ERZURUM gazetesi
Erzurum ovasında yakın zamana kadar varlığı devam eden ancak havalimanı kurulmasıyla birlikte açılan kanallar marifetiyle suyu kurutulan eski Erzurum sazlığına göçmen kuşlar içgüdüsel olarak gelmeye devam ediyor.
SEVİNDİ SERGİ AÇTI
Konuyla ilgili proje çalışması yürütün Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemal Sevindi ve ekibi eski Erzurum sazlığı bölgesinde ve şehir genelinde tespit ettikleri kuş türleriyle ilgili bir fotoğraf sergisi açtı.
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Galeri Salonu’nda açılan sergide Erzurum’da tespit edilen çok sayıda kuşla ilgili görsel malzeme yer aldı.
213 KUŞ TÜRÜ BELİRLENDİ
Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samih Diyarbakır, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrencilerin katılımıyla açılan sergiyle ilgili bilgi veren Sevindi, şunları söyledi:
“Erzurum Ovası’nda barınan kuşları belirlemeye yönelik çalışmalara 2005 yılında başladık. 1 Mart 2011 tarihi itibarıyla Erzurum ovasında toplam 213 kuş türü tespit ettik ve bu kuşların fotoğraflarını çektik. Çalışma kapsamında uluslararası teknik yöntemler ve etik kurallar çerçevesinde 371 günlük arazi gözlemi gerçekleştirdik. Yaklaşık 178 bin adet fotoğraf çekimi yaptık. 122 türe ait video kaydı da yapıldı. Ayrıca 2005-2011 yılları arasında resmi ve özel kurumlara yönelik ikisi yazım aşamasında olan toplam 8 adet kapsamlı alan etüt raporu hazırladık.”
YENİDEN KUŞ CENNETİNE SAHİP OLABİLİRİZ
Sevindi, Erzurum ovasındaki kuş barınma alanlarını ve turizm potansiyelini belirlemeye yönelik olarak 35 aylık kuş yoğunluk ve tür dağılımını gösterir sayısal haritalar çizildiğini de berterek, “Elde edilen tüm bilgiler Erzurum ovasının Türkiye’deki en önemli kuş barınma alanlarından biri olduğunu ve korunması halinde kısa sürede bir kuş cennetine dönüşeceğini ortaya koymaktadır,” diye konuştu.
Sergi hafta sonunda da gezilebilecek.