Ağız kokusunun, insanları psikolojik ve sosyal yönden olumsuz etkileyen bir durum olduğunu belirten Kasil, bu sorunun aslında çok ciddiye alınması gerektiğini kaydetti. Sinüzit, bademcik iltihapları, diş ve dişeti hastalıkları, mide ve bağırsak sistemi hastalıkları ve dil üzerindeki mantar enfeksiyonlarının ağızda şiddetli kokuya neden olabileceğini vurgulayan Kasil, “Sinüzitlikişinin geniz akıntısının iltihaplı olması, nefesinde hoş olmayan bir koku meydana getirir. Diğer hastalıklar da bunun gibidir. Özellikle ağız içi mantar ve enfeksiyonları, ağız kokusunun başlıca sebebidir” dedi.
DİŞ FIRÇALAMA ALIŞKANLIKLIĞI
Düzenli diş fırçalama ve ağız bakımı alışkanlığının, nefesin kötü kokmasının önüne geçeceğini dile getiren Başhekim Kasil, “Eğer ağızda herhangi bir enfeksiyon, vücutta nefesin kokmasına yol açabilecek herhangi bir sağlık sorunu yoksa, ağız kokusunu engellemek için gargara ve diş macunuyla yapılacak düzenli temizlik aksatılmamalıdır. Diş fırçalama işleminin yanında dil temizliğine de özen gösterilmelidir. Sarımsak, soğan ve baharattan kaçınılmalı ya da pişirilmek suretiyle tüketilmelidir. Çoğunlukla kötü sindirildikleri için süt ürünleri de bu probleme neden olabilir” diye konuştu.
OKSİJENLE TEMAS BAKTERİ OLUŞUMUNU ENGELLİYOR
Çok fazla çay ve kahve tüketiminin yanında, alkol ve sigaranın da, nefesin kötü kokmasına yol açabileceğini anlatan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Kasil, ağızda tükürük salgısının hareketlendirilmesi ve bu yolla bakteri oluşumunun engellenmesi tavsiyesinde bulundu. Ağız içerisinin oksijenle sık temasının, bakteri oluşumuna engel olacağını aktaran Kasil, şekersiz sakız çiğnemenin, bu teması sağlamanın en ideal yolu olduğunu bildirdi. Ayrıca ağızdaki kuruluğu önlemek için de bolca su tüketilmesi önerisinde bulunan Başhekim Kasil, ağız ve diş sağlığının korunması için de şunları tavsiye etti: “Dişlerde çürük oluşumu, başladıktan sonra aylar sürer. Bu nedenle yılda en az iki defa diş hekimine giderek sorunlar büyümeden erken tanı konularak tedavisi yapılmalıdır. Diş araları sert cisimlerle karıştırılmamalı ve diş iplikleri kullanılmalıdır. Diş eti hastalıklarının oluşmasının en büyük nedeni, diş karıştırılırken kürdan kullanılmasıdır. Çok soğuk ve çok sıcak yiyeceklerden, ısı farkından dolayı diş mineleri çatlayacağından uzak durulmalıdır. Diş çürümelerinin önlenmesi için dişler düzenli olarak yemeklerden sonra tekniğine uygun biçimde fırçalanmalıdır”