biz ahlaki prensiplerimizi 'sağlık haktır' mantığı üzerine oluşturduk. Ana hedefimiz insana hizmet" ifadelerini kullandı.
HASTA HAKLARI ÖRGÜTLENMESİ
Türkiye'de birçok alanda ve sektörde meslek örgütleri ile sivil toplum kuruluşlarının bulunduğunu ancak hasta hakları konusundaki örgütlenmelerin yetersiz olduğunu savunan Akdağ, hastaların kendi haklarına sahip çıkmasını istedi. Bakan Akdağ, 'özel hastanelerin sınıflandırılması' ve bu sisteme göre ödeme yapılması yönündeki projelerini hayata geçireceklerini söyledi. 1999'lu yıllarda sağlık sektörünün yok olma noktasına geldiğini ileri süren Akdağ, bugün sektörde gelişim ve yeniliğe dayalı tartışmaların yapıldığının altını çizdi.
EKSİKLİKLERİ GİDERECEĞİZ
Akdağ, hükümet olarak özel sağlık sektörüne büyük önem verdiklerini belirterek, "Birlikte çalışarak, eksiklikleri tamamlayarak yolumuza devam edeceğiz" dedi.
Bakan Akdağ, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yaptığı anket sonuçlarına göre vatandaşların yüzde 66'sının devlet hastanelerinden, yüzde 59'unun özel hastanelerden, yüzde 57'sinin ise üniversite hastanelerinden memnun olduğunu sözlerine ekledi.