PROF. DR. DAVUT YAYLALI:
"İSLAM HEM ÇAĞDAŞTIR, HEM ÇAĞLAR ÜSTÜDÜR"
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Davut Yaylalı, İslam'ın hem çağdaş, hem de çağlar üstü bir din olduğunu belirterek, Müslümanlar'ın İslam'ı başkalarına anlatmak için önce kendilerinin bilgi sahibi olması gerektiğini söyledi.
Halk Eğitim Merkezi'nde yapılan ve Erzurum Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Davut Yaylalı'nın konuşmacı olduğu 'İslam evrensel bir dindir' isimli konferans büyük ilgi gördü.
Prof. Dr. Davut Yaylalı, başkalarına İslam'ı anlatmak için anlatacak Müslüman'ın bilgi sahibi olması gerektiğini ifade ederek, "İslam son ve mükemmel bir din olmasıyla kapsayıcı bir dindir. Fatiha Suresi'nde görüldüğü gibi bütün alemleri içine alan evrensel bir dindir. İslam hem çağdaştır, hem çağlar üstüdür. İslam, insanların problemlerine çözüm getiren bir dindir. İslam, her zamanda her şart altında yaşanabilir. Yeter ki temel esaslara riayet ederek zamana ve değişen toplum şartlarına göre açıklanabilsin" dedi.
İSLAMIN EVRENSELLİĞİ
İslam'ın evrenselliğini anlatan Yaylalı, "İslam'dan önceki dinler ve peygamberler bir kavme, belirli bir zamana gönderilmiştir. İslam ise bütün insanlığa gönderilmiştir. Cin Suresi'nde görüldüğü gibi insanların yanında cinlere de gönderilmiştir. Mekke dönemindeki ayetlerde geçen hitaplar 'Ya eyyühennas-ey insanlar' şeklindedir. 'Men fissemavatı vel arzı' ifadelerinde görüldüğü gibi yine 'Yerlerde ve göklerde' ifadesi bulunmaktadır. İslam Dini bütün alemlere hitap etmektedir. AB sürecinde, AB'ye girersek bize İslam'ın bu evrensel değerlerini, onun yaşanacak bir din olduğunu anlatmak görevi düşmektedir. Temel insan hakları, özgürlük İslam'da bulunan değerler olduğu halde biz bunları batıdan alıyoruz. Herhangi bir bilgimiz olmasa da İslam'ı yaşayarak da batıya örnek olabiliriz' diye konuştu.
Yaylalı, İslam'ın evrensel değerlerini ise, "İslam kaynaklarının diğer evrensel düşünce sistemlerinden farklı olarak ilahi kaynaklı olması, geldiği günden buyana İslam kaynaklarındaki orjinalitenin bozulmamış olması, eşitlik ve adalet ilkelerinin Kur'an-i Kerim ve hadislerde esas olması, özü muhafaza şartıyla ehil olanlar tarafından değişime açık olması, kolaylık sağlayan bir din olması" şeklinde sıraladı.
Yaylalı, İslam'ı evrensel halde yaşatmak için, karşılaşılan problemlerin ehli olan, samimi, takvasına güvenilen birine sorulması gerektiğini, İslam'da her konuda yeteri kadar hüküm bulunduğunu da sözlerine ekledi.