LOKANTA AÇMAK İÇİN USTALIK BELGESİ ZORUNLU
Erzurum Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Zeki Pınar, kendi sektörleri içinde kayıtdışılıkla mücadelede kararlı olduklarını söyleyerek, ustalık Belgesi olmayanların artık işletme açamayacak olmasını, önemli bir gelişme olarak değerlendirdi.
Pınar ruhsatsız lokantaların bir hayli fazla olduğunu, fakat yeni çıkan yasa ile birlikte her önüne gelenin lokanta açamayacağını belirterek, ruhsat almak için ustalık belgesi şartı getirildiğini söyledi.
Ruhsatsız Lokanta sayısının artması yüzünden, ustalık belgesi olan ve vergisi ödeyen esnafın iş yapamaz hale geldiğini anlatan Pınar: “ Bizim kayıtdışı esnafla mücadelemiz yeterli değil. Büyükşehir ekipleri de üzerlerine düşeni yapmalı. Kayıtdışı esnafın varlığını sürdürmesi, kayıtlı esnafın cezalandırılması anlamına gelir” dedi.
Lokantacılığın özel bir eğitim ve terbiye gerektirdiğini, halkın sağlıklı gıda tüketimi çerçevesinde özel şartları da içerdiğini bildiren Pınar, şunları söyledi:” Gıda sektöründe rastgelelik olmaz. İnsan sağlığı ve çevre sağlığı bakımından gıdaların hazırlanması özel şartları ve hijyeni gerektirir. Kayıtdışı olarak lokanta açanların buna dikkat etmesi mümkün değil. “