ERZURUM gazetesi
Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı uyguladığı nefret ve düşmanlık politikasını Makedonya’ya karşı da uygulamaya devam ettiğini belirten Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, Yunanlılar’ın dünya kamuoyunu kendi politikalarına inandırmak için sanal ortamda büyük bir kampanya yürüttüklerini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Eğilmez, “Türk Milleti’nin desteğine ihtiyaç duyan Makedonlar için, ‘http://www.topix.com/forum/world/macedonia/TAAAAF’ sitesine girip ‘Is Macedonia Hellenic Yes or No’ başlığında ‘NO’ seçeneğini oylamak önemli bir destek olacaktır” diye konuştu.
DİPLOMASİNİN GÜCÜ
Yunanistan gibi devletler için diplomatik pazarlık ve ittifakların çok önemli olduğunu kaydeden ASİMED Başkanı Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, bu ülkelerin ulusal çıkarlarını diplomasi vasıtasıyla savunma ve korumanın ellerindeki en önemli güç olduğunu söyledi. Yunanistan’ın Batı sisteminde yer almasına karşın tam olarak modernleşmesini tamamlayamamış bir ülke olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, “Federal Yugoslavya Cumhuriyeti’nin dağılması sonucunda bağımsızlığını ilan eden Makedonya Cumhuriyeti’ne yönelik tepkisi, zihinlerde yer alan travmaların yeniden canlandırılması olarak değerlendirilebilir. 1830’lardan itibaren ülke içinde ulusal birliktelik oluşturmak için yapılan çalışmalar sonucunda Yunan ulusu ve etnik kimliğinin tarih içinde sürekliliğe sahip olduğu ve Makedonya medeniyetinin antik Helen uygarlığının bir parçası olduğu kabul edilmiştir. Böylelikle Makedonya olarak bilinen bu coğrafi bölge Yunanlılar için ayrı bir öneme sahip hale gelmiştir. Balkan Savaşları’nda da paylaşılamayan toprak olan Makedonya’nın büyük bir kısmı Yunanistan sınırları içerisine kalmış, fakat bölgenin genel olarak karışık etnik yapısı, bu topraklar üzerinde hak iddia eden ülkeler için hep bir ihtilaf konusu olmuştur. II. Dünya Savaşı sonrası Yunanistan’da yaşanan iç savaşta ülkede yaşayan Makedonlar, Yugoslavya vasıtasıyla Sovyet Rusya’nın desteğini alarak ayrılıkçı mücadeleye girmişlerdi. İç savaş sonrası Yunanistan’ın ülke sınırları içerisinde kalan Makedonlara karşı izlediği politikalar sonucu, bu toplumun büyük bir kısmı ya asimile olmuş ya da Yunanistan’dan ayrılmıştı. Daha sonraki yıllarda Yunanistan’ın sayıları tam olarak belli olmayan Makedonlar’ın varlığını reddetmesi ve böyle bir azınlığın varlığını kabul etmemesi bu nedenden kaynaklanmaktadır. “
YUNANLILARIN HAKSIZ İDDİALARI
Yunanistan’ın haksız iddialarına değinen Eğilmez şunları kaydetti, “ ‘Makedon’ diye ayrı bir ulusun varlığını kabul etmeyen Yunanlılara göre ‘Makedonya Cumhuriyeti’ isimli bir devletin kurulması, Yunan toprakları üzerinde hak iddia eden ve Yunan tarihini sahiplenmeye çalışan bir devletin ortaya çıkışı olarak algılanmıştır. Balkanlarda bu dönemde yeniden yeşeren milliyetçilik rüzgârına kapılan Yunanistan bu ülkenin böyle bir isimle anılmasını veya isminde ‘Makedon’ kelimesi geçen olan herhangi bir çözümü kabul etmemiş, tanınmaması için sert bir tutum izleyerek uluslararası kamuoyunun tepkisini çekmiştir” diye konuştu.
1990’ların ilk yarısında sertlik yanlısı çizgide olan Yunan dış politikasının Yunanlı yazar ve akademisyenlerin büyük bir çoğunluğu tarafından eleştirilmesinin bu dönemden itibaren başladığını anımsatan Yrd. Doç. Dr. Eğilmez, şöyle devam etti:
“Böylelikle yıllardır Türkiye’ye karşı izlenen katı ve güvenliğe dayalı dış politikanın Soğuk savaş sonrasında Balkan ülkelerine yönelik olarak da izlenmesi, Yunanistan’ın dengelerin yeniden ve sancılı şekilde belirlendiği bu süreçte sorunun çözümüne katkıda bulunmaktan çok, bunların bir tarafı olması ile sonuçlanmıştır. Başka bir deyişle Türkiye’ye karşı uyguladıkları nefret ve düşmanlık politikasını Makedonya’ya karşı da her fırsatta uygulamaya devam ediyorlar. Bu politikanın başka bir ayağı da, dünya kamuoyunu kendi politikaları güdümüne getirmek adına sanal dünya da devam etmektedir. Bunlardan sonuncusu internette yapılan bir anketle devam ediyor. Anket de sorulan soru ‘Makedonya; Yunan mı, değil mi?’ Plana göre Yunanlıları organize edip, ‘evet’ cevabını öne çıkarmak istiyorlar ve bunu da şimdilik başarmış görünüyorlar. Dolayısıyla dost ve kardeş Makedon toplumu, Türk Milletinin desteğine ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle milletimizden ‘http://www.topix.com/forum/world/macedonia/TAAAAF’ sitesine girip ‘Is Macedonia Hellenic Yes or No’ başlığında ‘NO’ seçeneğini oylamalarını istiyoruz. En fazla bir dakikamızı alacak bu faaliyetle Yunanistan’a, Makedon kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağımız mesajını vermiş olacağız.”