Erzurum Merkez Yakutiye İlçe Belediye Başkanı Ali Korkut, TANAP tarafından proje geçiş güzergahındaki köylere vereceği proje bazlı hibe için köylülere proje yaptırıyor. Ali Korkut, “Bağlı mahalle/köylerimiz için büyük fırsat. Bunu kaçırmasınlar diye proje firmasıyla anlaşıp proje yapıyoruz. Kolektif üretim ve birlikte kazanmak Erzurum için önemli bir başlangıç olacak. Köylerimizin kooperatifleşmesi, üretim çeşitliliği ve kalkınması için ne gerekiyorsa el birliği içerisinde yapacağız" dedi.
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı TANAP'ın desteklediği hibe projesinden ilçeye bağlı 36 köyün en doğru biçimde yararlanabilmeleri için seferberlik başlattı. Mahalle/köy muhtarlarını belediye meclis salonunda toplayan Başkan Korkut, toplantıya davet etiği uzmanlarca yapılan bilgilendirme ve köylerin taleplerini bir noktada buluşturdu. Korkut, hibe programının bölgenin kalkınmasında önemli rol oynayacak içeriğe sahip olduğunu belirtti. Proje kapsamında; Agro-Turizm; doğal zirai üretimle konaklamayı birleştiren projeler, okullar, kütüphaneler, spor alanları, ve ortak sosyal alanlara ekipman destekleri, kırsal alanda sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılmasının ve yaygınlaştırılmasının desteklenmesi, mesleki eğitim merkezlerinin kapasitesinin artırılması, sosyal sermaye yatırımlarının desteklenmesi, tarımda çeşitliliğin, katma değerin ve verimliliğin artırılması, yerel ve geleneksel ürünlerin üretiminin desteklenmesi, doğal kaynakların su ve toprağın sürdürülebilir yönetimi, yenilebilir enerji kaynaklarının verimli kullanımı ve geliştirilmesi, çevresel altyapının yönetimi ve çevre bilincinin artırılması alanlarında projeler desteklenecek.
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, muhtarları çağırdığı toplantıya, proje alanında uzmanları da davet ederek muhtarların bilgilenmesini sağladı. Yakutiye Kaymakamlığı Proje Ofisi görevlisi Erbil Fidan, Yakutiye Tarım İlçe Müdürlüğünden Zekeriya Demir, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Murat Maksut Çalbay projenin ilgili noktalarında bilgilendirme yaptılar.
“Ortak üretim, ortak gelecek için ilk adım”
Ali Korkut, Doğu'da ve özelinde Erzurum'da üretim alanında kooperatifleşmenin yaşanmadığını hatırlatarak "TANAP bölgemizde bilhassa hattın geçtiği yerlerdeki köylere pozitif ayrımcılık yapmak kaydıyla, destekleme yapıyor. Yüzde 95 hibe söz konusu. Köylerimizin bunu en iyi şekilde değerlendirebilmeleri için bizde elimizi taşın altına koyuyoruz. Köylerin, muhtarlarımızın proje hazırlama şansları fazla değil. Projeleri biz hazırlayacağız, siz ilgili yatırım alanını seçeceksiniz. Ön hazırlıklarını beraber yapmak suretiyle köylerimize destek olacağız. Bu güzel bir kaynak. Köy muhtarlarımıza düşen yalnızca gayret ve köy sakinlerini bilgilendirmek. Doğru alanlarda, tam kapasiteli projeleri hazırlayacağız ve TANAP’a müracaatta bulunacağız ve projeler eksiksiz hazırlanacağı için kabul görecektir. 20 Nisana kadar projeleri tamamlanmış olacağız, hızlı giden yol alır, sizde bizde elimizi çabuk tutacağız" dedi.
Ali Korkut, bireysel başvurularında kabul edileceğini belirterek, “Biz köylerimiz için proje hazırlatacağız, yani ortak gelişimi desteklemek, köylerimizde ortak girişim, kooperatif ruhunu canlandırmayı hedefliyoruz. Erzurum'un köylerinde çağa uygun gelişim şart, geri kalmışlığın yenilebilmesinin yolu da buradan geçiyor. Şimdi herkes otantik ortam arıyor, organik kahvaltı arıyor, iyi vakit geçirecek yer arıyor. Şimdi bir köyümüzün bu bağlamda bir at çiftliği, otantik köy kahvaltı mekanı oluşturduğunu düşünelim. Şehirden insanlarımız buraya gidecek, kahvaltısını yapacak, çocukları, kendileri ata binebilecekler. Bunlar köy halkının kazancı, ürettiğinin değerlenmesi anlamına gelecektir. Bunu mutlaka başarmak durumundayız" ifadelerini kullandı.
Proje uzmanı Erbil Fidan, bilgi vererek “Programın genel hedefi TANAP Projesinin inşaat aşamasında yerel halkın yaşam kalitesini iyileştirerek bölgede sürdürülebilir kalkınmayı desteklemektedir. Yatırım programları, TANAP Projesinden etkilenebilecek insanların ve boru hattı boyunca yer alan çevresel kaynakların üzerinde oluşabilecek olumsuz etkilerin olabildiğince hafifletilmesi ve yaratılan faydanın arttırılabilmesi için gerekli olan tüm çabayı sarf edecektir” şeklinde konuştu.
İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri proje kapsamında kendilerinin bilgi olarak destek sağlayacaklarını belirttiler. Destek tutarı 200 bin liradan başlayarak 1.5 milyon liraya kadar çıkabiliyor. Hibe oranı yüzde 95.