SOSYO EKONOMİK GELİŞMİŞLİK PERFORMANSI BAKIMINDAN
BÖLGESEL REKABET
Bölge illerinde öne çıkan sektörler tarım, turizm ve hizmet olarak sıralanıyor. Erzurum tarım sektöründe organik tarım, turizm’de ise 2011 Üniversite Kış Oyunları ve Palandöken’le öne çıkıyor. 2000’li yılların başına kadar sağlık sektöründe Malatya’nın gerisinde kalan Erzurum son beş yıl içindeki sağlık yatırımlarıyla bölgede cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor. Malatya ve Elazığ sanayi sektöründe ise Erzurum’u geride bırakıyorlar.
GELİŞME YARIŞI
Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde sosyo ekonomik gelişmişlikve performans bakımından Erzurum; Malatya, Elazığ, Erzincan, Tunceli ve Van illeriyle yarışıyor. DPT 2003 yılı İller sosyo ekonomik gelişmişlik sıralamasında Erzurum, Elazığ, Malatya, Tunceli, Erzincan illerinin gerisinde, 5’inci sırada bulunuyor.
SANAYİ VERİLERİ
Faal Vergi Mükellefi, Kurulan şirket, Motorlu Kara taşıtı, KOBİ yatırım teşvik belgesi sayısında Erzurum Malatya’nın gerisinde kalıyor. DPT 2003 yılı Bölgesel Gelişme İller Gelişmişlik sıralaması kriterleri içinde yer alan OSB parsel sayısı bakımından Malatya 29, Erzurum ise 44’üncü sırada. Küçük Sanayi Sitesi iş yeri sayısı kriteri iller sıralamasında da Malatya 19’uncu iken Erzurum 30’uncu durumda bulunuyor.
GSYİH DAĞILIMI
DPT 2003 verilerinden yapılan hesaplama, Erzurum’un bölgenin iki ili ile ekonomik ve sosyal gelişme rekabeti içinde bulunduğunu gösteriyor. Gayrisafi Yurtiçi Hasıla içindeki pay sıralamasında Elazığ 39, Malatya 28, Erzurum ise 35’inci. Fert başına düşen GSYİH iller sıralamasında ise Erzurum 62’inci sırada iken, Malatya 51, Elazığ ise 37’inci sırada yer alıyor.
ŞEHİRLEŞME İVMESİ
Şehirleşme oranları illerin refah düzeyi ve ekonomik sosyal gelişme performansını da ortaya koyuyor. Şehirleşme oranı bakımından iller sıralamasında Elazığ Bölgenin lider ili. Bu il Türkiye sıralamasında 15’inci durumda bulunurken, Erzurum 22, Malatya ise 26’ıncı konumda.
TUNCELİ SIRA ATLADI
DPT Bölgesel Gelişme sosyo ekonomik gelişmişlik sıralaması 1996 ile 2003 yılları arasındaki değişim göz önüne alındığında Doğu Anadolu bölgesinde iki dönem arasında en ciddi ilerlemeyi Tunceli ilinin sergilediği görülüyor. Tunceli iller sosyo ekonomik gelişmişlik sıralaması 1996 verilerinde 60’ıncı iken 2003 yılında 52’inciliğe yükseldi. Erzurum ise ilk dönemde 56’ıncı durumdayken 2003’te dört sıra gerileyerek 60’ıncılığa düştü.