ERZURUM (İHA) - Can güvenliği bakımından çok önemli olan karayollarındaki levhaların her yıl yaklaşık yüzde 17’sine zarar verildiği, bunun da milyonlarca lira kayba yol açtığı bildirildi.
Kurşunlama ve çalınmalarla başa çıkamayan Karayolları Genel Müdürlüğü mecburi geri adım atarak, bir süredir kullandığı Avrupa standartlarındaki alüminyum ve saç levhaların yerine cam takviyeli polyesterli levha uygulamaya karar verdi. Karayolları Genel Müdürlüğü Bakım Dairesi Başkanlığı verilerine göre, otoyol, devlet ve il yolları üzerinde toplam bedeli yaklaşık 660 milyon lira olan 6 bin 577 kilometre oto korkuluk bulunuyor. Bunların yaklaşık yüzde 10'u her yıl hasarlar nedeniyle yenileniyor. Türkiye'deki mevcut yol ağı üzerinde geçen yılın birim fiyatlarıyla 126 milyon lira değerinde yaklaşık 872 bin 882 standart trafik işaret levhası ve 217 bin metrekare bilgi işaret levhası bulunuyor. Özellikle alüminyum malzemeden yapılan levhaların satılmak amacıyla çalınması, kırsal veya avcılık yapılan yerlerde kurşunlanması, üzerlerindeki reflektif tabakanın zevk için soyulması, sert bir cisimle tahrip edilmesi veya trafik kazaları nedeniyle hasar görmesi nedeniyle yenilenen levhalara her yıl milyonlarca lira harcandığı öğrenilirken, belirli yollarda bulunan oto korkulukların da yüzde 10'una hasar verildiği kaydedildi.
LEVHALAR HER YIL YENİLENİYOR
Çalınan veya üzerindeki bilgiler okunmayacak hale getirilen levhaların tespit edilip yenilenmesi arasında geçen sürede, trafik güvenliğinin önemli ölçüde tehlikeye düştüğü kaydedilirken, bu konuda güvenlik güçleri ile yapılan işbirliği sayesinde rakamların ancak bu seviyede olduğu bildirildi. Yaklaşık 10 yıl önce, Avrupa standartlarında olduğu için kullanılmaya başlanan alüminyum levhaların, hurda olarak satılması amacıyla çalınması üzerine bu karardan vazgeçildiği, daha soluk ve boya ile yapılan cam takviyeli polyester levha uygulamasına dönüş yapıldığı belirtildi.
Karayolları Genel Müdürlüğü verilerine göre yurt genelinde mevcut düşey trafik işaret levhalarının yüzde 15'i sert cisimle çizilme, çalınma, bükülme, kurşunlanma ve çarpılmadan dolayı zarar görürken, yüzde 15'i de çevre koşullarından etkileniyor. Bu nedenlerle trafik levhalarının yüzde 25-30'u her yıl yenileniyor.