//VAROL ŞENLİĞİN AMACINI ANLATTI
Saygı duruşunun ardından Türkiye ve Kırgızistan Milli Marş'ları okundu. Ardından, şölenin açılış konuşmasını yapan Ulupamir Köyü Muhtarı ve PAMİR-DER Başkanı Kasımbeg Varol, amaçlarının birlik ve beraberliği pekiştirmek olduğunu söyledi. Türk dünyasının bir parçası olan ve geleneksel hale getirdikleri Ulupamir Kültür Şöleni'nin bölge halkının desteğiyle yıllar geçtikçe daha da coşkuyla kutlayacaklarını anlatan Varol, "Ülkemizin şirin bir parçası olan Erciş'in Ulupamir köyünden dünyaya birlik ve beraberlik mesajı veriyoruz" dedi.
Erciş Kaymakamı Ferhat Kurtoğlu ise Kırgızlı asıllı Türk vatandaşların düzenlemiş oldukları şölenin ayrı bir anlam ifade ettiğini belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.
//ULUPAMİR’DE ORTA ASYA RÜZGARI
AK Parti Van Milletvekili Kerem Altun, yaptığı konuşmada ise 1982 yılında Van'ın Karagündüz köyüne geçici olarak yerleştirilen ve daha sonra da buradan daimi kalacakları Erciş'in Ulupamir köyüne geldiklerini anlattı. Türk vatandaşı olan Kırgızlıların artık Erciş'in bir parçası olduğunu, bundan da bölge ve ilçe halkı olarak mutluluk duyduklarını belirten Altun, "Türkiye Cumhuriyeti geldiğiniz günden itibaren tüm ihtiyaçlarınızı karşıladı. Bundan sonra da karşılamaya devam edecektir” şeklinde konuştu.
Kırgızistan Büyükelçisi Ramazan Drıldaev ise yaptığı konuşmada, 30 yıldır Türkiye'nin şirin köşelerinden birisi olan Erciş'teki soydaşları ile birlikte olmanın mutluğunu yaşadığını ayrıca, Kırgızistan Devleti'nin de selam ve sevgilerini Türk kardeşlerine getirdiğini söyledi.
Van Valisi Münir Karaloğlu da konuşmasında, Kırgızistan'da devam eden kardeş kavgasının son derece üzdüğünü belirterek, "Bizler koca bir ulu çınarın kolları gibiyiz. Kırgızı, Özbeği, Türkmeni, Azeri Türkü, Anadolu Türkü kardeşiz. Bize kavga yakışmaz. Bize birbirimizi öldürmek yakışmaz. Temenni ediyorum en kısa zamanda Kırgızistan'daki kavga sona erer ve kardeşçe yaşamaya devam ederler. Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgali ile daha önce Kırgızistan'dan Afganistan Pamir Yaylası'na göçmek zorunda kalan kardeşlerimiz 80'li yıların başında Türkiye Cumhuriyeti tarafından Anadolu topraklarına getirildiler 1071 Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu toprakları birçok Türk boyuna kucak açmıştı. Pamir yaylasından gelen Kırgızlı kardeşlerimize de Anadolu kollarını açarak Van'ın Erciş ilçesinin şu anda bulunduğumuz Pamir Köyü'ne bu kardeşlerimiz yerleştirildi. Kırgız kardeşlerimiz 72 milyonluk büyük bir ailenin ayrılmaz parçaları oldular. Değerli Ulupamirli'ler değerli Kırgızlı kardeşlerimiz sizleri çok seviyoruz iyi ki varsınız" şeklinde konuştu.
//MANAS DESTANI
Yapılan konuşmaların ardından Ulupamir köyünün öz geçmişi okundu. Manas Destanı'nın anlatımı, Ulupamir Köyü İlköğretim Okulu öğrencilerinin dans gösterisi, Kırgızistan'dan gelen sanatçıların ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu konseri, Kırgız güreşi, Kırgız el sanatlarının gezilmesi, at üzerinde güreş, kız kumay ve kökbörü oyunlarının ardından 9. Ulupamir Kültür Şöleni' sona erdi.