ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
26 Kasım 2008 Çarşamba - 11:43

Koca Karı İlaçları Tıbba Kazandırılacak

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Tıbbi Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Ali Arslan, halk arasında koca karı ilaçları olarak kullanan bazı bitkilerin bilim dünyasına kazandırılacaklarını söyledi.

Koca Karı İlaçları Tıbba Kazandırılacak

Halk arasında koca karı ilacı olarak bilinen, kulaktan dolma bilgilerle bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan endemik bitkilerin bilim dünyasına kazandırılması için Atatürk Üniversitesi Tıbbı ve Aromatik Bitki ve Araştırma Merkezi kuruldu.

ERZURUM’UN ŞİFALI BİTKİLERİ MERCEK ALTINDA

1999 yılında alt yapısı hazırlandıktan sonra yeni faaliyete başlayan Tıbbi ve Aromatik Bitki ve Araştırma Merkez Müdürü Arslan, Atatürk üniversitesi bünyesinde merkezi laboratuar kurularak, sadece Erzurum ve çevresinde yetiştirilen, tıbbi özelliğe sahip, halk arasında tedavi amaçlı kullanılan bitkiler üzerinde araştırma yaparak, yeni ilaçlar üreteceklerini söyledi.

ALTERNATİF TIP

Halk arasında yaygın olarak tedavide kullanılan bitkileri bilimsel olarak kanıtlayacaklarını açıklayan Arslan, “Bitkilerin birbirine çok yakın olması yanlış kullanımlara, hatta hastalıklara neden oluyor. Özellikle aktarlarda satılan çok sayıda bitki var. Halkımız başkalarından duyduğu bilgiler doğrultusunda aktarlardan aldığı bitkileri tedavi amaçlı kullanıyor. Hangi bitki neye iyi geliyor bu bilimsel olarak kanıtlanmamış. Bizim hedefimiz bu bitkileri önce laboratuar ortamında incelemek. Canlılar üzerinde deneyerek, bunun faydalı olduğunu kanıtlamak” dedi.

“BİTKİLERİN YANLIŞ KULLANIMLARI DÜZELTİLMELİ”

Halk arasında özellikle kulaktan dolma bilgilerle bazı hastalıkların doğal bitkilerle tedavi edilmeye çalışıldığını kaydeden Arslan, “Bitkilerin yanlış kullanımları düzeltilmeli. Bazı bitkiler hastalıklara çok iyi gelirken, ortada olmayan yeni bir hastalığın da başlamasına neden olabilir. Çünkü, bir bitkinin kaç çeşidi var. Örneğin bir ısırgan otunun 6 çeşidi var. Halkımız ısırgan otu saçlara iyi geliyor bunu biliyor ve aldığı ısırgan otunu hiç düşünmeden saçlarında kullanıyor. Vatandaşımız hangi ısırgan otunun iyi geldiğini bilmiyor, sadece ısırgan otunun iyi geldiğini biliyor. Bizde .bunları önlemek için önemli araştırmalar yaparak bu bitkileri bilim dünyasına katacağız” şeklinde açıklama yaptı.

Asıl amaçlarının yanlış kullanımlar önlemek ve halkı bilinçlendirmek olduğunu belirten Arslan, şunları söyledi:

“Bizim öncelikli amaçlarımızdan birisi halk ile üniversite arasındaki bağlantıyı kurmak, halkı yanlış kullanımlar hakkında bilinçlendirmek, tedavi amaçlı kullanılan bitkileri bilim dünyasına katmaktır”

Bilim alanında önemli çalışmalar yapılamadığını ve aynısının tekrar edildiğini açıklayan Arslan, “Bilim alanında fazla bir çalışma yeni bir gelişme kaydedilmemiş. İlk yapılan çalışmanın aynısından yola çıkarak kitaplar yazılmış ve aynısının devamı olmuş. Hatta bazı kitaplarda çelişkili bilgiler var. Bir kitapta yer alan bilgiler başka kitapta olmayabiliyor, ya da farklı şekilde yer alıyor, çelişkiler söz konusu” dedi.

“BİTKİLERİ İLAÇ DÜNYASINA KAZANDIRACAĞIZ”

Arslan, Erzurum bölgesinde yetiştirilen, tıbbi amaçlı kullanılan, koruyucu etkisi olan bitkilerin florasını belirleyerek; bu bitkileri laboratuar ortamında analiz edip farklı etkilerini araştırarak bunu ilaç sanayisine kazandırabilmek için gerekli yerlere ulaşacaklarını ifade etti. Türkiye’nin ilaç bakımından dışa bağımlı olduğunu söyleyen Arslan, “Türkiye sürekli dışardan ilaç alıyor. Bir tane milli ilacımız yok.Halbuki ilaç aldığımız ülkeler ilacın hammaddesini bizden alıyor ve ilaç yaptıktan sonra çok yüklü paralarla bize geri satıyor. Bunu önlemek ve ilaç sanayisini geliştirebilmek için biz de araştırma yaparak ilaç üretebiliriz. Hammadde bakımından oldukça zengin bir ülkede yaşıyoruz ve ilaçlar üretip, dış ülkelere satış yaparak ekonomimizi destekleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Donanımlı, bilgili insan, yeterli sermaye olduktan sonra yeni ilaçlar üretilebilir diye konuşan Arslan, şunları ifade etti: “Bizim eksiğimiz bilgili insan, sermaye ve çalışma yapılacak donanımlı bir laboratuar. Bunlar olduğu zaman kendi ilacımızı kendimiz üretebilir hatta ihracat yapabiliriz. Hem bilim alanında ilerlemiş hem de ekonomik yönden gelişmiş oluruz”

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öğrenciler Sağlık Taramasından Geçirilecek
Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan “Okul Sağlığı ...
“Aile Hekimliği” Uygulaması başladı
Erzurum, “Aile Hekimliği” uygulamasıyla sonunda tanıştı. Uygulama kapsamında ...
Havaambulansı Yine Can Kurtardı
Artvin’in Arhavi İlçesi’nde üzerine sıcak su dökülen 8 yaşındaki Muhammet ...
 
Bakan Akdağ’dan Diş Atılımı
Sağlık Bakanlığınca hazırlanan yeni bir projeyle Diş tedavilerinde özel ...
MMO’dan Soba Zehirlenmelerine karşı Uyarı
Makine Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilcisi Doç. Dr. Mehmet Gavgalı, ...
Erzurum’da Sülüklü Tedavi Geleneği Sürüyor
İnsanlar tarafından yüzyıllardan beridir tedavi amaçlı olarak kullanılan ...
 
Sigaraya Eğilimin Derecesi Anne-Babaya Bağlı
Yapılan bir araştırmada, ebeveynleri erken yaşta sigara tiryakisi olan ...
Su Yerine Çamur Akıyor
Palandöken ilçesinin önemli bir bölümünde içme sularının bulanık aktığı bildirildi.
Uçak Bilet Satışlarında Patlama Yaşandı
Erzurum bağlantılı iç ve dış hatlarda, Kurban Bayramı’nda uçuş rekoru ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
Teknolojide yoksanız bilin ki yok olacaksınız!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yalan Haber Terörüne Son Verilmeli!
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Teknoloji Çöplüğüne Dönüşen Evlerimiz: Milli Servetimizi İsraf Ediyoruz!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Gelin şu “Stresten” kurtululalım
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurumspor: Dağların Takımı, Vadiye Düşmesin!
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva