ERZURUM(GHA) – Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürlüğü, 16 büyük şehirde franchising sistemi ile 100 satış merkezi açacak. Aralarında Erzurum’un da bulunduğu büyükşehirlerde açılacak olan satış merkezleri, 80 metrekare, iç ve dış görünümü tek tip olacak. Satış merkezleriyle vatandaşın sağlıklı ve kaliteli et ve et ürünlerine daha kolay ulaşabilmesi sağlanacak. EBK Genel Müdürlüğü söz konusu çalışmaya son şeklini vermeye hazırlanırken, sistem daha devreye sokulmadan Erzurum Kasaplar Odası’ndan bir açıklama geldi. Başkan Kenan Ejder, sayıları 100’ü bulacak olan satış merkezlerinin, kasap esnafının da değerlendirilmesi suretiyle açılması çağrısında bulundu.
SATIŞ MERKEZLERİNDA KASAPLARA SORUMLULUK VERİLSİN
Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü’nün, büyükşehirlerde satış merkezi açma girişimi başlattığını belirterek, bu uygulama yürütülürken kasap esnafının unutulmaması çağrısında bulundu. Ejder, “EBK Genel Müdürlüğü, sadece büyükşehirlere mahsus bir uygulama ile 100 satış merkezi açacak. Bu uygulamanın yürütüleceği iller arasında Erzurum da var. Muhtemelen birkaç satış merkezi de Erzurum’da açılacak.” diye konuştu. İstanbul, Ankara ve İzmir yoğunluklu olarak açılacak satış merkezlerinin, kasap esnafını mağdur etmemesi için EBK’dan özel bir isteklerinin bulunduğunu dile getiren Başkan Ejder, açılacak bu merkezler noktasında kasaplara da sorumluluk verilmesini istedi. Bu merkezlerin açılması ve hizmete sokulması işinin kasaplara yüklenmesi çağrısında bulunan Kenan Ejder, “EBK, bu satış merkezlerini kendisi açmasın, protokolle kasap esnafına yüklesin. Satış merkezleri EBK’nın şartları doğrultusunda kasaplar tarafından işletilsin.” dedi.
EJDER’İN DEĞERLENDİRMESİ
Et Balık Kurumu Genel Müdürlüğü’nün, son dönemlerde yürüttüğü çalışmalarla et piyasasına denge kazandırdığını ve hem esnafı, hem de vatandaşa rahat bir nefes aldırdığını anlatan Kenan Ejder, satış merkezi uygulamasıyla kasap esnafına da yeni bir vizyon kazandırılabileceğini kaydetti.
Kenan Ejder, “Yurt dışından ithal edilen canlı hayvanların kesimden sonra kasaplarda da satışına yönelik olarak atılan adımlar, esnafımız için çıkış kapısı niteliğindeydi. Dengeye kavuşturulan piyasalar vatandaşı da rahatlatırken, bu sonucun yaşanmasında en büyük pay EBK’nın oldu. Şimdi yapılan bu çalışmayla umuyoruz kasaplık yapan esnaf zor durumda bırakılmaz. Bugüne kadar bu kesim EBK’dan hep destek gördü, aynı desteği bundan sonra da görmek istiyor.” ifadesini kullandı. EBK’nın illerde hizmete sokmayı tasarladığı satış merkezlerinin, 80 metrekare büyüklüğünde, hijyen ve teknik açısından gerekli altyapıya sahip; iç ve dış görünümünün uyum içerisinde olması gerekiyor. Sadece EBK’ya ait et ve et ürünlerinin pazarlanacağı merkezlerde, personellerin bile belli başlı bir takım şartları taşıyor olması gerekiyor.