AHMET TOPAL (İHA) - Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, yaklaşan Ramazan ayı öncesi komşuluğun önemine dikkat çekti. "Komşuluk ilişkisini yeniden ayağa kaldırmak istiyoruz" diyen Görmez, ayrıca Ramazan ayında zor günler geçiren Afrika'ya da destek kampanyası başlatacaklarını açıkladı.
RAMAZAN VE KOMŞULUK
Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan ayı öncesi komşuluk ilişkilerine dikkat çekmek için Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda "Ramazan ve Komşuluk" konulu bir basın toplantısı düzenledi. Hacı Bayram Camii imamı Ahmet Karalı'nın Kur'an tilavetiyle başlayan basın toplantısına birçok imam ve vaiz de katıldı. Kur'an tilavetinin ardından konuşma yapmak üzere kürsüye gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, her yıl Ramazan ayında toplumsal ve evrensel sorunlardan birini çözmeyi hedefleyen bir temayı yoğunluklu olarak ele aldıklarını belirtti. Bu yıl da "komşuluk" ilişkilerini canlandırmak için harekete geçtiklerini ifade eden Prof. Dr. Görmez, Hz. Peygamber'in komşuluk üzerine olan hadislerinden bahsetti. Kutlu Doğum Haftası'nda "merhamet" temasını ele aldıklarını, bunun da halk nezdinde yoğun bir ilgi gördüğünü kaydeden Görmez, kendilerine gelen yoğun istek ve talepler doğrultusunda merhamet temasını işlemeye devam ederken, bu kavramın önemli bir alt başlığı olan "komşuluk" temasını ele almayı ve toplumda bir farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.
UYGULAMALI SEFERBERLİK
Ramazan ayında öncelikle din görevlilerinin komşuluk ilişkilerini gözden geçirmesi konusunda uyarıda bulunan Görmez, bu konuda pratik, fiili ve uygulamalı bir seferberlik başlatmak istediklerini ifade etti. "Ramazan'da diyeceğiz ki, lütfen herkes sahurdaki çorbasını komşusuyla paylaşsın" diyen Başkan Görmez, ayrıca kendisini dinleyen din görevlilerine uyarıda bulunarak, reklam vesilesi haline getirilen iftarlardan uzak durmalarını söyledi. Görmez şunları kaydetti:
"Özellikle bir hususun altını çizmek istiyorum. Eşimizle, dostumuzla, akraba ve komşularımızla aynı sofrayı paylaştığımız bu kutlu Ramazan ayında dünyanın gerçeklerini unutmadan, iftarlarımızı bir gösteriş ve reklam vesilesi haline getirmeden, orucun ruhuna uygun bir tevazu ve huzur içinde bir araya gelmeliyiz. Sadece zenginlerin davet edilip fakirlerin unutulduğu, bu yüzden de Hz. Peygamber tarafından 'en kötü yemek' diye nitelendirilen sofralar kurmaktan ısrarla kaçınmalıyız. Elbette fakiri, yoksulu doyurmak için düzenlenecek bütün iftar sofralarına evet. Kardeşlikleri pekiştirmek için, komşulukları canlandırmak için, akrabalık ilişkilerini ayağa kaldırmak için yapılacak, dostlukları, arkadaşlıkları canlandırmak için verilecek bütün iftar davetlerine evet. Ama sadece reklam ve gösteriş için, sadece tanıtım amaçlı iftar sofralarına 'hayır' diyorum. Özellikle şatafatlı davetlerle israfın gölgesi altında bir araya gelmemeli, gözümüzü değil, gönlümüzü doyuran iftar sofralarında mutlaka buluşmalıyız. Ve ben özellikle din görevlisi kardeşlerime çağrıda bulunuyorum. Lütfen öncelikle siz birbirlerinizi iftar sofralarınıza davet ediniz. Beni davet edin, ben de geleyim."
KOMŞULARIMIZDAN HABERDAR MIYIZ?
Diyanet İşleri Başkanı Görmez konuşmasının devamında önemli gördüğü bir hususun altını çizdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın her yıl bir temayı işlediğini ve toplumda bir farkındalık bilinci oluşturmaya çalıştıklarını belirten Diyanet İşleri Başkanı Görmez, halk nezdinde rağbet görmüş olan ‘Merhamet Eğitimi’ temasının önemli bir alt başlığı olan ‘Komşuluk’ konusunun yaklaşan Ramazan Ayı için özenle seçilmiş bir konu olduğunu sözlerine ekledi.Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şöyle devam etti;
“Aynı çatı altında güne başlayıp, aynı duvara yaslanarak günü sonlandırdığımız komşularımız, hayat telaşı içinde unutulmayacak kadar değerlidir. Komşusunu korumak ve kollamak; onun özel hayatına saygı gösterip sırlarını ifşa etmemek; izzet ve ikramda, alım ve satımda komşusuna öncelik tanımak; zor zamanlarında destek, güzel günlerinde ortak olarak onun hayatını kolaylaştırmak; en önemlisi de komşusunun canına, malına ve ırzına zarar vermemek Müslüman olmanın gereğidir”
Başkan Görmez şöyle konuştu; “Yanı başımızda süren hayatlardan habersiz oluşumuz ve komşularımızla samimi ilişkiler geliştirme konusunda duyarlılığımızın azalması, her geçen gün yalnızlığımızı artırmakta, bencilliğimizi körüklemektedir. Komşuluğu yadırgayan, komşularıyla yabancılaşan modern çağın insanı, iyi günün mutluluğunu da kötü günün acısını da tek başına yaşar hale gelmiştir. Bunun anlamı paylaşmanın tadını unutmak, bir tebessümü, bir merhabayı bile esirgemekle başlayan trajedinin kurbanı olmaktır”.
