ERZURUM gazetesi
Kur'an İlimleri Eğitim Araştırma ve Sosyal Hizmetler Dernek Başkanı Hafız Abdulkadir Şehitoğlu, "Ezanı okuyanın sesi güzel, makamları da çok güzel olsa bile, ifadelerdeki harf ve seslendirme hataları ezanı katlediyor" dedi.
ERZURUM’DA EĞİTİM
Şehitoğlu Erzurum'da, Yakutiye İlçe Müftülüğü tarafından düzenlenen "Kur'an-ı Kerim ve Ezanı Güzel Okuma Kursu"nda imam ve müezzinlere Kur'an-ı Kerim ve ezanı güzel okuma konusunda eğitim veriyor. Yakutiye İlçe Müftülüğü tarafından Ahmediye Medresesi Kur'an Kursu'nda gerçekleştirilen eğitime, kentteki camilerde görevli 2'si imam, 13'ü müezzin toplam 15 kursiyer katılıyor.
EZANı7 MANASI, MAHİYETİ VE ÜSLUBU
Uluslararası organizasyonlarda yarışmacı adayı ve jüri üyeliği alanlarında Kur'an-ı Kerim ve Ezanı Güzel Okuma yarışmalarına katılarak çeşitli dereceler elde eden Ankara Hacı Bayram Veli Cami emekli imamı Şehitoğlu'nca verilen kurs, Kur'an-ı Kerim harflerinin talimi, tecvit, musiki ve ezanı güzel okuma derslerinden oluşuyor. Şehitoğlu, yaptığı açıklamada, ezanı güzel okumanın duyma açısından da görselliği olan bir konu olduğunu söyledi.
EZAN OKUMA KURALLARI
Ezanın Allah'ın davetini içerdiğini ve okuyan kişinin kural ve kaidelere dikkat etmesi gerektiğini belirten Şehitoğlu, "Ezanı okuyanın sesi güzel, makamları da çok güzel olsa bile ifadelerdeki harf ve seslendirme hataları ezanı katlediyor. Aslını, ruhunu katletmiş oluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, ezanın güzel okunması için son beş yıldan beri çok büyük hizmetler yapmaya gayret ediyor" diye konuştu.
EZANIN DİN DEĞİŞTİRMEDEKİ ETKİSİ-
Ezanın İslam dininde çok önemli bir yer edindiğini, güzel okunması halinde din değiştirmede bile önemli bir etken olduğunu ifade eden Şehitoğlu, şunları kaydetti:
"Ezan bir musiki, bir şarkı güftesi gibi bir şey değildir. Ezan, inananı zaten camiye 'Hadi namaza' diye çağırırken, inanmayana da hitap ederek, kulaklarına, kalbine, gönlüne o sadayı yayıyor. O sadadan dolayı Rabbimizin de hidayet zamanı gelmiş ise o insan ne yapıyor; Geliyor dinini değiştirebiliyor, camiye yöneliyor, 'Ben Müslüman olmak istiyorum' diyor. İşte ezanın özelliğinde bunlar da yatıyor."
DİN GÖREVLİLERİNE TAVSİYE
Şehitoğlu, camilerde ezan okuyan din görevlilerine yönelik bir dizi tavsiyede bulunarak, şöyle devam etti: "Bütün insanların sesi güzeldir. Allah insan da kötü ses yaratmamıştır. Biz sesimizi güzel bir şekilde yansıtabilmemiz için eğitime ihtiyacımız var. Bir insan çok kabiliyetlidir, duyduğunu hemen alabilir. Ama bu duyduğunu almak ta yetmez. Alt yapıda talim ve tecvit dediğimiz bir şeyi güzel yapma anlamındaki ilmi esaslara ve kayidelere göre kurs alması lazım. Musiki, ses ve tecvit ilmi birleştiğinde, gönül de bunu hakikaten okuyorsa, görev anlayışı için değil de, Allah rızası için samimice bu hizmeti ortaya koyabiliyorsa Rabbimizin melekleri o ezanı okuyan kişiyi güzelleştirir."
"EZAN, ALLAH RIZASI İÇİN OKUNMALI!"-
Şehitoğlu, ezanın okunduğunda manevi bir iklimin oluştuğunu dile getirerek, "Ezan manevi bir iklim, manevi bir hava estirmek gibidir. Ezan mucizevi kelamlardan oluşur. Ben arkadaşlarımızdan istirham ediyorum. Önce Allah rızası... İçinde Allah rızası olursa zaten aşk doğar, gönül ıslanır, o ıslantı göze ve hançereye (boğaz ve ses tellerinin bulunduğu bölge) ulaşır. Hançereye ve göze ulaşan o ıslaklık, alt yapıdaki o ilmi esasları da almışsa ezan bütünleşir ve o sesten insanlara çok güzel şeyler akar. Böylelikle camiyi hiç bilmeyen, hatta başka dinlere mensup olan ya da hiç dini tanımayan bir insan bile o sadadan etkilenir ve Rabbimiz o ezanı okuyanı cennetine koyar."