ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
8 üniversite gençlik için buluştu
8 üniversite gençlik için buluştu
11 yıldır tamamlanamadı
11 yıldır tamamlanamadı
16 düzensiz göçmen yakalandı
16 düzensiz göçmen yakalandı
Erzurum'da ‘Vatan ve kahramanlık buluşmaları’
Erzurum'da ‘Vatan ve kahramanlık buluşmaları’
Maden ocağından vitrine: Oltu Taşının hikayesi
Maden ocağından vitrine: Oltu Taşının hikayesi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
10 Şubat 2020 Pazartesi - 10:18

‘Kavut’, Doğu Anadolu’nun geleneksel damak tadı

MURAT AYDEMİR - Doğu Anadolu Bölgesinde özellikle kış mevsiminde arpa ve buğday unundan yapılan kavut pişirme geleneği sürdürülüyor.

‘Kavut’, Doğu Anadolu’nun geleneksel damak tadı

Doğu Anadolu Bölgesinde özellikle kış mevsiminde arpa ve buğday unundan yapılan kavut pişirme geleneği sürdürülüyor. Erzurum ve Erzincan başta olmak üzere bölge illeri yaşayanlarının diri tuttuğu kavut pişirme geleneği genç nesillere de aktarılıyor.

Erzincan’ın Çağlayan Beldesinde geçmişi yüzyıllara dayandığı bilinen yöresel "Kavut" yemeği, her yılın Ocak ve Şubat aylarında misafirlere ikram ediliyor.

Erzincan’da yeni bir yılın başlangıcı nedeniyle Ocak sonu ve Şubat ayı ortalarına kadar 3 günlük Hızır oruçları tutuluyor. Tutulan oruçların ardından bazı vatandaşlar kurban kesiyor, bazıları da geçmişi yüzyıllara dayanan yöresel yemek Kavut’u yaparak misafirlere ikram ediyor.

Kavut yapımına, buğday veya arpanın kızgın sac üzerinde pişirilmesiyle başlanıyor. Pişirilen buğday veya arpa daha sonra el değirmeninde un haline getiriliyor. Un sıcak suyla belli bir kıvama geldikten sonra da tabaklara konuluyor. Üzerine tereyağı ve şerbet dökülen Kavut, gelen konuklara ikram ediliyor. Geleneksel yemeği yapanların sayısında azalma olsa da bu geleneği sürdürmeye çalışanlar var. Erzincan’ın Çağlayan Beldesinde Aydemir ailesi, geleneği çocuklarına da öğretirken hazırlanan Kavut, eve gelen misafirlere sunuluyor.

Hızır Orucu’nun ardından isteyenlerin kurbanla birlikte Kavut da pişirdiğini belirten vatandaşlar, "Bu uzun yıllardır sürdürdüğümüz bir gelenek" dedi.

 
Hainlere darbe
 
Erzurum eksi 31 dereceyi gördü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ev hanımları aile bütçesine katkı sağlıyor
Ev hanımları ahşap yakma sanatı ile aile bütçelerine katkı sağlıyorlar
Kavaz güven tazeledi
Abdurrahman Gazi Vakfı’nda yapılan olağan genel kurulda genel başkanlığa ...
KUDAKA Bölgesinde asırlık kış geleneği
Bayburt'un tarih ve kültüründe önemli yer tutan, birlik beraberlik ve ...
 
Sekmen, Necip Bezmiş’i ağırladı
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, makamında çok özel bir ismi ağırladı.
Atlı cirit UNESCO yolunda
Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, ata sporlarından atlı ciridin ‘Yaşayan ...
Erzurum’da Kıpçak Türkleri damgası
Erzurum’da Kıpçaklar dönemine ait olduğu tahmin edilen 2 bin 500 yıllık ...
 
“Hoştur Gastronomi” ekibi Erzurum’daydı
Türkiye’nin birbirinden tanınmış gurmeleri, gastronomi uzmanları, mutfak ...
Gazilerden küstah Yunan milletvekiline tepki
Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi ırkçı Yunan milletvekili Ioannis Lagos’un ...
Anadolu Orhun anıtlarından muhteşem görüntü
Bitlis’in Ahlat ilçesindeki tarihi yapıların karla bütünleşmesi, seyrine ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva