Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üçer yıllık dönemler halinde uygulanan PISA sınavının 2018 etabında Erzurum’u Mecidiye Anadolu Lisesi temsil edecek. 15 yaş grubu öğrencileri kapsayan ve 16 Nisan’da gerçekleştirilecek olan geniş ölçekli sınava tam 42 öğrencinin katılacağı Mecidiye Anadolu Lisesi’nde tüm hazırlıklar tamamlandı. Okul Müdürü Harun Şanlı, “OECD ülkelerinin eğitim alanındaki başarı sıralaması işte bu sınavın sonuçlarına göre şekilleniyor.” dedi.
ON BİNLERCE OKUL ARASINDAN SEÇİLDİ
Erzurum’da nitelikli eğitim çıtasını sürekli yükselten Mecidiye Anadolu Lisesi, (OECD) üyesi ülkelerde 3 yılda bir yapılan PISA sınavı için kolları sıvadı. Türkiye’de on binlerce okul arasından sadece 189’unda gerçekleştirilecek olan PISA uygulamasında, Erzurum’u Mecidiye Anadolu Lisesi temsil edecek. Sınava Erzurum’dan girecek 42 öğrencinin bile PISA sistemi tarafından rastgele belirlendiği okulda heyecan hat safhaya ulaşırken, hazırlıklar da tamamlandı. Okul Müdürü Harun Şanlı, PISA uygulamasının sıradan bir sınav olmadığının altını çizerek, “Bu mesele aslında milli bir mesele” ifadesini kullandı.
ŞANLI, PISA SINAVINI ANLATTI
PISA sınavları hakkında açıklayıcı bilgiler aktaran Mecidiye Anadolu Lisesi Müdürü Harun Şanlı, sınavın aslında bir araştırma niteliği taşıdığını vurgulayarak, “PISA’da zorunlu eğitimin sonunda örgün eğitime devam eden 15 yaş grubundaki öğrencilerin; Matematik okuryazarlığı, Fen Bilimleri okuryazarlığı ve Okuma Becerileri konu alanlarının dışında, öğrencilerin motivasyonları, kendileri hakkındaki görüşleri, öğrenme biçimleri, okul ortamları ve aileleri ile ilgili veriler toplanmaktadır. PISA araştırmasında kullanılan “okuryazarlık” kavramı, öğrencinin bilgi ve potansiyelini geliştirip, topluma daha etkili bir şekilde katılmasını ve katkıda bulunmasını sağlamak için yazılı kaynakları bulma, kullanma, kabul etme ve değerlendirmesi olarak tanımlanmaktadır.” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN FOTOĞRAFINI ORTAYA KOYACAK
Türkiye’nin de aralarında bulunduğu OECD ülkelerinin eğitim alanındaki başarı düzeylerinin işte bu sınavın sonuçlarına göre şekillendiğini kaydeden Şanlı, “Bu sınavda sergilenecek performans, aslında Türkiye’nin eğitim fotoğrafını ortaya koyacak. Yani ülkemizin eğitim alanında hangi düzeyde bulunduğu, giderilmesi gereken eksikliklerin ve alınması gereken tedbirlerin neler olduğu bu sayede ortaya çıkmış olacak. Kısacası bu sınav Türkiye’de eğitim anlamında çok ciddi bir yol haritası niteliğinde olacak” şeklinde konuştu.
SINAV BU YIL 81 ÜLKEDE YAPILACAK
Dünya genelinde bu yıl tam 81 ülkede gerçekleştirilecek olan PISA sınavının bir yıl içerisinde tamamlanacağını ve sonuçlarının ise, uluslararası bir raporla 2019 yılının Aralık ayında açıklanacağını bildiren Mecidiye Anadolu Lisesi Müdürü Harun Şanlı, PISA’nın ülke için taşıdığı önemi de anlattı.
Şanlı, şunları kaydetti: “PISA, yarışma veya sınav değil, bir durum belirleme çalışmasıdır. Bireysel olarak öğrencilerimizin veya okullarımızın değil, eğitim sistemimizin durumunu ortaya koymaktadır. İlaveten ülkemizin uluslararası düzeyde kaliteli insan gücü olarak konumunu belirleyecek olan PISA, yeni politikalar ve eğitim-öğretim programlarımızın geliştirilebilmesi için bizlere bilgi de sağlayacak. Aynı zamanda PISA, eğitimdeki kalite düzeyinin yükseltilmesine yönelik standartlar da ortaya koyacağından, sonuçları açısından çok büyük bir önem taşıyor”
ERZURUM’DA SEFERBERLİK İLAN EDİLDİ
Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı’nın söz konusu sınav için adeta seferberlik ilan ettiğini belirten Okul Müdürü Şanlı, “Erzurum’da bu manada çok ciddi bir hazırlık çalışması oldu. İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzle birlikte okulumuzda bir teyakkuz hali var. Bakanlıktan yetkililer okulumuza geldi, hem bilgilendirme, hem de hazırlıkları gözden geçirme amacıyla bir dizi temaslarda bulunuldu. Sınavın yapılacağı salonumuz baştan aşağı dijital ve bilişim sistemlerle donatıldı. Bizim değil, tamamen PISA sınav sisteminin yaş grubunu dikkate alarak belirlediği öğrencilerimiz de sınav hazırlıklarını sürdürüyor. Bu manada Mecidiye Anadolu Lisesi olarak hem Erzurum’u, hem de ülkemizi temsil edecek olmanın ayrıcalığını ve mutluluğunu yaşıyoruz. İlaveten biz bu meseleye sadece bir eğitim uygulaması olarak bakmıyor, aynı zamanda milli bir mesele olarak da değerlendiriyoruz.” diye konuştu.