ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
5 Mayıs 2016 Perşembe - 15:17

Kitap Fuarı’nda “Şehir ve Şuur” gündemi

ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş’ın, Erzurum Kitap Fuarı’nda “Şehir ve Şuur” konulu söyleşisi gerçekleşti.

Kitap Fuarı’nda “Şehir ve Şuur” gündemi

ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş’ın, Erzurum Kitap Fuarı’nda “Şehir ve Şuur” konulu söyleşisi gerçekleşti. Son olarak, kısa süre önce piyasaya çıkan ve Erzurum üzerine yazılmış ilk düşünce ve eleştiri “Kendi Kentimi Yazdım”ı kaleme alan Ertaş, söyleşisinde Erzurum’daki göç olgusunun ile Erzurum’un genel gelişmişlik düzeyinde iller sıralamasında çok gerilerde olmasının insan kaynağı ve şehir sosyolojisi açısından nedenleri üzerinde durdu.

GÖÇ OLGUSU ERZURUM’UN TARİHİ SIKINTISI

Erzurum’un Rus tehdidini ciddi hissettiği ve ilk işgali yaşadığı 1800’lerin başından itibaren ciddi göçler verdiğinin unutulmaması gerektiğini ifade eden ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş, Erzurum için göçü olgusunu son yıllarda ortaya çıkmış bir sıkıntı olarak görmenin yanlış olduğunu belirtti. Murat Ertaş’ın konuşmasında öne çıkan cümleler şöyle:

“19. yüzyılın başından beri birçok işgal ve savaşlar gören Erzurum, zaman zaman tersi bir durum olsa da genellikle göç veren şehir durumunda olduğunu unutmamak gerekir. Erzurum’un gerek Osmanlının, gerekse Türkiye Cumhuriyeti’nin sınıra yakın en önemli şehirlerinden olması, yakın zamana kadar NATO’nun doğudaki en önemli askeri üssünün Erzurum’da bulunması Erzurum’un sosyal, kültürel ve ekonomik hayatını doğrudan etkilemiştir, etkilemeye devam etmektedir. Savaş tehdidi olan yerde para durmaz, bilim durmaz, farklılıklar azalır. Savaşın sık sık kendisini hissettirdiği şehirde en çok da vatan, bayrak ve millet hassasiyeti üst düzeyde olur. Ekonomisi, eğitimi, kalkınması çok gerilerde olan şehrin “derin vatan sevgisi” siyasiler ve bürokratlar tarafından sıkça istismar edilmiş, şehir bir “kahramanlık romantizmi”ne mahkûm edilmiş, bu “romantizm” yüzünden kendi kendisiyle biteviye övünen şehir, senelerdir neden geri kaldığı, her alanda hızla irtifa kaybettiği üzerine ciddi kafa yormamış ve özeleştiri yapamamıştır.

Cumhuriyet döneminde ülkenin ilk üniversitelerinden birinin, Atatürk Üniversitesi’nin Erzurum’a açılmış olması, şehirde güçlü ordu birliklerinin kurulması, Karadeniz’den aldığı göçler Erzurum’u sosyokültürel ve ekonomik açıdan insan kaynağı ve çeşitliliği açısından zenginleştirmiş olsa da bu kısa sürmüştür. Her şehre üniversitenin açılması, ordunun şehirde küçülmesi ve gelişen ticaret ve ulaşım imkânlarını değerlendiren insanların göç etmesiyle Erzurum kendi içinden beslenmeye başlamıştır. İçe kapanma refleksi yeniden nüksetmiştir.

Son iki yüz senedir göçü ve muhacirliği yaşayan şehirde insan kaynağının sürekli değişmesi büyük tarihi resimde oturmuş bir hayat, kadim bir kültürün oluşmasına da fırsat vermemektedir. Savaş tehdidinden uzak Orta Anadolu illeri bu bakımdan daha şanslı. Asırlardır aynı ailelerin yaşadığı şehirlerde mensubiyet duygusu daha fazla gelişmektedir. İnsan kaynağının sık sık değişmesi hayat karşısında Erzurum’u her seferinde yeni arayışlara itmektedir. Bu durum, kadim şehrin ergenliği yaşaması demek.

