GELENEKSEL SOSYO EKONOMİK YAPI BOZULUYOR
Geleneksel sosyo-ekonomik yapının 'Perakendecilik Yasası'nın çıkarılmaması nedeniyle hızla bozulduğunu savunan Palandöken, "Küresel ekonomik krizden en çok etkilenen kesim şüphesiz esnaf ve sanatkarımızdır. Birde yapısal olarak yanlışların düzeltilmemesinden yani piyasayı düzenleyecek Perakendecilik Yasası'nın hala çıkarılmamasından doğan haksız rekabetin olumsuz etkilerini de yoğun bir şekilde yaşamaktayız. Alınmayan bu önlemler esnaf ve sanatkarları bitirme noktasına getirmiştir" dedi.
"10 YILDA SÜPERMARKET SAYISI YÜZDE 400 ARTTI"
1980'li yıllarda başlayan zincir marketlerin sayısının 1985 yılında 50'yi geçmediğini hatırlatan Palandöken, "1990 yılından itibaren organize perakendeciliğin hızla gelişme göstermesiyle, 1998 yılında süper market sayısı 2 bin 135'e, son 10 yıl içinde ise yüzde 400 artış göstererek 8 bin 252'e ulaştı. Bu hızlı artış pazar paylarına da yansıyarak 1998'de yüzde 15 olan pay oranları 2008'de yüzde 60'a yaklaştı. Bunların içinde 183 hipermarket ise devasa alışveriş merkezleri ile beraber açılarak modernşehircilik anlayışı açısından sakıncalarının yanında, açıldıkları bölgede 57 meslek dalında çalışan esnaf ve sanatkara büyük zarar verdi" ifadelerini kullandı.
AVM'lerin 66 tanesinin İstanbul'da, 137 tanesinin de Anadolu'nun 35 iline dağıldığını belirten Palandöken, "Ankara'da bin kişiye düşen AVM alanı 200 metrekareyi geçti. Yan yana açılan AVM'ler artık birbirlerine zarar vermeye başladı. Esnaf yönünden bilhassa Anadolu'da açılmış olan yabancı sermayeli süpermarketler, malları bulundukları illerden karşılamadıkları için, kazandıkları nakit parayı il dışına çıkararak, küçük olan piyasanın daha da daralmasına ve mütevazı sermayesi ile devlete yük olmadan ayaktakalmaya çalışan esnafı iş arar hale getirmiştir" dedi.
ESNAFIN REKABET GÜCÜ YOK
Esnaf ve sanatkarın büyük marketlerle rekabet etmesinin mümkün olmadığını, esnafa yönelik destek ve teşviklerin verilmesi gerektiğini kaydeden Palandöken, "Değişim-dönüşüm dediler ama söz verildiği halde piyasanın kurallarını belirleyecek 'Perakendecilik Yasası'nı çıkarmadılar. Gazetelerde okuduğunuz 31 Aralık 2009 tarihine kadar birleşen KOBİ'ler için getirilen vergi avantajı zannetmeyin esnaf ve sanatkar için çıkarıldı. Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde kurulan, 10 ila 250 işçi çalıştıran büyük ticari
işletmelere çıkarıldı. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Nasihat verilmesini, sırtımızın sıvazlanmasını istemiyoruz, icraat bekliyoruz" dedi.