Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, geleneksel metotların yanı sıra uygulanan modern tarım teknikleri ile birlikte Anadolu coğrafyasındaki ürün kalitesinin giderek arttığını söyledi. Başkan Sekmen, “Erzurum’un geleceği tarım ve hayvancılığın gelişimine bağlıdır. Bu düşünceden hareketle 2 yılda bu sektörde adeta devrim niteliğinde proje ve yatırımları hayata geçirdik” dedi.
Başkan Sekmen, Erzurum ve bölgenin yüksek bir organik tarım potansiyeline sahip olduğunu ifade ederek, “Bölgemizin en önemli sorunlarından biri katma değeri yüksek ürünlerin pazara sunulması ve satışının sağlanamamasıdır. Katma değeri yüksek ürünler ise bölgemizin sahip olduğu bilgi birikimi ve deneyimin kullanılmasıyla meydana gelecektir. Bölgemizin en önemli rekabetçi avantajlarından bir tanesi organik tarım potansiyelidir. 30 Haziran 2010 tarihi itibariyle Avrupa Birliği ve Türkiye arasında müzakerelere açılan ‘Gıda Güvenliği’ faslının kapanmasıyla beraber, üreticilerin ürünlerini pazara sunmaları için AB (Avrupa Birliği) standartlarında ürün yetiştirip pazara sunmaları gerekmektedir. Aksi halde, dünya pazarına entegre olmuş organik tarım sektörü, gerekli standartlarda uygulama yapılmadığı için ağır ekonomik kayıplara uğrayabilecektir. Türkiye’de kontrol ve sertifika kuruluşu ile sözleşme yapan müteşebbislere TR organik ürün sertifikasının verilmesi, onları kâğıt üzerinde yetkilendirse de; bu üreticiler kendilerinden talep edilen sertifikalara (USTA, NOP,JAS,COR, vb.) denk sertifikalara haiz olmadıkları için ihracat yapamamaktadırlar.” diye konuştu.
ORGANİK TARIM VE EĞİTİM
Başkan Sekmen, kurum olarak paydaşı oldukları ‘Organik Et ve Süt Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi’ni Erzurum ve bölge için çok önemsediğini ifade ederek, şöyle devam etti: “Proje ile birlikte IFOAM’ın ( International Federation Of Organic Agricalture Movements) belirlediği organik tarım kriterleri örnek alınarak; bölgemize gelen eğiticiler ile önce eğitmenlerin eğitimleri verilmiştir. Bu eğitimlere Büyükşehir Belediyemizde görev yapan ziraat mühendislerimizin de katılımı sağlanmıştır. Eğitmenlerimiz yöre çiftçisine organik et ve süt üretimiyle ilgili eğitimler vermeye başladı. Büyükşehir Belediyemizin de proje iştirakçisi olması sebebiyle ilk etapta bu çalışmalar içerisinde projenin yaygınlaştırılmasını esas aldık. Tarım ve hayvancılığın gelişmesi için çiftçimize yeni imkânlar sağlayacak olan organik et ve süt üretiminin yaygınlaştırılması projesi ile birlikte yöre insanımız kendisine sunulan eğitim ve danışmanlık hizmetleriyle ülke standartlarının üzerinde ürün elde edecek. Organik et ve süt üretiminin yaygınlaştırılması, teşvik edilmesi ve farkındalık oluşturması için çalışmalarımız devam ediyor. Erzurum ve çevre illere organik ürünlerin satışı konusunda Büyükşehir Belediyesi olarak organik pazarın yapılmasına karar verdik. Kısa zamanda Erzurum merkezde organik ürünlerin satışının yapıldığı pazarı hayata geçireceğiz.” şeklinde konuştu.