Oğuz Selim Karahan (CİHAN)- Erzurum İl Genel Meclisi, Özel İdare Genel Sekreterliği'nin ihtiyaç halinde kırsal altyapı hizmetlerinde kullanılmak üzere İller Bankası'ndan 5 milyon lira borç almasını kabul etti.
//ALTINOK MECLİSE BİLGİ VERDİ
İl Genel Meclisi haziran ayı toplantısına katılan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami Altınok, İl Genel Meclisi'ni bazı konularda bilgilendirdi. Kırsal altyapı hizmetlerinin aksamaması amacıyla ihtiyaç halinde kullanılmak üzere İller Bankası'ndan 5 milyon lira borç alınması hakkında bilgi veren Altınok, paranın ihtiyaç haline kullanılacağı, geçtiğimiz yıl 3 milyon lira talep edildiğini ancak kullanılmadığını hatırlattı. Paranın Büyükşehir Belediyesi'ne verileceği yönünde söylentiler olduğunu kaydeden Altınok, bunun doğru olmadığını ve hukuken de mümkün olmadığını dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi'nin ihtiyaç duyması halinde kendi meclisi karar alarak İller Bankası'ndan borç alabileceğini ifade eden Altınok, 5 milyon liranın bazı alt yapı çalışmaları devam eden kırsalda yetersiz kalabilecek durumlarda kullanılacağını vurguladı.
//MACİT KÖYLERDEKİ ALT YAPI SORUNLARINA DEĞİNDİ
Meclis Üyesi Mustafa Macit ise, 29 köyün foseptik çukurunun hâlâ yapılmadığını belirterek, "Kaç yıldır söylüyoruz. Kredi alınmasına dahi onay verildi ancak foseptik çukurları yapılmadı. Bazı köyler bu yüzden birbirine giriyor." dedi.
//BORÇLANMA TALEBİ
Meclis Üyesi Yusuf Kılıç da, tüm ilçelerin kanalizasyon sorunun çözülmesi şartıyla fazla borç alınmasını önerdi. Bazı meclis üyeleri ise borçlanmaya karşı çıktı. Genel Sekreter Altınok da, köylülerin zamanında kendi imkânları ile karadüzen foseptik yaptıklarını, bu nedenle teknik olarak foseptik yapılamadığını söyledi. Altınok, foseptik sorunu olan yerleri ya çözeceklerini ya da yeniden yaptıracaklarını söyledi.
//KUM OCAKLARI SORUNU
Özel İdare Genel Sekreteri Selami Altnıok, encümene 3 yıl süreyle kum çakıl ocaklarını kiraya verme yetkisi verildiğini ancak mevzuata göre bunun en az 5 yıl olması gerektiğine de değindi. Altınok, "Altınçanak köylülerinin açtığı davayı mahkeme durdurdu. Kum çakıl ocakları için 3 yıl olan süreyi 5 yıla çıkarmamız gerekir. Mevzuat öyle. Diğer kamu kurum ve kuruşlarının hammade üretim izinleri, insani amaçlı su şişeleme, jeotermal doğal minareli sular ve su ürünleri tesislerinin de mevzuata göre kiraya verilmesi gerekir." dedi.
Selami Altınok'un talebi, İl Genel Meclisi'nde oy çokluğu ile kabul edildi.