DİKEY KOMŞULUK
Çağımızda, hızlı kentleşme, göç, nüfus yoğunluğunun artması gibi unsurlarla, ölçüsüz maddileşme eğilimleri, dünyevileşme, bireysellik, bencillik, nemelazımcılık gibi olumsuzlukların gündelik hayatın hemen her alanında olduğu gibi komşuluk ilişkilerinde de derin sarsıntılara yol açtığını ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, günümüzde teknolojik imkanların mesafeleri ortadan kaldırdığı için uzak komşularımızın bize yakın olduğu ve yatay komşuluğun dikey komşuluğa dönüştüğünü ve bu yüzden komşuluk kavramının değiştiğini belirtti.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, buna ek olarak değişen komşuluk kavramının bizlere yeni bir sorumluluk yüklediğini söylerken, modern zamanların yeni bir komşuluk konseptine ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Çağa, modern metropollere yeni bir komşuluk aşısının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Bu Ramazan’da bizleri bir ‘Komşuluk seferberliği’ bekliyor” dedi.
"HER EVDEN BİR FİTRE BİR İFTAR AFRİKA'YA"
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, ikinci kampanyalarını ise "Her Evden Bir Fitre Bir İftar Afrika'ya" diyerek duyurdu. Dünyanın en fakir kıtası olan Afrika'da 40 milyon insanın kronik açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Görmez, bu yıl Doğu Afrika ülkelerinin son 60 yılın en büyük kuraklığını yaşadığını söyledi. "Dünyanın hangi köşesinde olursa olsun insana yardım eli uzatmak, çok uzaklarda da olsalar birileri açken tok yatmamak, insanlığın birlik ve dirliği için elimizdeki nimetleri paylaşmak ve mesafeleri hiçe sayarak gönül köprüleri kurmak için bir kampanya başlatmış bulunuyoruz" diyen Görmez, Ramazan ayında başlattıkları kampanya ile vatandaşların fitrelerinden en az bir tanesini bir kişilik iftarın masrafını göndermek suretiyle Afrika'da açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan insanlara ikram etmiş olacaklarını dile getirdi.
KAMPANYA’YA NASIL KATILACAKSINIZ?
Görmez konuşmasını şöyle sürdürdü:
"1 Ağustos'tan itibaren başlayacak olan uygulama ile bütün operatörlerden "AFRIKA" yazıp 5601'e gönderilecek olan SMS'ler 5 TL karşılığında olacak, 3 SMS gönderildiğinde bir fitre iftar parası verilmiş olacaktır. Ümit ediyoruz ki, fitrelerimiz ve iftarlarımız hayata tutunmaya çalışan canlara ab-ı hayat olacaktır. İnanıyorum ki, tüm bu çabalarımız hem örselenen komşuluk ilişkilerimizin tamir edilmesinde ve yeniden canlandırılmasında hem de Afrika'da açlık ve ölüm tehlikesi ile boğuşan yüz binlerce kardeşimize çok hayırlı kapılar açarak bir farkındalık oluşturacaktır. Bu vesile ile Ramazan ayı ve oruç ibadetinin bize kazandırmak istediği yüksek değerler bir nebze de olsa hayata geçmiş olacaktır. Bu adımları atarken başta medya kuruluşları olmak üzere bize destek verecek tüm halkımıza, kamu kuruluşlarına ve sivil toplum örgütlerine şimdiden teşekkür etmeyi bir borç biliyor, Ramazan ayının ülkemize, milletimize, İslam alemine ve bütün insanlığa barış, huzur, kardeşlik, yüksek değerler ve derin bir dindarlık kazandırmasını Yüce Allah'tan niyaz ediyorum."
Prof. Dr. Görmez, bir gazetecinin toplanan yardımların ne zaman Afrika'ya gönderileceğini sorması üzerine, hem Kızılay'dan hem de Türkiye Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan oluşan bir ekibin Ramazan'ın başından itibaren Afrika'da bulunacağını ve yardımlar başladığı andan itibaren yardımları bir gün dahi herhangi bir hesapta bekletmeden çocukların asli ihtiyaçlarını alarak Türk Hava Yolları'nın yardımıyla yerine ulaştırmaya çalışacaklarını söyledi.