ERZURUM İHTİYAR ŞEHİR

Ahmet Hamdi Tanpınar, Atatürk Üniversitesi için Erzurum’a gelecek olan Mehmet Kaplan’a yazdığı bir mektupta Erzurum için “ihtiyar şehir” demektedir. İhtiyarlık psikolojisi şehri teslim almış diyebiliriz. Sadece kendisini beğenme, sinirlilik, hep maziden bahsetme, dışa kapalı içe kapanık haller, üretememe, enerji eksikliği, sıkça sızlanma, şikâyet ederek dikkat çekme psikolojisi, yalnızlık duygusu… Evet, tüm bunlar ihtiyarlık psikolojisi… Bu kötü bir durum. Sosyal norm ve gelenek dediğimiz birçok anlayış şehrin kalkınması önünde ciddi engel. Tükenmişlik sendromu yaşatmamak lâzım bu şehre… Yeni şeyler söylemek lâzım. Şehrin ergen ve ihtiyarlık psikolojisi arasında baskıda kaldığını söyleyebiliriz. İhtiyar şehir başkadır, kadim şehir başka… Kadim şehir eğitim, kültür, ticaret ve farklılıklar noktasında sürekli kendini yenileyen ve enerjisini asırlardır ve halen sürdüren şehir demek. İhtiyar şehirlerde sadece -iyi kötü demeden, sorgulamadan- eskilerden, maziden, nostaljiden bahsetmek para ediyor, maalesef. Ve bunu çok iyi kullananlar var.

Şehrin yetkin, yetişkin insanlara ihtiyacı var. Bunun yolu da kendisine dayatılan anlayışları sorgulayan, diğer şehirleri, bulunduğumuz coğrafyayı ve dünyayı tanıyan gençlerin önünü açmak olacaktır. Yokluk adam yokluğudur. Şehrin yeni idrak katmanlarına ihtiyacı var. İnovasyona tabi tutmak lazım şehrimizi. Bu noktada üniversitelerimizin, akademilerimizin Erzurum üzerine ciddi sosyolojik araştırmalar yapmaları, meseleleri yıllardır oturmuş algıların ötesinde yeniden tespit edip adlandırmaları gerekir.”

 
Emniyetten dolandırıcı operasyonu
 
‘Şimdi Yaraları Sarma Zamanı’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gökler’den restorasyon değerlendirmesi
YAVUZ TOPAL-Sanat Tarihi Bölümü Araştırma Görevlisi Muhammet Burak Gökler ...
ER-VAK Erzurum'u temsil edecek
Ulusal Gençlik Parlamentosu’na üye olan Er-Vak Gençlik ulusal alanda da ...
Ulu Cami’de Mescid-i Aksa gündemi
Dünyada, aslına uygun yapılmış ilk Mescid-i Aksa maketi Erzurum'un simgesi ...
 
GSF’den "Bir Yaz Gecesi Rüyası"
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi(GSF) Sahne Sanatları Bölümü ...
Çomaklı okurlarıyla buluşacak
Çomaklı Kitap Fuarında Öyküler, şiirler ve Erzurum Kadınını anlatan “Beyaz ...
GSF öğrencileri emeklerini sergilediler
Güzel Sanatlar Lisesi 11. sınıf öğrencileri yılsonu resim sergisi açtılar.
 
Dadaşlara Senegal'i Anlattılar
Y.TOPAL-Erzurum Gençlik Merkezi'nin Erzurum Uluslararası Öğrenci Derneği ...
Ziyaretçi sayısı 100 bin eşiğini aştı
Büyükşehir Belediyesi tarafından Havuzbaşı Kent Meydanı’na kurulan Erzurum ...
İspirli Sezai Karakoç’u anlattı
TYB Erzurum Şubesi Başkanı M. Hanefi İspirli "Diriliş Ekseninde Sezai ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva