ERZURUM (GHA) – 2011 Kış Oyunları süresince Palandöken sınırları içerisindeki tesislerden 675 ton, Yakutiye sınırlarındaki tesislerden 420 ton, Aşkale’deki tesislerden de 40 ton çöp toplandı.
Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi (ÇESAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Zeynep Eren, 2011 Kış Oyunları’nın çevre temizlik bilançosunu açıkladı. Kış oyunları organizasyonundan önce Erzurum’da katı atıklar için herhangi bir geri dönüşüm çalışması bulunmadığından bu çalışmanın şehir için bir ilk olma özelliği taşıdığını söyleyen Eren, oyunlar döneminde tüm tesislerde ve oyunlar köyünde atıkların ayrı toplanması için koordineli bir çalışma sergilendiğini kaydetti.
Tesislerin bulunduğu noktalara ve çevresine 32 adet geri dönüşümlü çöp kutusu, 24 adet kâğıt atık toplama kutusu, 50 adet tıbbi atık kovası ve 20 adet pil kumbarası yerleştirildiğini anlatan Eren, kâğıt ve karton atıkların yeşil, cam, metal ve plastik atıkların mavi, tıbbi atıkların kırmızı, genel atıkların ise, gri renkli konteynırlarda ayrı ayrı toplanmasının sağlandığını dile getirdi.
Aynı zamanda 2011 Kış Oyunları Çevre Komitesi Başkanlığı görevini yürüten Eren, “Katı atıkların toplanması için Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı başta olmak üzere Yakutiye Belediyesi, Palandöken Belediyesi ve Aşkale Belediyesi ile ortak çalışmalar yürüttük. Bu belediyelere ait 14 adet katı atık toplama aracı ve 200 adet çöp konteynırı tek tip Universiade ve Çevre Komitesi logosu ile giydirildi. Oyunlar Köyünde 3 adet ve tesislerde 11 adet atık toplama noktası oluşturularak, görüntü kirliliğini engellemek için tek tip Universiade ve Çevre Komitesi logosu ile giydirildi.” diye konuştu.
GÜNDE 4 KEZ ÇÖP TOPLAMA SEFERLERİ YAPILDI
Katı atık toplama araçları oyunlar süresince Oyunlar Köyü ve tüm tesislere günde ortalama 4’er sefer yapıldığına dikkati çeken Zeynep Eren, Palandöken Belediyesi sınırları içindeki tesislerden yaklaşık 675 ton, Yakutiye Belediyesi sınırları içindeki tesislerden yaklaşık 420 ton ve Aşkale Belediyesi sınırları içindeki Kandilli tesislerinden de yaklaşık 40 ton çöp toplandığını bildirdi. Araçların toplamda 256 sefer yaptığını belirten Eren, “Büyükşehir Belediyesi Tıbbi Atık tesisinin Oyunlar Köyüne ve tesislere yerleştirdiği tıbbi atık kutularından yaklaşık 3 kilogram tıbbi atık toplanmıştır. Toplam bin 135 ton katı atığın hacimsel olarak; yaklaşık yüzde 40’ı ambalaj atıkları, yüzde 20’si plastik atıklar, yüzde 5’i metal atıklar, yüzde 10’u kağıt atıklar ve yüzde 25’i ise, diğer atıklardan oluşmaktadır. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi çöp toplama araçları ile de yaklaşık 3,5 ton ambalaj atığı toplanmıştır.” şeklinde konuştu.
OYUNLAR SÜRESİNCE 550 KİŞİLİK TEMİZLİK EKİBİ GÖREV YAPTI…
Oyunlar Köyünde bulunan sporcu yemekhanesinden yaklaşık 300 litre atık yağın Çevre ve Orman bakanlığı atık yağ toplama lisansına sahip olan Kolza A.Ş. tarafından alındığını kaydeden Eren, “Katı atıkların düzenli olarak toplanması, tesislerde çevre ve görüntü kirliliği oluşumunun engellenmesi ve Oyunlar Köyü ve tesislerde açık ve kapalı alanların sürekli olarak temizliğinin sağlanması için 21 Çevre Gönüllüsü denetim ve kontrolünde 550 kişilik temizlik ekibi görev almıştır. Bunların içerisinden Palandöken, Konaklı ve Kandilli gibi açık alan tesislerde oluşan katı atıkların toplanması ve çevre temizliğinin sağlanması için 8 adet kayaklı Çevre Gönüllüsü ve 95 kişilik temizlik ekibi görev yapmıştır ve oyunlar döneminde çevreye verilecek zararın minimum seviyeye düşürülmesi sağlanmıştır.” bilgisini verdi.